Celosvetový kybernetický útok „Adylkuzz“ sa vyvíja – a odborníci varujú, že je väčší ako WannaCry

Technológie

Váš Horoskop Na Zajtra

Nová kybernetická hrozba, ktorá odborníci sa domnievajú je „rozsiahlejší“ ako v súčasnosti vyvíja ransomvér WannaCry.



WannaCry minulý víkend infiltroval NHS a spôsobili chaos na celom svete.



Teraz sa zdá, že podľa nových správ prichádza druhý útok.



Robert Holmes, produktový viceprezident spoločnosti Proofpoint, hovorí, že tento nový útok využíva rovnaké podrobnosti, ktoré unikli NSA, na zasiahnutie opravenej zraniteľnosti Microsoftu, ale „tajnejším“ spôsobom.

Máme podozrenie, že WannaCry mohla neúmyselne odvrátiť pozornosť od tohto jemnejšieho použitia zraniteľností uniknutých NSA, pretože naše zistenia naznačujú, že kampaň Adylkuzz predchádzala útoku WannaCry, ktorý sa začal 2. mája alebo skôr,“ povedal Holmes.

(Obrázok: Getty)



„Po infikovaní pomocou exploitu EternalBlue sa nainštaluje baník kryptomien Adylkuzz a použije sa na generovanie kybernetickej hotovosti pre útočníkov. Zatiaľ čo jeden prenosný počítač môže generovať len niekoľko dolárov za týždeň, zdá sa, že sieť napadnutých počítačov generuje denne päťciferné výplaty.

„Na rozdiel od ransomvéru sa od obetí nepožadujú žiadne peniaze. Škodlivý softvér je zámerne skrytý; používatelia si len všimnú, že ich počítač so systémom Windows beží pomaly a že nemajú prístup k zdieľaným prostriedkom systému Windows.



prvá manželka Kevina Cliftona

V súčasnosti sú v rámci tohto celosvetového útoku zasiahnuté desiatky tisíc počítačov na celom svete a tento útok rýchlo rastie.“

(Obrázok: PA)

Zdá sa, že správy na sociálnych médiách tiež poukazujú na infekciu Adylkuzz, ktorá sa rýchlo šíri medzi systémami.

Bezpečnostní analytici a hackeri „bieleho klobúka“ v súčasnosti pracujú na pochopení novej hrozby.

Najčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: