Jony Ive, britský dizajnérsky génius stojaci za iPhonom, po 27 rokoch KONČÍ s Apple

Technológie

Váš Horoskop Na Zajtra

Brit, ktorý navrhol iPhone, iPod a Mac, opúšťa Apple po viac ako 20 rokoch – hovorí, že je to „prirodzený“ čas ísť.



Hlavný dizajnér Sir Jonathan Ive - všeobecne známy ako Jony Ive - opustí spoločnosť, aby založil vlastnú dizajnérsku firmu, povedal Apple.



Väzby s technologickým gigantom ale nepreruší úplne, keďže jeho nová spoločnosť bude medzi svojich klientov počítať aj Apple.



Sir Jonathan pre Financial Times povedal: „Hoci nebudem zamestnancom (Apple), stále sa budem veľmi angažovať – dúfam, že ešte veľa, veľa rokov.

'Toto sa javí ako prirodzený a jemný čas na vykonanie tejto zmeny.'

Podľa novín sa jeho nový počin LoveFrom naplno rozbehne v roku 2020 a Sir Jonathan bude pokračovať v práci na nositeľnej technológii a zdravotnej starostlivosti, ktoré patria medzi strategické priority Apple.



„Existujú produkty, na ktorých pracujeme už niekoľko rokov,“ povedal o svojej pokračujúcej práci v Apple.

'Som nadmieru nadšený, že na nich môžem pokračovať a sú tu aj nové projekty, ktoré budem môcť rozvíjať a do ktorých budem prispievať.'



Generálny riaditeľ spoločnosti Apple Tim Cook opísal návrhy Sira Jonathana ako „prelomové“.

(Obrázok: Getty Images)

„Jony je jedinečná postava vo svete dizajnu a jeho úlohu pri oživení spoločnosti Apple nemožno preceňovať, od prelomového iMacu v roku 1998 až po iPhone a bezprecedentné ambície Apple Park, kam v poslednej dobe vložil toľko svojej energie a starostlivosti,“ povedal.

„Apple bude naďalej ťažiť z Jonyho talentu tým, že bude priamo s ním spolupracovať na exkluzívnych projektoch a prostredníctvom neustálej práce skvelého a zanieteného dizajnérskeho tímu, ktorý vybudoval.

'Po toľkých rokoch úzkej spolupráce som šťastný, že sa náš vzťah naďalej vyvíja a teším sa na spoluprácu s Jonym dlho do budúcnosti.'

Sir Jonathan Ive so svojou medailou rytierskeho veliteľa v Buckinghamskom paláci (Obrázok: PA)

Sir Jonathan, pôvodom z Chingfordu v severovýchodnom Londýne, sa pripojil k spoločnosti Apple v roku 1992 a je známy tým, že formuje typický zaoblený a štýlový dizajn spoločnosti Apple.

Dodal: „Po takmer 30 rokoch a nespočetných projektoch som najviac hrdý na trvalú prácu, ktorú sme odviedli pri vytváraní dizajnérskeho tímu, procesu a kultúry v Apple, ktoré nemajú svojich kolegov.

'Dnes je silnejší, živší a talentovanejší ako kedykoľvek predtým v histórii Apple.'

Októbrová akcia Apple

Sir Jonathan bol pasovaný za rytiera na ceremónii v Buckinghamskom paláci v roku 2012.

Študoval dizajn na Newcastle Polytechnic – teraz Northumbria University – a následne ho zamestnala spoločnosť Apple.

Nebude okamžite nahradený a dvaja jeho zástupcovia budú priamo podriadení prevádzkovému riaditeľovi spoločnosti Jeffovi Williamsovi.

Presný dátum jeho odchodu nie je známy.

Najčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: