Costa Coffee SCAM koluje na WhatsApp – tu je návod, ako sa uistiť, že vás nezastihnú

Technológie

Váš Horoskop Na Zajtra

Používatelia WhatsApp boli varovaní, aby sa nenechali nachytať podvodom, ktorý podľa všetkého ponúka bezplatné poukážky Costa Coffee, ale v skutočnosti kradne osobné údaje používateľov.



Falošná správa, ktorú podvodníci šírili prostredníctvom aplikácie na odosielanie správ, obsahuje ponuku poukážky v hodnote 75 £, ktorú môžete minúť v sieti kaviarní na oslavu jej 50. narodenín.



Správa obsahuje odkaz, na ktorý sa dá kliknúť, spolu s tvrdením, že existuje obmedzený počet poukážok, ktoré je potrebné zaobstarať.



Kliknutím na odkaz sa však ľudia dostanú na webový prieskum, ktorý ich požiada, aby odovzdali osobné informácie vrátane e-mailu, adresy bydliska a telefónneho čísla, správy Spotrebiteľský strážny pes Ktorý?.

Po dokončení prieskumu sú obete podvodu vyzvané, aby si vybrali kontakty WhatsApp, s ktorými budú falošnú správu zdieľať, čím sa podvod ďalej šíri.

„Informovali sme spoločnosť Costa Coffee o správe Whatsapp a tá potvrdila, že ide o podvod a jej IT a právne tímy sú v procese vydávania oznámenia o zastavení šírenia účtov,“ povedal Which?.



Costa varoval zákazníkov, aby nereagovali na falošnú správu.

„Uvedomte si, že v súčasnosti koluje spamový e-mail s darčekovou kartou Costa,“ uvádza sa vo vyhlásení na webovej stránke spoločnosti. „Tento e-mail, ktorý žiada zákazníkov o vyplnenie prieskumu, nie je skutočnou súčasťou komunikácie spoločnosti Costa a dôrazne odporúčame, aby zákazníci neodpovedali ani neposkytovali žiadne osobné informácie.“

Video sa načítavaVideo je nedostupnéPrehrajte kliknutím Klepnutím spustíte prehrávanie Video sa čoskoro automaticky prehrá8ZrušiťHrať teraz

Tento podvod nasleduje po podobnom podvode WhatsApp, kde sa zločinci pokúšajú pokúšať rodičov, aby odovzdali svoje údaje výmenou za vstupenky do zábavného parku Paulton, domov Peppa Pig World.



Podvody WhatsApp sú čoraz bežnejšie – niektoré správy sa zdajú byť od priateľov, rodinných príslušníkov alebo kolegov.

Začiatkom tohto roka expert na počítačovú kriminalitu ActionFraud varoval, že podvodníci oklamali používateľov WhatsApp, aby si stiahli falošnú verziu WhatsApp Gold, ktorá infikovala zariadenia so systémom Android malvérom.

Ako sa chrániť

Akčný podvod má nasledujúce tipy, ako zostať v bezpečí pred podvodmi WhatsApp:

  • Nainštalujte si do svojho zariadenia bezpečnostný softvér a udržujte ho aktuálny.
  • Nikdy neklikajte na nevyžiadané odkazy v správach, ktoré dostanete, aj keď sa zdá, že pochádzajú od dôveryhodného kontaktu.
  • Nasledujte Rada WhatsApp aby ste zostali v bezpečí pri používaní služby správ.

Ak chcete nahlásiť podvod a počítačový zločin a získať referenčné číslo policajného zločinu, zavolajte na číslo Action Fraud 0300 123 2040 alebo použite jeho online nástroj na nahlasovanie podvodov .

Najčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: