Autor Maze Runner James Dashner odhaľuje všetko o svojej novej knihe a reakcii po [spoilerovej] smrti

Životný Štýl

Váš Horoskop Na Zajtra

V posledných rokoch napísal jeden z najpredávanejších tínedžerských sci-fi seriálov a filmy založené na jeho knihách zarobili celosvetovo viac ako 500 miliónov libier (660 miliónov dolárov).



Teraz sa séria Maze Runner od Jamesa Dashnera chýli ku koncu s druhým prequelom, Fever Code, keď sa čitatelia vracajú na mýtinu so svojimi obľúbenými postavami, aby si urobili poslednú výzvu.



Konečne dostaneme odpovede na naše pálčivé otázky; ako WICKED našiel Gladerovcov? Kto je skupina B? Na ktorej strane sú v skutočnosti Thomas a Tereza?



Zastihli sme Jamesa Dashnera, aby sme sa porozprávali o jeho najnovšej knihe, poslednom filme Maze Runner, nehode Dylana O'Briena – a jeho ďalších veľkých novinkách...

Dashner možno napísal jednu z najpredávanejších franšíz 21. storočia, kde je skupina mladých ľudí ponechaná svojmu osudu v obrovskom labyrinte, ale teraz autor hovorí, že jeho majstrovský plán je dokončený s poslednými otázkami hádanky. odpovedal.



Dokonca aj vtedy, keď sa môj vydavateľ rozhodol vytlačiť The Maze Runner, povedal som im, že si myslím, že by bolo zábavné urobiť jedného dňa pár prequelov, ak to bude úspešné, a oni to trochu odmietli a povedali, že je to pekné, ale pozrime sa, ako ide prvý,“ hovorí Dashner.

umiera shona na korunovačnej ulici

Autor knihy Maze Runner James Dashner (Obrázok: James Dashner)



„Naozaj som si myslel, že by bolo zaujímavé vrátiť sa s Thomasom, Minhom, Newtom a Theresou, aby sme preskúmali, ako ich všetkých zajal WICKED a čo sa stalo pred budovaním bludiska, dokonca som si ušetril pár zákrut. pre tento príbeh tiež, takže stále mal rovnaké napätie, ducha a mágiu ako pôvodná trilógia.“

UPOZORNENIE: HLAVNÉ SPOILERY

Jeho fanúšikovia môžu byť trochu citliví na jeho postavy

Nie je žiadnym tajomstvom, že niekoľko postáv zomiera, keď prechádzajú labyrintom, bojujú s popálením a povstanú proti zlej organizácii WICKED.

Ale James sa ospravedlňoval extrémne rozrušeným fanúšikom, keď milý vodca Glade Newt pomaly podľahol vírusu Flare.

„Mám niekoľko veľmi vášnivých fanúšikov a veľmi hlasne hovoria o istej smrti, z ktorej neboli šťastní,“ vtipkuje.

„Každý deň dostávam správy na Twitteri a Facebooku, ktoré hovoria niečo v zmysle Nenávidím ťa, Nenávidím ťa, len aby v tej istej vete povedali, že si môj obľúbený autor.

'Je to niečo, ako keby ma nenávideli za to, že som to urobil, ale milujú ma za to, že v nich cítim také silné emócie z knihy a filmu.

'Ale pre mňa je to čaro rozprávania.'

Odkiaľ sa tu bludisko vzalo?

Nápad na prvú knihu dostal James v roku 2005, inšpirovaný inými románmi, ako je Pán múch, ale bola to televízna relácia vytvorená J. J. Abramsom, ktorá pomohla naplniť autorovu predstavivosť.

„Televízna relácia 'Lost' mala na mňa obrovský vplyv, neviem nič o šou, o spôsobe, akým odhaľovali záhady, o všetkých tých intrigách a o spôsobe, akým používali spomienky postáv na minulosť na vysvetlenie vecí. súčasnosť bola naozaj zaujímavá.

„Jednu noc som išiel spať a neviem, odkiaľ sa to vzalo, ale práve som si predstavil toto obrovské kamenné bludisko, niečo, čo vyzeralo ako hradné múry a bol to taký živý obraz, že som vyskočil z postele. a schmatol notebook.

'Bola to staromódna mozgová búrka, kde som napísal všetko, čo sa mi vynorilo v hlave a viedlo to k tomuto príbehu.'

Dashner priniesol prvú verziu The Maze Runner vydavateľstvám, kde bola odmietnutá, čo ho prinútilo odložiť knihu, kým si nezdokonalí svoje spisovateľské schopnosti.

duchovný význam 25
Maze Runner bol hitom na obrazovke aj mimo nej

Maze Runner bol hitom na obrazovke aj mimo nej (Obrázok: James Dashner)

„Moja žena to naozaj milovala, stále hovorila, že sa nemôžete vzdať Maze Runnera a jedného dňa som ho jednoducho vytiahol a doslova som to prepísal.

„Proces čakania urobil knihu oveľa lepšou a pre mňa osobne to bol naozaj veľký problém, keď sa konečne dostala do sveta,“ hovorí.

Odvtedy sa séria rozrástla na päť kníh vrátane dvoch prequelov. Veľký film založený na prvej knihe bol vydaný v roku 2014, pričom druhá kniha bola sfilmovaná v roku 2015 a tretia je plánovaná na rok 2018.

Úspech franšízy umožnil Dashnerovi opustiť prácu účtovníka, aby sa mohol venovať písaniu na plný úväzok, čo bolo podľa jeho slov niečo, čo vždy chcel robiť.

„Vždy žartujem s ľuďmi, že je to moje temné tajomstvo, býval som účtovníkom, ale celé to bol pre mňa len záložný plán.

„Už na vysokej škole som písal knihy, ale mal som aj veľmi praktickú stránku, pretože som vedel, že je ťažké uživiť sa ako spisovateľ.

„Takže z nejakého náhodného, ​​bláznivého dôvodu som si vybral účtovníctvo ako zálohu a nemôžem vám povedať, že by ma to niekedy bavilo, ale splnilo svoj účel.

„V skutočnosti mi to veľmi pomohlo pri písaní, pretože som sa príliš nestresoval financiami a starostlivosťou o rodinu a tak ďalej. Ale nakoniec sa mi podarilo uniknúť zo sveta účtovníctva.“

Séria Maze Runner sa rozrástla na päť kníh vrátane dvoch prequelov

Séria Maze Runner sa rozrástla na päť kníh vrátane dvoch prequelov (Obrázok: James Dashner)

Stáva sa dystopický žáner ako upíri? Prepísané. Presýtený.

James väčšinou hovorí, že si so žánrom nerobí starosti.

„Z hľadiska žánru ako celku si myslím, že je to ako čokoľvek, niekedy, keď je niečo také populárne, tak veľa ľudí jednoducho skočí do ringu, no má to chvíľu na to, aby sa to ustálilo.

'Vždy to bude o kvalite, ktorú viete, práve teraz máme v tomto žánri trochu príliš veľa kvantity, ale nakoniec, ak ľudia napíšu kvalitné veci, zažiari.'

Keď sa ho spýtali, či mal obavy po tom, čo posledné diely Hunger Games a Divergent v pokladni nehrali dobre, James povedal, že dúfa, že jeho franšíza bude iná.

„Vo veľmi sebeckej rovine sa obávam o náš tretí film, pretože ľudia stále hovoria o iných filmoch, ktoré zaostávali alebo sa im v pokladniach nedarilo tak dobre.

„Ale od začiatku som dôrazne trval na zachovaní kvality a keď prišla otázka, či by sme mali rozdeliť film na dva, ako ostatní, vedeli sme, že to neurobíme,“ dodáva.

Dylan O'Brien vo filme Maze Runner (Obrázok: James Dashner)

O pokračovaní Maze Runnera a nehode Dylana O’Briena

Nový film Death Cure, ktorý má vyjsť vo februári 2018, bude pokračovať rok po udalostiach v 'Scorch Trials' a bude sledovať Thomasa a jeho kolegov Gladers, ktorí raz a navždy zastavia Wicked. Nájdenie lieku na chorobu The Flare bude tiež jedným z hlavných konfliktov v poslednom filme.

V marci 2016 bola produkcia filmu zastavená kvôli hlavnému hercovi Dylan O'Brien pri natáčaní mal nehodu.

24-ročnú hviezdu filmu vtiahli pod vozidlo pri natáčaní scén pre ďalšiu časť franšízy.

Dylanova nehoda sa konal v kanadskom Vancouveri a jeho režisér Wes Ball spočiatku fanúšikov ubezpečoval, že herec a jeho dobrý priateľ sa po pár týždňoch oddychu budú môcť vrátiť do práce.

Natáčanie malo pokračovať v máji toho roku, ale bolo ďalej odložené, rovnako ako dátum vydania, aby mal O'Brien viac času na zotavenie.

Fox potom posunul dátum vydania filmu zo 17. februára 2017 na 12. januára 2018.

stephanie beacham celebrita veľký brat

'Všetci sme boli zničení, keď sa zranil Dylan O' Brien a všetko sa muselo odložiť o celý rok, čo bolo vždy znepokojujúce, ale najdôležitejšie bolo jeho zdravie a zotavenie,' hovorí James.

Video sa načítavaVideo nie je k dispozíciiPrehrajte kliknutím Klepnutím spustíte prehrávanie Video sa čoskoro automaticky prehrá8ZrušiťHrať teraz

Po viac ako roku zotavovania a konfliktov s plánovaním sa O'Brien vrátil pred kamery Maze Runner.

'Keď bol v poriadku, bol veľmi nadšený, že sa môže opäť zapojiť a rozbehnúť vlak.'

Natáčanie v Kapskom Meste v Juhoafrickej republike bolo vidieť, ako hviezda žartuje s hereckými hviezdami Thomasom Brodiem-Sangsterom a Dexterom Dardenom na záberoch zo zákulisia natočených pre udeľovanie filmových cien MTV.

„Natáčali sme to v Juhoafrickej republike začiatkom tohto roka, zabalili sme to v máji a bol som tam na nakrúcaní a mal som zo všetkého naozaj dobrý pocit.

'Fox chcel veľmi silno ukončiť túto sériu, takže jej venovali veľa zdrojov a veľa času a úsilia s úžasným hereckým obsadením a štábom,' dodal Dashner.

S filmom, ktorý je teraz v postprodukcii, James naznačil, že trailer na 'Death Cure' by mohol byť len mesiac alebo dva a že to môže zmeniť názory niektorých fanúšikov.

„Myslím, že to veľmi rýchlo presvedčí niektorých cynikov, ktorí si myslia, že tieto filmy sú úplne rovnaké,“ hovorí.

Čo bude ďalej s Jamesom?

Práve teraz si plánuje dať pauzu od písania seriálov a pre zmenu napísať niekoľko samostatných románov. Momentálne sa baví písaním trilerového hororového románu, ktorý si, ako dúfa, nájde zrelšie publikum.

„Bol som veľmi zaneprázdnený, mám asi štyri projekty, na ktorých pracujem súčasne, ale ten najväčší je, že som predal svoj prvý román pre dospelých.

Druhý prequel Fever Code umožňuje čitateľom vrátiť sa na mýtinu so svojimi obľúbenými postavami

„Je to druh trilerového hororového a mysteriózneho románu, ktorý sa trochu líši od iných vecí, ktoré som robil, takže mám z toho veľmi dobrý pocit a myslím si, že mojim fanúšikom sa to bude páčiť.

'Dúfam, že sa otvorí aj novému publiku.'

Horúčkový kód je dostupná v brožovanej väzbe 7. septembra vo všetkých dobrých kníhkupectvách. Zistite viac na mazerunnerbooks.com

Najčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: