Vedci odhaľujú, prečo sú podsadití futbalisti ako Rooney čoraz menej bežní

Veda

Váš Horoskop Na Zajtra

Kým svaly a sila boli kedysi pre futbalistov kľúčovými atribútmi, zdá sa, že tieto vlastnosti už u moderných hráčov nevidno.



Nová štúdia odhalila, prečo sa podsaditým futbalistom páči Wayne Rooney sú čoraz menej bežné a namiesto toho vidíme štíhlejšie a štíhlejšie postavy.



Výskumníci z University of Wolverhampton naznačujú, že tieto zmeny sú spôsobené vylepšeniami futbalových ihrísk, ako aj tvrdšími tréningovými režimami.



ktorý vyhrá Big Brother 2014

V štúdii tím skúmal, ako sa zmenila veľkosť tela, tvar a vekové charakteristiky u 2600 futbalistov od 70. rokov minulého storočia.

Harry Kane z Tottenhamu oslavuje svoj gól (Obrázok: Getty Images)

Zistili, že futbalisti sú stále vyšší, ľahší a hranatejší.



Profesor Alan Nevill, ktorý viedol štúdiu, povedal: Dnešní futbalisti sa prispôsobili modernej hre a v dôsledku toho sa zmenil ich tvar tela.

Moderní hráči sú ektomorfní, charakterizovaní štíhlym, štíhlym telom, na rozdiel od svalnatých, mezomorfných stavieb, ktoré boli bežnejšie v sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch.



hajduk split v evertone

Veľa za to môže zvýšená kvalita hracích plôch, na ktorých futbalisti trénujú a súťažia.

Výskumníci uviedli Romelua Lukakua ako príklad po tom, čo belgický reprezentant a Manchester United Star priznali, že jeho slabá forma bola spôsobená prílišnou svalovicou. (Obrázok: AFP/Getty Images)

Moderné ihriská sú nepoškvrnené a dobre udržiavané a nie bahenné kúpele, ktoré bývali.

Ihriská bývali veľmi ťažké a rozmočené, najmä v polovici zimy, čo spôsobilo, že hráči boli objemnejší a svalnatejší.

kedy sa zatvárajú volebné miestnosti uk

Výskumníci uviedli ako príklad Romelu Lukaku, po belgickom medzinárodnom a Manchester United Star priznal, že jeho slabá forma bola spôsobená prílišnou svalnatosťou.

Profesor Nevill povedal: Dnešní hráči sú skôr vytrvalostnými ako silovými športovcami. Aby súťažili na dnešných vysokých úrovniach, pracujú stále tvrdšie, takže sú oveľa štíhlejší.

Video sa načítavaVideo nie je k dispozíciiPrehrajte kliknutím Klepnutím spustíte prehrávanie Video sa čoskoro automaticky prehrá8ZrušiťHrať teraz

Vedci sa domnievajú, že zistenia by mohli mať vplyv na to, ako budú futbalisti v budúcnosti skúmaní.

Profesor Nevill dodal: Tvar tela je jednoznačne dôležitý a anglickým profesionálnym klubom možno odporučiť, aby prilákali mladých, menej svalnatých a hranatejších hráčov ako súčasť svojich programov na identifikáciu a rozvoj talentov, aby zlepšili budúce šance na úspech.

V odvetví, ktoré je tak finančne konkurencieschopné, má každá výhoda, ktorú možno získať, potenciál pozitívne ovplyvniť budúcu výkonnosť.

Najnovšie vedecké správy
Najčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: