Pamätáte si na diskety? Takto by vyzeralo moderné digitálne úložisko vo fyzickom svete

Technológie

Váš Horoskop Na Zajtra

V digitálnom svete úložný priestor považujeme za samozrejmosť . Ale a nové štúdium vypočítala, koľko miesta by naše megabajty a gigabajty zabrali, keby sme ich preniesli do reálneho sveta.



Napríklad 3,5-palcová disketa obsahuje 1,4 MB údajov, čo zodpovedá 280 stranám papiera formátu A4 vyplneným písmom veľkosti 10.



128GB verzia Apple iPhone 6s pojme oveľa viac – ekvivalent 12 800 úložných boxov, z ktorých každý obsahuje 2 000 strán formátu A4 plných textu. To je 12 600 000 listov papiera.



Medzitým sa online zdroj Wikipedia môže pochváliť 33 terabajtmi údajov, čo predstavuje 3 300 000 úložných boxov papiera. Ak by sa ukladacie boxy položili od seba až po koniec, rozprestierali by sa od New Yorku po Chicago. Ich celková hmotnosť by bola takmer rovnaká ako hmotnosť Eiffelovej veže.

„Zozbierali sme informácie o úložných kapacitách rôznych digitálnych databáz z rôznych zdrojov a previedli sme tieto databázy na hárky papiera pomocou prevodu 1 bajtu na 1 znak, vložením 5 000 znakov (5 kB) na hárok papiera s použitím písma veľkosti 10 a upravené marže,“ vysvetlil tím na tech insight spoločnosť Better Buys.

„Potom sme vizualizovali dĺžku týchto databáz tak, že sme si predstavili, že tieto hárky papiera boli vložené do 15-palcových úložných boxov a zoradené od konca ku koncu.



„Dĺžka týchto škatúľ bola potom prevedená na stopy, míle a nakoniec svetelné roky. Potom sme použili rôzne známe vzdialenosti na porovnanie toho, ako dlho by sa tieto krabice natiahli.“

Medzi ďalšie zaujímavé výpočty patrí, že všetky online údaje Facebooku by predstavovali 30 000 000 000 úložných boxov a siahali by od Zeme až po Mesiac.



(Obrázok: Lepšie nákupy)

Čítaj viac: Nedostatok miesta na vašom iPhone? Tento bizarný trik automaticky uvoľní viac miesta

Google ide ešte ďalej. 15 exabajtov (EB) údajov vyhľadávacieho giganta by zaplnilo 1 500 000 000 000 úložných boxov plných papiera.

To by sa natiahlo k Slnku, späť k Zemi, späť k Slnku a takmer opäť späť na Zem.

(Obrázok: Lepšie nákupy)

Ak si teda myslíte, že vaša schránka je teraz preplnená, buďte vďační, že už nemusíte všetko zapisovať na papier.

načítavanie ankety

Pamätáte si na používanie diskiet?

DOTERAZ 0+ HLASOV

ÁNONIENajčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: