Miliardársky technologický magnát Bill Gates odhalil, že svojim deťom zakázal používať mobilné telefóny, kým nedovŕšia 14 rokov

Technológie

Váš Horoskop Na Zajtra

Ako budete zápasiť s tablety od vašich detí s hranatými očami dnes už po desiatykrát, môže byť upokojujúce počuť, že kráľ Silicon Valley zdieľa vaše obavy.



Bill Gates je legendárnym zakladateľom najväčšej softvérovej firmy na svete, Microsoft – spoločnosť, ktorá z neho urobila najbohatšieho človeka na svete.



tanec na ľade gemma Collins pad

Ale aj jeden z najväčších technologických inovátorov ľudstva stále zakazoval svojim deťom mať mobilné telefóny až do veku 14 rokov, zakazoval ich pri jedálenskom stole a obmedzoval čas svojej najmladšej pred obrazovkou, kým ide spať.



Otec Jennifer (20), Rory (17) a Phoebe (14) priznáva: Často si nastavujeme čas, po ktorom nezostáva čas pred obrazovkou a v ich prípade im to pomáha zaspať v rozumnú hodinu.

Bill Gates a jeho rodina (vpravo) dcéra Jennifer, manželka Melinda, dcéra phoebe a syn Rory

Vždy sa pozeráte na to, ako sa to dá využiť skvelým spôsobom – domáce úlohy a zostať v kontakte s priateľmi – a tiež, kde sa to prehnalo.



Povedz nám čo si myslíš
Komentujte nižšie

Pri jedle nemáme pri stole mobily, našim deťom sme mobily nedali, kým nemali 14 rokov a sťažovali sa, že iné deti ich dostali skôr.

Nie je jasné, ktoré telefóny dostali – možno nie tie, ktoré navrhol jeho dlhoročný rival, zakladateľ Apple Steve Jobs?



Ale Gatesov nezmyselný prístup by nemal byť prekvapením. Je tým známy. Na jeho meno môže byť 67 miliárd libier, ale na telesnom mužovi nie je nič prehnané alebo okázalé.

61-ročný muž mal na sebe hodinky Casio za 8 libier a ubezpečil ma, že mal včera v noci veľmi pekné kari, a dodáva: Mám rád celkom bežné americké hamburgery, McDonald’s, Burger King.

čo znamená 457

Bill Gates navštívil dedinu Gularia v Khagaria v roku 2010 (Obrázok: Getty)

Ide o muža, ktorý ako dieťa vyrastal so svojím otcom právnikom a matkou filantropkou v Seattli vo Washingtone a prečítal celú zbierku encyklopédií a bol dokonca poslaný za psychológom, pretože trávil toľko času v osamelej kontemplácii.

Nejako tam nie je ten obrovský lesk, ktorý by ste očakávali od muža, ktorý robí náš svet tak úžasnými zmenami.

543 význam anjelského čísla

Po tom, čo v roku 1975 odišiel z Harvardu, aby s Paulom Allenom založil Microsoft, transformoval osobné počítače. A po založení nadácie Billa a Melindy Gatesových v roku 2000 so svojou 13-ročnou manželkou dal miliardy na financovanie celosvetovej pomoci. Tento krok inšpiroval ďalších miliardárov, ako je zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg, aby urobili svoj kúsok.

Po odchode z funkcie predsedu predstavenstva spoločnosti Microsoft v roku 2014 sa venoval nadácii a je pravdepodobne najväčším filantropom všetkých čias – napriek tomu je malý a nenáročný. Ale tento týždeň Spojené kráľovstvo pravdepodobne potrebuje žiadne kudrlinky.

Paul Allen a Bill Gates v roku 1981 (Obrázok: Funkcie Rex)

Jeho dvojdňová návšteva prišla v čase, keď Theresa Mayová prerokovávala svoj predvolebný manifest – čo sa mnohí obávajú, že môže nechať prázdny akýkoľvek záväzok, že dodržíme náš cieľ minúť 0,7 % HDP na zahraničnú pomoc. Gates cestuje do najchudobnejších krajín a hľadá riešenia svojich problémov. Vášňou sú najmä vakcíny.

Dúfame, že toto bude posledný rok, keď nejaké dieťa dostane detskú obrnu, hovorí. Kvôli investícii Spojeného kráľovstva do Globálnej iniciatívy na eradikáciu detskej obrny žije 1,6 milióna ľudí, ktorí by boli paralyzovaní detskou obrnou, normálny život. Ďalšou témou je ochrana pred potenciálnymi globálnymi epidémiami vrátane bioterorizmu.

V opozícii k šepotom o znižovaní pomoci tu – a v Amerike za prezidenta Trumpa – je optimistický, pokiaľ ide o pokrok, ktorý pomoc dosahuje a prečo je pre nás všetkých potrebná.

V roku 1930 vedeli čítať len traja z 10 ľudí. Dnes je viac ako osem z 10 gramotných, hovorí. Ešte v roku 1950 tri štvrtiny sveta stále žili v extrémnej chudobe. Dnes je toto číslo menej ako 10 %. V roku 1990 jedno z 10 detí zomrelo pred piatimi, takmer výlučne na príčiny, ktorým sa dá predísť. Dnes je toto číslo nižšie ako jeden z 20.

Gates dodáva: Pravdou je, že investície do zdravia a blahobytu ľudí v chudobnej krajine sa vyplácajú ďaleko za hranicami tejto krajiny. Investície zahraničnej pomoci Spojeného kráľovstva sú dlhodobými investíciami do zdravia a bezpečnosti britských občanov tu doma. Znepokojuje ma, že niektorí svetoví lídri dezinterpretujú nedávne udalosti ako dôvody na obrat dovnútra.

čo znamená 44

Jeho charizma je jasne tam v jeho slovách, ak nie v jeho správaní. A jeho najväčšou vášňou sú deti. Ak by som mohol vybrať len jedno číslo, ktoré vyzdvihuje účinnosť rozvojovej pomoci, bolo by to 122 miliónov. To je počet zachránených detských životov od roku 1990, hovorí.

Bill Gates s Emily Retterovou z The NEWSAM (Obrázok: Ian Vogler/)

Gates sa pripojí k tínedžerom zo znevýhodnených oblastí na podujatí Big Debate v Londýne, ktorého partnerom je Comic Relief, aby zvážili úspech zahraničnej pomoci. Každé dieťa má obrovský potenciál, hovorí.

Je teda prirodzené, že muž, ktorý kladie každé dieťa na svet na prvé miesto, sa často odvoláva na svoje potomstvo. Jedinou nevýhodou jeho úspechu a profilu, priznáva, je, keď s nimi zasiahne kvalitný čas.

Hovorí, že oni a jeho manželka sú kľúčom k jeho šťastiu, nie k bohatstvu.

To, že máš peniaze, ti nedá všetky odpovede, pokrčí plecami.

  • Comic Relief predstavuje: The Big Debate je inšpirovaný Debate Mate a v spolupráci s Bill & Melinda Gates Foundation.
Najčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: