Neuveriteľné britské vynálezy, o ktorých si možno ani neuvedomujete, že pochádzajú z našich brehov

Technológie

Váš Horoskop Na Zajtra

Štúdia zistila, že milióny Britov nepoznajú svetovú sieť, farebný televízor a prúdový motor sú britské vynálezy.



Napriek tomu, že mnohí z nás zohrávajú kľúčovú úlohu v našich životoch, ani len netuší, že Spojené kráľovstvo stojí za niektorými z najdôležitejších svetových výtvorov v oblasti špičkových technológií.



Približne polovica populácie nevedela, že londýnsky Sir Tim Berners-Lee vytvoril World Wide Web v roku 1989.



Podobne 55 percent si neuvedomilo, že John Logie Baird, ktorý pochádza z Dunbartonshire, bol prvým človekom, ktorý v roku 1928 predviedol funkčný farebný televízor.

A 51 percent ani netušilo, že Sir Frank Whittle z Coventry vyrobil úplne prvý prúdový motor, ktorý patentoval v roku 1928.

romantické miesta v mojom okolí

Výskum 2 000 dospelých v Spojenom kráľovstve si objednala Kráľovská akadémia inžinierstva, ktorá v júni vyhlási finalistov prestížnej ceny MacRobert Award.



joey morrison východný londýn

John Logie Baird, ktorý pochádzal z Dunbartonshire, bol prvým človekom, ktorý v roku 1928 predviedol funkčný farebný televízor.

Cena, ktorá tento rok oslavuje 50. výročie, sa udeľuje za inžinierske inovácie v Spojenom kráľovstve a víťazi budú vyhlásení 11. júla.



Dr Dame Sue Ion DBE, predsedníčka Kráľovskej akadémie inžinierstva MacRobert Award Judging Panel, povedala: Za posledných 50 rokov toto ocenenie oslavovalo prelomové inžinierske inovácie, vďaka ktorým sa Spojené kráľovstvo stalo globálnym lídrom.

Počas posledných piatich rokov som viedol porotcov MacRobert Award a mal som tú česť vidieť na prvý pohľad inžinierstvo produktov, ktoré menia naše životy k lepšiemu.

Neuveriteľná práca, ktorá sa v súčasnosti vykonáva po celej krajine, pomôže vytvoriť pracovné miesta a rast v budúcnosti.

robert thompson a jon venables

Londýnsky Sir Tim Berners-Lee vytvoril World Wide Web v roku 1989

Výskum tiež zistil, že len tretina opýtaných počula o londýnskej Ade Lovelace, vynálezkyni počítačového algoritmu.

A len 12 percent poznalo osobu zodpovednú za prvý programovateľný počítač na svete, Tommy Flowers MBE, ktorý bol tiež z Londýna.

Zatiaľ čo 79 percent nevedelo, prvá komerčne dostupná bionická ruka na svete bola vyvinutá vo Veľkej Británii spoločnosťou Touch Bionics z Livingstonu, ktorá v roku 2008 získala MacRobert Award.

Ale napriek takýmto medzerám v našich znalostiach o britských vynálezoch a vynálezcoch šesť z 10 uviedlo, že nepochybne Spojené kráľovstvo urobí ďalší technologický prelom.

geri a mail b

A 88 percent uviedlo, že sú hrdí na doterajšie technické úspechy krajiny.

Zatiaľ čo 90 percent uviedlo, že si myslí, že strojárstvo je pre britskú ekonomiku dôležité.

Matthew James, 14, z Wokinghamu, predvádza svoju najmodernejšiu pažu a ruku po tom, čo kontaktoval Mercedes GP a spýtal sa, či by ho mohli sponzorovať, aby nosil iLIMB vyrobený spoločnosťou Touch Bionics.

Dr Dame Sue Ion DBE dodala: Spojené kráľovstvo má bohaté inžinierske dedičstvo a tento prieskum naznačuje, že ľudia chcú počuť viac o modernom inžinierskom vývoji.

Je veľmi povzbudzujúce vidieť, že verejnosť pozitívne hodnotí budúcnosť strojárstva Spojeného kráľovstva a jeho význam pre našu ekonomiku.

Oslava súčasnej inžinierskej excelentnosti je kľúčová, ak má sektor získať potrebnú podporu a inšpirovať ďalšiu generáciu inžinierov.

Minulý rok získala ocenenie spoločnosť Owlstone Medical so sídlom v Cambridge za svoj ReCIVA Breath Sampler, ktorý dokáže odhaliť príznaky rakoviny a iných chorôb už v ranom detstve.

veľkých národných bežcov roku 2013

Prvými spoločnými víťazmi sa v roku 1969 stal Rolls-Royce za motor Pegasus, ktorý poháňal skákacie lietadlo Harrier – prvé lietadlo na svete s vertikálnym vzletom a pristátím.

Ďalšími víťazmi toho roku boli Freeman, Fox and Partners za inovatívny dizajn paluby Severn Bridge.

Najlepšie technické produkty
Najčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: