Recenzia Detroit: Become Human: Chybný, ale pútavý interaktívny rozprávačský zážitok pre PS4

Technológie

Váš Horoskop Na Zajtra

Detroit: Become Human, najnovší počin od štúdia stojaceho za Heavy Rain a Beyond: Two Souls, je silne naratívna adventúra s futuristickým sci-fi prostredím, exkluzívne pre Playstation 4 .



Hoci predchádzajúce hry štúdia Quantic Dream boli v tom čase dobre prijaté, pri spätnom pohľade sa dočkali veľkej kritiky, pričom režisér a hlavný scenárista David Cage sa stal terčom mnohých vtipov hranie komunita ako celok.



Ešte pred vydaním Detroit: Become Human čelil kritike za spôsob, akým bol vnímaný ako zaobchádzanie s témou zneužívania detí (téme, ktorej sa budem ďalej venovať v tejto recenzii.)



som celebrita 2018

Napriek tomu, že je pravda, že má chybu - Heavy Rain je v niektorých bodoch takmer smiešny s niektorými zvláštnymi scénami a zápletkami - miloval som Heavy Rain aj Beyond: Two Souls a milujem sci-fi príbehy, takže som bol veľmi nadšený. dostanem do rúk Detroit: Become Human. Dokonca som si užil aj to málo, čo som z toho hral, ​​keď sme my ukážku hry minulý rok.

Oplatí sa teda kúpiť najnovšiu plnú ponuku konzoly PlayStation 4?

Detroit: Become Human pochádza zo štúdia za Heavy Rain a Beyond: Two Souls (Obrázok: Quantic Dream)



Príbeh a prostredie

Keďže ide o filmovú hru s veľmi naratívnym zameraním, s hrateľnosťou na zadnej lavici, najskôr opíšem príbehovú premisu a prostredie Detroitu (samozrejme bez spoilerov), pretože ak vás neláka, nie je tu nič pre vás. v tejto hre.

Detroit: Become Human sa možno neprekvapivo odohráva v meste Detroit, aj keď ide o futuristickú verziu, kde sa androidi stávajú čoraz bežnejšími.



Androidy, ktoré z veľkej časti vytvorila a predáva jediná spoločnosť, CyberLife, sú poverení rôznymi úlohami ich ľudských vlastníkov, od starostlivosti o pozemky a starostlivosti o deti, až po prácu policajných detektívov, profesionálnu atletiku a vesmírne plavby.

Existuje veľa rôznych modelov, ale všetky by sa dali ľahko pomýliť so skutočnou ľudskou bytosťou, nebyť ich charakteristických modrých LED krúžkov na strane hlavy, ktoré v stresových situáciách alebo keď sa ich softvér zmenil na červenú. nestabilná. Sú tiež naplnené odlišnou látkou „modrej krvi“, nazývanou Thirium. Takže, je to tu.

Hra je zasadená do futuristickej verzie Detroitu (Obrázok: Quantic Dream)

Hlavná zápletka, ktorej premisu, aby som sa vyhla spoilerom, len vysvetlím, je, že dochádza k epidémii, kde sa z androidov stávajú „devianti“; stroje, ktoré idú proti svojmu naprogramovaniu a neposlúchajú príkazy, vykazujú ľudské znaky myslenia, emócií a slobodnej vôle. V mnohých prípadoch, vrátane úvodnej scény, to vedie k kriminálnym činom spáchaným deviantnými androidmi.

Detroit: Become Human sleduje príbeh troch androidových protagonistov. Kara je služobná androidka, pridelená slobodnému otcovi alkoholikovi Toddovi a jeho dcére Alice.

Markus je opatrovateľom Carla, bohatého zdravotne postihnutého umelca, ktorý sa k Markusovi správa ako k človeku a snaží sa mu vštepiť určitú mieru slobodného myslenia, pričom ho napokon stále berie ako sluhu.

Nakoniec, Connor je prototyp detektívneho androida, ktorý sa spojil s nespokojným poručíkom v snahe zistiť nedávnu epidémiu deviantov.

Čo je najzaujímavejšie na prostredí Detroit: Become Human je, že je skutočne futuristické, s jasným porovnaním s Blade Runnerom, ale povstanie androidov je stále relatívne nové. Odohráva sa 20 rokov v budúcnosti, nie 200. Ľudia sa ešte nenaučili, ako žiť so strojmi.

Vzťah medzi androidmi a ľuďmi je napätý (Obrázok: Quantic Dream)

Nezamestnanosť dosiahla historické maximum a zdá sa, že koniec je v nedohľadne, pretože sa vyvíjajú nové prototypy androidov pre ešte viac rolí, ktoré nahradia ľudí. Bezdomovectvo narastá a anti-androidný aktivizmus sa stáva čoraz dôležitejším; ľudia nosia anti-androidové nálepky, vyrábajú anti-androidové graffiti a protestujú na uliciach až tak ďaleko, že androidov obťažujú.

Ako je možno signatárom rozprávania Quantic Dream, metafory, ktoré používajú na zobrazenie zaobchádzania s androidmi, sú všetko, len nie jemné. V okolí mesta sú rozmiestnené parkovacie miesta pre Android, ktoré vyzerajú ako autobusové zastávky a majú zrejme vyvodiť záver, že ich majitelia s nimi zaobchádzajú ako s predmetmi inak ako s vozidlami.

anjel číslo 420 význam

Najlepším príkladom tejto nie príliš subtílnej formy rozprávania, ktorá často odkazuje na paralely so skutočným rasizmom a otroctvom, je jedna konkrétna analógia „zadnej časti autobusu“ na začiatku hry, kde androidi musia doslova stáť. v zadnej časti autobusov v „oddiele pre Android“. Je to celé naložené v takom rozsahu, ktorý by sa dal považovať za takmer urážlivý.

Je tiež ťažké plne sympatizovať s postavami v časoch, na ktoré je hráč jednoznačne určený, vzhľadom na to, že týmto postavám často chýba emocionálne vyjadrenie a vývoj postavy. Tieto problémy s rozprávaním pretrvávajú v priebehu hry.

Detroit: Become Human tiež zobrazuje scény zneužívania detí, ktorých ukážky boli predtým pokryté a kritizované širšou tlačou. Nemyslím si, že by citlivé témy ako táto mali byť pre videohry nedotknuteľnými oblasťami, no určite sa to dalo spracovať oveľa citlivejšie a namiesto toho to pôsobí len ako zápletka. Keďže to prichádza veľmi skoro v príbehu, vopred sa veľmi nevyvíja postava, takže investičný faktor je minimálny.

Liečba zneužívania detí v hre mohla byť lepšia (Obrázok: Quantic Dream)

Často sa však dotkne skutočne zaujímavých tém a konceptov, no nevyužije sa ich plný potenciál. Mnohé z najzaujímavejších konceptov sú len letmo zmienené prostredníctvom voliteľných digitálnych časopisov, ktoré si možno vyzdvihnúť.

Vyhynutie včiel, prieskum, ktorý ukázal, že ľudia si užívajú sex s androidmi viac ako ľudia, a obzvlášť zaujímavá správa o tom, ako sa autá bez vodiča rozhodujú medzi tým, či zrazia dvoch chodcov tak, že im priradia „hodnoty“ na základe ich očakávanej dĺžky života, rodinného stavu a povolanie. Hra, ktorá by hlbšie skúmala tieto druhy tém, by mohla byť skutočne veľmi zaujímavá.

To znamená, že v hlavnej zápletke je niekoľko nezabudnuteľných a dojímavých scén a príbeh zostáva pútavý. Rozprávanie príbehu je nepopierateľne chybné presne tým istým spôsobom, akým sú predchádzajúce tituly štúdia, takže naozaj záleží na tom, ako ľahko sa dokážete pozrieť ďalej a či ste si tieto hry dokázali užiť. Ak si sadnete, oddýchnete si a vychutnáte si to po jednotlivých kapitolách bez toho, aby ste sa na to pozerali príliš hlboko, jeho príbeh vám môže poskytnúť skvelý čas.

Berte to ako viac Total Recall než Blade Runner.

Príbeh bude napredovať, aj keď sa vám nepodarí včas vybrať

Herné a technické aspekty

Detroit: Become Human je zámerne filmová hra s jasnou túžbou, aby sa hráč cítil, ako keby hral film. Ovládacie prvky ako také majú väčšinou formu interakcie s vaším okolím veľmi jednoduchým spôsobom, niekedy ako „rýchle udalosti“ s akciami, ktoré je potrebné vykonať rýchlo, aby sa predišlo trvalým negatívnym následkom.

Pri spustení hry sa vám zobrazí možnosť hrať v skúsenej alebo bežnej obtiažnosti, ktorej popis som bral tak, že druhá možnosť obsahuje menej segmentov rýchlej udalosti. Pre záznam som hral v prvom režime počas celého môjho prehrávania, pretože to vyzeralo ako „zamýšľaný“ štýl hry.

Môžete chodiť s ľavou analógovou páčkou a pomocou pravej analógovej páčky, tlačidiel so symbolmi, trackpadu a pohybových ovládacích prvkov SixAxis (áno, ovládače PS4 ich majú, aj keď sa to zriedka používa) komunikovať so svetom okolo vás. Môžete tiež stlačiť tlačidlo R2, aby ste zobrazili svoj aktuálny cieľ a kľúčové interakcie v okolí. Všetky akčné sekvencie sú skriptované a používajú rovnakú metódu ovládania; neexistuje napríklad tlačidlo „útok“.

Rozvetvený príbeh znamená, že v hre existuje viacero ciest (Obrázok: Quantic Dream)

Detroit je veľmi motivovaný hráčskymi rozhodnutiami, s množstvom variácií celkového deja v závislosti od vašich rozhodnutí. Príbehové oblúky postáv sa môžu meniť alebo sa môžu úplne skončiť na základe rovnomerne načasovaných rozhodnutí.

Hra sa tiež pohybuje s vami alebo bez vás, takže ak sa vám nepodarí urobiť rozhodnutie včas alebo úplne preskúmať oblasť, dej sa môže bez ohľadu na to pohnúť. Objekty a ľudia vo vašom okolí môžu odomknúť nové možnosti dialógov, takže chcete byť čo najdôkladnejší a najrýchlejší. Očakávajte, že urobíte chyby, a nebuďte sklamaní, keď ich urobíte.

Najnovšie herné recenzie

Aby ste mali prehľad o cestách, ktoré ste prešli a ktoré ešte musíte preskúmať, ako aj o kľúčových rozhodnutiach, ktoré ste urobili s dlhodobými vplyvmi, a úrovniach vzťahov medzi postavami, môžete rýchlo prejsť na vývojový diagram v ponuke Štart na adrese kedykoľvek.

Keď si to pozriete, získate predstavu o tom, koľko naratívnych vetiev môže mať jedna kapitola – je ich veľa, aj keď mnohé z nich sú povrchné. Pokus o dokončenie vývojového diagramu každej kapitoly vám údajne zaberie približne 40 hodín. Pristihla som sa pri tom, ako posadnuto kontrolujem tabuľku počas môjho prehrávania, čo, pravdaže, mojou vinou niekedy pokazilo ponorenie.

Kedykoľvek máte prístup k výberu kapitol v hlavnom menu, aby ste si mohli prehrať ktorúkoľvek kapitolu hry, pričom každá má svoje vlastné kontrolné body, ktoré je možné načítať, s možnosťou vašich nových akcií nahradiť vaše predchádzajúce výsledky. Informácie zhromaždené pri predchádzajúcom hraní sa však do hry neprenesú za vývojový diagram.

Graficky je hra fantastická (Obrázok: Quantic Dream)

V záujme ponorenia sa do hry sa odporúča, aby ste si hru aspoň raz prehrali naplno, bez ohľadu na následky. Je tu však pokušenie zmeniť svoje výsledky za chodu a táto príležitosť na okamžité vykúpenie sa výrazne líši od predchádzajúcich titulov Quantic Dream.

kym marsh sexuálna páska

Nakoniec, na technickej úrovni, Detroit vyzerá vizuálne fantasticky, s nejakým nápaditým budovaním sveta, chvályhodným hlasovým prejavom a silným soundtrackom. Jeho fotorealistická grafika je pôsobivá, aj keď nie taká pôsobivá, ako si pamätám, že v tom čase bol Heavy Rain, a synchronizácia pier môže byť občas trochu nervózna, s niektorými pozoruhodnými problémami so zvukom.

Verdikt

Napriek mojej silnej kritike naratívnych nedostatkov Detroit: Become Human je to veľmi pútavá a príjemná hra, ak si ju dovolíte brať takú, aká je.

Blade Runner alebo NieR: Automaticky to nie je, keďže mnohé z jeho tém sú hlbšie preskúmané inými formami médií, ale jeho sci-fi prostredie a svet ponúkajú fanúšikom tohto žánru stále niečo podstatné a je tu niekoľko nezabudnuteľných scén.

Je to zábavná hra, keď vypnete mozog a budete sa k nej správať ako k interaktívnemu popcornovému trháku, s mnohými vetvami vedenými zapojením hráčov, čo vám dáva skutočný pocit osobnej investície. Zdá sa, že voľby sú dôležité a majú dlhodobý vplyv, čo je pri hrách založených na rozhodovaní zriedkavé.

Ak sa vám páčil Heavy Rain alebo Beyond: Two Souls, túto hru si užijete. Ak ste to neurobili, nebudete. Je to skôr to isté z Quantic Dream, čo je pre mňa veľmi vítané, ale nemám za zlé ostatných, ktorí sa snažia prehliadnuť jeho nedostatky a hľadajú naratívnu hru s väčšou podstatou.

Detroit: Become Human (48,99 £, vyjde 25. mája): PS4

Kópiu tejto hry pre PlayStation 4 poskytol vydavateľ na účely recenzie a hralo sa na štandardnej konzole PS4.

Najčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: