Štúdia zistila, že dobrí klamári majú tri špecifické vlastnosti

Veda

Váš Horoskop Na Zajtra

Nie je žiadnym tajomstvom, že niektorí ľudia majú talent klamať, zatiaľ čo iní sú beznádejní.



Pevne by som sa zaradil do druhej kategórie, pričom moji priatelia a rodina by vždy mohli vidieť priamo cezo mňa, ak sa pokúsim povedať aj tie najmenšie biele klamstvá.



Čím to teda je, že z niekoho je presvedčivý klamár?



Podľa výsledkov o nový výskum podľa Maastrichtskej univerzity v Holandsku majú dobrí klamári často tendenciu vlastniť špecifický súbor charakteristiky.

Štúdiu vykonala Brianna Verigin a tím, ktorý skúmal takmer 200 ľudí o ich zvykoch klamať a požiadal ich, aby ohodnotili svoje schopnosti klamstva od 1 do 10 a priznali, koľko klamstiev povedali za posledných 24 hodín.

Účastníci boli tiež požiadaní, aby sa podelili o stratégie, ktoré používajú na klamstvá a ohodnotili, ako dôležité je ich metóda.



Som celebrita v súťaži 2017

Si dobrý klamár? (foto na sklade) (Obrázok: Getty Images)

Zistenia boli neskôr publikované v r PLOS One a identifikovali tri charakteristiky, ktoré boli bežné medzi tými, ktorí si mysleli, že vedia dobre klamať.



Po prvé, výskumníci zistili, že tí, ktorí hovorili, že sú dobrí klamári, „môžu byť zodpovední za neprimerané množstvo klamstiev v každodennom živote“, čo znamená, že klamú často.

Po druhé, lži, ktoré povedali, sa ukázali ako „bezvýznamné“ a väčšinou boli povedané kolegom a priateľom „prostredníctvom osobných interakcií“.

Tretia vec, ktorú mali dobrí klamári spoločnú, bolo, že sa „veľmi spoliehali“ na „verbálne stratégie klamania“.

ako vodotesný je s7
Najnovšie správy z psychológie

Okrem toho štúdia odhalila aj najobľúbenejšie stratégie klamstva.

Viac ako 17 percent ľudí uviedlo, že radi udržiavajú svoje klamstvá „jasné a jednoduché“, zatiaľ čo 13 percent uprednostňuje, aby boli „hmlisté o detailoch“.

Dobrí klamári tiež povedali, že sa usilovne snažili vložiť svoje vlákna do „pravdivých informácií“, aby iným ľuďom sťažili rozoznať, čo je pravda od toho, čo je nepravdivé.

A pokiaľ ide o pohlavie, zistilo sa, že viac mužov ako žien si o sebe myslí, že sú talentovaní na klamstvo, pričom 62,7 percenta mužských účastníkov sa označilo za dobrých klamárov, v porovnaní s iba 27,3 percentami žien.

Neodporúčame teraz používať tieto informácie na to, aby ste začali byť neúprimní k svojim najbližším a najdrahším, ale je určite zaujímavé vidieť, ako uvažujú ľudia, ktorí majú talent na spriadanie klamstiev!

Najčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: