Koronavírus sa našiel v ľudskej stolici viac ako mesiac po negatívnych testoch pacientov

Veda

Váš Horoskop Na Zajtra

Koronavírus bol nájdený v ľudských výkaloch viac ako mesiac po tom, čo mal pacient negatívny test na COVID-19.



Vedci z University of Stirling varovali, že zistenia tomu nasvedčujú koronavírus by sa mohli šíriť kanalizáciou.



Profesor Richard Quilliam, ktorý viedol štúdiu, povedal: Vieme, že COVID-19 sa šíri kvapôčkami z kašľa a kýchania alebo prostredníctvom predmetov či materiálov, ktoré prenášajú infekciu.



Nedávno sa však potvrdilo, že vírus možno nájsť aj v ľudskej stolici – až 33 dní po negatívnom teste pacienta na respiračné symptómy COVID-19.

Zatiaľ nie je známe, či sa vírus môže preniesť fekálno-orálnou cestou, vieme však, že vylučovanie vírusu z tráviaceho systému môže trvať dlhšie ako vylučovanie z dýchacích ciest.

Vedci z University of Stirling varovali, že zistenia naznačujú, že koronavírus sa môže šíriť odpadovými vodami



Preto by to mohla byť dôležitá – ale zatiaľ nekvantifikovaná – cesta zvýšenej expozície.

V štúdii vedci predstavili príklad prepuknutia SARS v roku 2003, keď bol SARS-CoV-1 zistený v odpadových vodách z dvoch nemocníc v Číne.



Tím zdôrazňuje, že keďže väčšina pacientov s koronavírusom je asymptomatická, existuje „značné“ riziko šírenia vírusu kanalizáciou.

Molekuly koronavírusu

Medzitým dodali, že štrukturálne zloženie COVID-19 naznačuje, že vírus by mohol zostať životaschopný v odpadových vodách až 14 dní.

Vysvetlili: Transport koronavírusov vo vode by mohol zvýšiť potenciál aerosólu vírusu, najmä pri prečerpávaní odpadových vôd cez kanalizáciu, na čistiarňach odpadových vôd a pri ich vypúšťaní a následnej preprave cez záchytnú drenážnu sieť.

Atmosférické zaťaženie koronavírusmi v kvapkách vody z odpadovej vody je nedostatočne pochopené, ale mohlo by poskytnúť priamejšie dýchacie cesty pre expozíciu ľudí, najmä na čerpacích staniciach odpadových vôd, čistiarňach odpadových vôd a v blízkosti vodných tokov, ktoré prijímajú odpadovú vodu.

Video sa načítavaVideo nie je k dispozíciiPrehrajte kliknutím Klepnutím spustíte prehrávanie Video sa čoskoro automaticky prehrá8ZrušiťHrať teraz
Prechádzanie koronavírusu

Na základe zistení výskumníci naliehajú na vládu Spojeného kráľovstva, aby investovala zdroje do zlepšenia nášho chápania rizík spojených s prenosom stolice.

Dodali: Pochopenie rizika šírenia fekálno-orálnou cestou, aj keď je pandémia stále v pomerne ranom štádiu, umožní zdieľať s verejnosťou viac informácií založených na dôkazoch o vírusovom prenose.

Okrem toho je potrebné rýchlo kvantifikovať riziká spojené so zaťažením odpadovými vodami počas zvyšku prepuknutia COVID-19, aby manažéri odpadových vôd mohli rýchlo konať a zaviesť kontrolné opatrenia na zníženie vystavenia ľudí tomuto potenciálne infekčnému materiálu.

V čase, keď sa svet tak zameriava na dýchacie cesty respiračného vírusu, nesmieme zanedbávať pochopenie možností šírenia SARS-CoV-2 fekálno-orálnou cestou.

príznaky covid 19
Najčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: