Google sleduje vašu polohu, aj keď mu poviete, aby to nebolo – tu je návod, ako to zastaviť

Technológie

Váš Horoskop Na Zajtra

Nové vyšetrovanie spoločnosti Google zistilo, že aplikácie spoločnosti pre Android aj iPhone ukladajú údaje o vašej polohe, aj keď ste im to výslovne povedali.



Odhalené výskumníkmi v oblasti počítačovej vedy z Princetonskej univerzity žiadosť Associated Press Zistenia naznačujú, že technologický gigant zaznamenáva vaše pohyby napriek tomu, že používatelia vyberajú príslušné nastavenia ochrany osobných údajov, aby tomu zabránili.



Google veľmi otvorene žiada o povolenie používať informácie o vašej polohe a urobí tak v aplikáciách, ako sú Mapy Google, aby ich mohol použiť na presnú navigáciu.



Spoločnosť si však nedávno uvedomila, že ukladanie vašich minútových ciest predstavuje riziko pre súkromie, a preto zaviedla nástroj, ktorý vám umožňuje „pozastaviť“ takéto záznamy prostredníctvom aplikácie Mapy Google v nastavení s názvom História polohy.

Inteligentné hodinky (Obrázok: iStockphoto)

vilový park v noci

Aj keď Google tvrdí, že mu to zabráni zapamätať si, kde ste boli, na stránke podpory spoločnosti sa uvádza: „Históriu polohy môžete kedykoľvek vypnúť. Keď je História polohy vypnutá, miesta, ktoré navštívite, sa už nebudú ukladať,“ tvrdí Associated Press, že to nie je pravda.



„Aj keď je história polohy pozastavená, niektoré aplikácie Google automaticky ukladajú údaje o polohe s časovou pečiatkou bez toho, aby sa pýtali,“ uviedla tlačová agentúra vo svojej správe.

martine mccutcheon čisté imanie

Pokračuje: „Google napríklad ukladá snímku toho, kde sa nachádzate, keď len otvoríte jeho aplikáciu Mapy. Automatické denné aktualizácie počasia na telefónoch s Androidom presne určujú, kde sa nachádzate.



„A niektoré vyhľadávania, ktoré nemajú nič spoločné s polohou, ako napríklad „čokoládové sušienky“ alebo „detské vedecké súpravy“, určia vašu presnú zemepisnú šírku a dĺžku – s presnosťou na štvorcovú stopu – a uložia ich do vášho účtu Google.“

Mapy Google teraz zobrazujú Zem ako zemeguľu (Obrázok: Mapy Google)

Tieto problémy s ochranou osobných údajov sa údajne týkajú približne dvoch miliárd používateľov zariadení s operačným softvérom Android od spoločnosti Google a stoviek miliónov používateľov iPhonov na celom svete, ktorí sa spoliehajú na Google pri hľadaní máp alebo vyhľadávania.

Princetonský počítačový vedec a bývalý hlavný technológ úradu Federálnej komunikačnej komisie Jonathan Mayer povedal, že ide o porušenie preferencií používateľov.

Jeho kolega výskumník potvrdil, že sledovanie polohy je aktívne na viacerých zariadeniach so systémom Android a agentúra Associated Press vykonala vlastné testy na niekoľkých telefónoch iPhone, pričom zistila rovnaké správanie.

„Ak chcete povoliť používateľom vypnúť niečo, čo sa nazýva „História polohy“, potom by mali byť vypnuté všetky miesta, kde uchovávate históriu polohy,“ povedal Mayer. 'Zdá sa, že je to celkom jednoduchá pozícia.'

Aplikácia Mapy Google zobrazuje časť štvrte Manhatten v New Yorku na iPhone 16. marca 2017. (Foto: Jaap Arriens/NurPhoto cez Getty Images) (Obrázok: Jaap Arriens/NurPhoto)

Google vo vyhlásení tvrdí, že nerobí nič zlé, a tvrdí, že pri sledovaní polohy je to jasné.

„Existuje množstvo rôznych spôsobov, ako môže Google použiť polohu na zlepšenie skúseností ľudí, vrátane: Histórie polohy, aktivity na webe a v aplikáciách a prostredníctvom služieb určovania polohy na úrovni zariadenia,“ povedal hovorca.

na tmavom mieste

'Poskytujeme jasné popisy týchto nástrojov a robustné ovládacie prvky, aby ich ľudia mohli kedykoľvek zapnúť alebo vypnúť a vymazať ich históriu.'

Ak však chcete naďalej používať služby Google bez toho, aby ste firme poskytli všetky údaje o svojej polohe, existuje spôsob, ako to obísť.

(Obrázok: ďalší web)

Video sa načítavaVideo nie je k dispozíciiPrehrajte kliknutím Klepnutím spustíte prehrávanie Video sa čoskoro automaticky prehrá8ZrušiťHrať teraz

Ako zastaviť Google sledovanie vašej polohy

Ako bežný používateľ služieb Google si možno neuvedomujete, že hoci je sledovanie histórie polohy predvolene vypnuté, sledovanie aktivity na webe a v aplikáciách je predvolene zapnuté, takže si budete musieť skontrolovať moja aktivita na stránke Google, aby ste to zistili.

Keď sú obe vypnuté, možno budete chcieť spätne vymazať všetky údaje o vašej polohe, ktoré boli tiež uložené. Ak to chcete urobiť, budete musieť buď prejsť a jednotlivo odstrániť každú položku, ktorá obsahuje ikonu špendlíka na mape, alebo vymazať celú históriu.

Google (Obrázok: REUTERS)

Ak chcete byť mimoriadne opatrní a posunúť zabezpečenie o krok ďalej, môžete vypnúť históriu polohy aj na úrovni zariadenia – priamo pri zdroji. Ak to chcete urobiť, prejdite do ponuky „Nastavenia“ v telefóne, nájdite „súkromie“ a vypnite všetky kategórie „služieb určovania polohy“.

Spiderman v Avengers 2

Stojí však za zmienku, že hoci to môže sťažiť Googlu prestať sledovať vašu polohu, pridružené aplikácie budú menej inteligentné a prispôsobené, napríklad vám pomôžu nájsť reštaurácie vo vašej oblasti na základe predchádzajúcich návštev.

Ide teda o vyváženie rozhodnutia, čo je pre vás dôležitejšie; lepšie a efektívnejšie fungujúce aplikácie alebo zachovanie súkromia pred zvedavými očami.

Aj keď to urobíte, nebudete úplne mimo mapy: Každý telefón pripojený k mobilnej sieti alebo Wi-Fi bude stále prenášať vašu všeobecnú polohu vášmu operátorovi.

Najčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: