Šéfovia autorských práv sa pripravili na útok Kodi, pretože Mayweather vs McGregor pravdepodobne spôsobia nárast nelegálneho streamovania

Technológie

Váš Horoskop Na Zajtra

Kedy Conor McGregor a Floyd Mayweather dotykové rukavice v sobotu večer, očakáva sa, že len v USA pritiahne 50 miliónov divákov.



Promotéri tvrdia, že ďalšie milióny ľudí na celom svete si tento boj naladia. Vysiela sa do viac ako jednej miliardy domácností v 200 rôznych krajinách.



Či už to bude v televízii alebo cez internet, veľa ľudí bude sledovať, ako si dvaja muži v T-Mobile aréne v Las Vegas idú po krku.



Tu vo Veľkej Británii bude zápas vysielať Sky Sports Box Office. Získanie prístupu vás vyjde späť na 19,95 GBP v Spojenom kráľovstve a 24,95 EUR v Írskej republike. Prístup k boju si môžete kúpiť buď cez web, na vašom Sky boxe alebo cez telefón.

Floyd Mayweather a Conor McGregor (Obrázok: Andy Stenning/)

Video sa načítavaVideo je nedostupnéPrehrajte kliknutím Klepnutím spustíte prehrávanie Video sa čoskoro automaticky prehrá8ZrušiťHrať teraz

Mnoho ľudí sa však môže rozhodnúť skúsiť získať prístup k jednému zo stoviek nelegálnych prúdov boja, ktoré sa šíria cez internet.



Rovnako ako v prípade Premier League, tieto streamy často prichádzajú z iných krajín a poskytujú technicky zdatným používateľom spôsob, ako zaplatiť poplatok – aj keď nelegálne.

V posledných mesiacoch sa softvér Kodi stal hlavným zdrojom kontroverzií pri hosťovaní nelegálnych športových a filmových streamov. Zatiaľ čo softvér a všetci, ktorí sú na ňom zapojení, sa vyhýbajú pirátstvu, jeho open source povaha znamená, že je to prístupný spôsob, ako získať obsah chránený autorskými právami.



fiona phillips esther mcvey

Floyd Mayweather a Conor McGregor pózujú (Obrázok: REUTERS)

Video sa načítavaVideo je nedostupnéPrehrajte kliknutím Klepnutím spustíte prehrávanie Video sa čoskoro automaticky prehrá8ZrušiťHrať teraz

„V apríli sa na sociálnych sieťach objavili tisíce nelegálnych priamych prenosov súboja Joshua vs Klitschko,“ povedal pre NEWSAM Tech Kieron Sharp, generálny riaditeľ Federácie proti krádeži autorských práv.

„Našťastie veľké platformy ako YouTube a Facebook, podporované vysielateľmi, majú mechanizmy na identifikáciu týchto nelegálnych záberov a ich automatické vypnutie.

„Keď sú streamy zastavené, diváci nevyhnutne prídu o kľúčové momenty, v tomto prípade o posledný úder! Teraz je oveľa ťažšie skutočne nelegálne sledovať šport naživo a fanúšikovia by si mali byť vedomí toho, že ak sa o to pokúsia, je vysoko pravdepodobné, že premeškajú dôležité momenty.“

Obloha je optimistická, pokiaľ ide o klesajúci počet dostupných nelegálnych streamov, keď sa blíži boj.

„Je čoraz ťažšie streamovať športy nelegálne,“ povedal hovorca spoločnosti pre NEWSAM Tech.

„Ľudia, ktorí minuli peniaze na pirátske škatule alebo nelegálne predplatné, by mohli míňať peniaze a vystavovať seba a svoje rodiny ublíženiu.

Prezident UFC Dana White stiahne svojho muža preč (Obrázok: Zuffa LLC)

Minulý mesiac Najvyšší súd schválil „blokovací príkaz“ v prospech Premier League, ktorý jej umožnil prinútiť poskytovateľov internetových služieb vypnúť akýkoľvek server používaný na vysielanie hry.

Objednávka sa bude týkať sezóny 2017-18 a bola opísaná ako „zmena hry“ v boji proti online pirátstvu.

Šéfovia organizácie pracujú na ochrane vysielacích práv za 5,1 miliardy libier, ktoré platia Sky a BT Sport, pričom obe ponúkajú balíčky predplatného pre fanúšikov, ktorí chcú sledovať zápasy.

Podobné metódy by mohla použiť aj samotná Sky počas boja v sobotu večer, pričom by zrušila akýkoľvek server, na ktorom je stream, hneď ako sa objaví.

Mayweather vs McGregor

„Sme uprostred výrazného posunu v boji proti tomuto typu pirátstva, čo je boj, ktorý ľuďom sťažuje a sťažuje nelegálne streamovanie obsahu,“ povedal hovorca Sky pre NEWSAM Tech s odvolaním sa na futbalové streamy.

„Akcia anglickej Premier League v minulej sezóne mala významný vplyv na návštevnosť nelegálnych prenosov živých futbalových zápasov a vítame rozhodnutie povoliť, aby tento zásah pokračoval aj v nasledujúcej sezóne.

Koľko ľudí skutočne používa Kodi?

Správa britského Úradu pre duševné vlastníctvo (IPO) odhaduje, že 15 % používateľov internetu v Spojenom kráľovstve – približne 7 miliónov ľudí – stále streamuje alebo sťahuje materiál, ktorý porušuje autorské práva.

Najmä streamovacie boxy, ktoré sa dajú ľahko prispôsobiť na nelegálne streamovanie prémiového televízneho obsahu, ako je šport, teraz používa 13 % online porušovateľov. To nezahŕňa len Kodi, ale aj ďalšie platformy, ako je Mobdro.

(Obrázok: Kodi)

Niektoré služby ako Netflix a Amazon poskytujú divákom spoľahlivé alternatívy k pirátstvu, no zároveň produkujú kvalitný obsah, ktorý možno nelegálne replikovať.

„Spotrebitelia televízie a hudby nikdy nemali väčší výber alebo flexibilitu, avšak nezákonné streamovacie zariadenia a ripovanie streamu ohrozuje tento pokrok,“ povedala Ros Lynch, riaditeľka pre presadzovanie autorských práv a IP na IPO.

Najčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: