Gatwick drone chaos: technológia, ktorá by mohla zabrániť tomu, aby sa to opakovalo

Technológie

Váš Horoskop Na Zajtra

Po opätovnom otvorení Gatwicku drone a jeho pilotný program je stále na slobode, pozrieme sa na spôsob, akým fungujú drony a čo by sa dalo urobiť, aby sme v budúcnosti takýmto incidentom zabránili.



Drony sa prvýkrát začali stávať populárnymi a užitočnými, keď spoločnosť DJI uviedla na trh Phantom 1. Na rozdiel od väčšiny lietadiel na diaľkové ovládanie, ktoré boli pred ním, Phantom 1 pridal úroveň autonómie, vďaka ktorej bolo jeho používanie jednoduché.



Drony používajú senzory, ako sú gyroskopy a akcelerometre, aby pochopili svoju polohu na oblohe. Pretože ak toto, môžu sa vznášať v pevnej polohe bez toho, aby pilot musel čokoľvek robiť.



Používajú tiež GPS, aby pochopili, kde sa nachádzajú a ako ďaleko prešli. V mnohých prípadoch môže stratený dron letieť späť k svojmu majiteľovi, pokiaľ má dostatočný výkon.

najlepšie miesto na nákup renovovaných notebookov vo Veľkej Británii

Polícia sa možno snažila zistiť, kde sa pilot dronu skrýva (Obrázok: SWNS.com)

Dron Gatwick

Polícia tvrdí, že dron spôsobujúci narušenie v Gatwicku vyzeral „priemyselne“. Toto nie je veľmi špecifické, ale pravdepodobne to znamená, že to nebol bežne dostupný model.



To vytvára ďalšie problémy pre úrady, pretože tieto drony môžu reagovať odlišne na komerčné modely a nemusí byť také ľahké ich deaktivovať.

Ako zabránite tomu, aby dron rušil letisko?

Spotrebiteľské drony ako tie od DJI a Parrot obsahujú pravidlá, ktoré sú zapracované do ich firmvéru. Tieto pravidlá im bránia lietať na určitých miestach, najmä v okolí letísk.



Ak sa pokúsite vziať väčšinu komerčne dostupných dronov v blízkosti letiska akejkoľvek veľkosti, buď odmietne vzlietnuť, alebo odmietne preletieť za určitý bod.

Video sa načítavaVideo nie je k dispozíciiPrehrajte kliknutím Klepnutím spustíte prehrávanie Video sa čoskoro automaticky prehrá8ZrušiťHrať teraz

Ľudia s technickými znalosťami to dokážu prekonať, ale väčšina normálnych ľudí pravdepodobne nebude chcieť riskovať vysokú pokutu a väzenie za náhodné zablúdenie na pozemok okolo letiska.

Ale hobby drony – tie, ktoré postavili nadšenci – takéto obmedzenia nemajú, a preto budú drony na letiskách asi vždy hrozbou.

Čo sa teda dá robiť – tu sú možnosti technológie

Ako funguje dron?

Aby ste pochopili, ako zastaviť dron, je dôležité pochopiť, ako fungujú.

Vo väčšine prípadov bude dron riadený ovládačom, ktorý komunikuje cez bežné rádiové frekvencie. Ovládač bude posielať príkazy cez toto rádiové spojenie, ktoré dron prijíma a používa na riadenie svojho letu.

Pravidlá Spojeného kráľovstva zakazujú lietanie s dronmi nad 400 stôp (120 m) (Obrázok: Papagáj)

Drony, ktoré posielajú video späť, na to často využívajú Wi-Fi. Väčšina dronov nepoužíva Wi-Fi na ovládanie letu, hoci niektoré modely hračiek to môžu robiť, alebo na ovládanie používajú bluetooth.

Ovládanie blokovania

Pretože dron používa rádiové frekvencie, je možné tieto frekvencie v určitej oblasti zablokovať. Aby ste to dosiahli, musíte vyslať oveľa silnejší signál, než dokáže ovládač zvládnuť.

Účinok tohto by bol rôzny. V spotrebiteľskom drone, ako je DJI, by to pravdepodobne spôsobilo návrat dronu na miesto vzletu, alebo ak by to nedokázal, bezpečne by pristál pomocou zostávajúcich senzorov.

Problémom dronu Gatwick je, že pravdepodobne nejde o komerčne dostupné zariadenie. Blokovanie riadiacich frekvencií nemusí spôsobiť pristátie, ale môže sa vymknúť kontrole – a to je nebezpečné.

malique thompson-dwyer rodičia

Niektoré firmy chcú použiť viac dronov na lov nečestných dronov

Rušenie GPS

Väčšina, ale nie všetky drony, používa na navigáciu GPS. To zvyčajne nie je nevyhnutné, ale znamená to, že dron sa môže vrátiť domov, ak stratí signál z ovládača.

Blokovanie GPS je jednoduché. Signály zo satelitov nie sú silné a dajú sa ľahko premôcť lacným, komerčne dostupným zariadením.

Opäť však platí, že dron na Gatwicku by pravdepodobne nepotreboval GPS a možno ním ani nebol vybavený.

Ak by bol dron spotrebiteľským modelom blokujúcim GPS, pravdepodobne by narobil viac škody ako úžitku, pretože by zabránil návratu dronu na bezpečné miesto pristátia.

Zostreľ to

Použitie bežných brokovníc alebo pušiek na zostrelenie dronu je určite možné, ale nie je to obzvlášť bezpečné. Strieľať zbraňami do vzduchu je neuveriteľne zlý nápad a môže byť ľahko smrteľné.

Dokonca aj v krajinách, kde sú zbrane legálne, strieľanie z nich do vzduchu v rámci mestských hraníc zvyčajne nie je. Keďže Gatwick je zastavaná oblasť, môžete vidieť, prečo sa o to polícia a armáda nepokúsili.

SkyWall je zariadenie používané na bezpečné zostreľovanie dronov (Obrázok: Openworks Engineering)

Ale je tu aj iná možnosť.

Používatelia polície a armády majú k dispozícii množstvo systémov na potlačenie dronov. Jeden, tzv Skywall je najsľubnejším riešením.

Cena výmeny obrazovky ipadu uk

Britská spoločnosť má dva produkty. Raketomet namontovaný na ramene a autonómna veža.

Odpaľovač s názvom SkyWall100 vystrelí veľký náboj, ktorý obsahuje sieť a padák. Sieť vyradí rotory dronu a privedie ho na zem, zatiaľ čo padák riadi rýchly zostup dronu.

Video sa načítavaVideo nie je k dispozíciiPrehrajte kliknutím Klepnutím spustíte prehrávanie Video sa čoskoro automaticky prehrá8ZrušiťHrať teraz

Veža s názvom SkyWall300 zjavne automatizuje proces detekcie a uzamknutia dronu.

Ako efektívne by tieto zariadenia boli v tomto konkrétnom prípade, nie je jasné. O tomto konkrétnom drone sa toho nevie toľko, že je ťažké vedieť, či by to mohla zastaviť nejaká existujúca technológia.

Pravdepodobne je spravodlivé odhadnúť, že odteraz bude v tomto konkrétnom probléme vykonaných oveľa viac peňazí a výskumu.

Najčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: