Naše slnko sa narodilo so „zlým dvojčaťom“ menom Nemesis, ktoré koplo asteroid na Zem a vyhubilo dinosaurov.

Veda

Váš Horoskop Na Zajtra

Podľa novej správy mohlo mať naše slnko „zlé dvojča“, ktoré zohralo kľúčovú úlohu pri vyhynutí dinosaurov.



Astronómovia z Kalifornskej univerzity a Harvardskej univerzity veria, že v čase, keď sa naše slnko pred 4,5 miliardami rokov narodilo, malo sprievodnú hviezdu.



zostava tanca na ľade 2014

Toto dvojča, ktoré bolo nazvané Nemesis, mohlo byť zodpovedné za vykopnutie asteroidu na obežnú dráhu Zeme, ktorý vyhubil dinosaury.



Po spáchaní tohto ohavného činu s najväčšou pravdepodobnosťou unikol a zmiešal sa so všetkými ostatnými hviezdami v našej oblasti galaxie Mliečna dráha a už ho nikdy neuvidel.

Astronómovia tvrdia, že naše slnko nie je nezvyčajné v tom, že má súrodenca. Mnoho hviezd má spoločníkov – vrátane nášho najbližšieho suseda Alfa Centauri, ktorý je súčasťou trojitého systému.

Lietajúce dinosaury utekajú pred úderom meteoru

Vyhynutie: Predpokladá sa, že úder meteoritom otriasol Zemou natoľko, že vyvolal prudký nárast sopečnej aktivity (Obrázok: Getty Images)



V skutočnosti nový výskum založený na rádiovom prieskume obrovského molekulárneho oblaku vyplneného nedávno vytvorenými hviezdami v súhvezdí Perzeus naznačuje, že všetky hviezdy podobné slnku sa rodia s aspoň jedným spoločníkom.

„Hovoríme, áno, Nemesis pravdepodobne existovala už dávno,“ povedal spoluautor Steven Stahler, výskumný astronóm z Kalifornskej univerzity v Berkeley.



chitty bang bang auto

„Spustili sme sériu štatistických modelov, aby sme zistili, či dokážeme vysvetliť relatívne populácie mladých jednotlivých hviezd a dvojhviezd všetkých separácií v molekulárnom oblaku Perseus.

si v poriadku bob?

„Jediný model, ktorý dokázal reprodukovať údaje, bol model, v ktorom sa všetky hviezdy pôvodne tvorili ako široké dvojhviezdy. Tieto systémy sa potom v priebehu milióna rokov buď zmršťujú, alebo rozpadajú.

„Teraz veríme, že väčšina hviezd, ktoré sú dosť podobné nášmu slnku, sa formuje ako dvojhviezdy. Myslím si, že pre takéto tvrdenie máme doteraz najsilnejší dôkaz.“

(Obrázok: Sarah Sadavoy, CfA)

Na účely štúdie „široká“ znamená, že dve hviezdy sú oddelené viac ako 500 astronomickými jednotkami alebo AU, kde jedna astronomická jednotka je priemerná vzdialenosť medzi Slnkom a Zemou.

Široký binárny spoločník nášho Slnka by bol od Slnka 17-krát ďalej ako jeho dnešná najvzdialenejšia planéta Neptún.

To vysvetľuje, prečo sa Nemesis po dopadaní asteroidu na našu planétu vzdialila do nejakej vzdialenej oblasti galaxie.

dátum začiatku roka 2014 celebrity veľký brat

Štúdia bola prijatá na publikovanie v Mesačné oznámenia Kráľovskej astronomickej spoločnosti .

Najčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: