Zdravotný strach z e-cigariet: Nebezpečné chemikálie v tekutom nikotíne by mohli spôsobiť „pľúca s popcornom“, varujú vedci

Správy

Váš Horoskop Na Zajtra

Tri štvrtiny ochutených „náplní“ elektronických cigariet obsahujú chemikáliu, ktorá spôsobuje pochmúrne ochorenie známe ako Popcorn pľúca Tvrdia americkí vedci.



Odborníci z Harvardskej univerzity T.H. Chan School of Public Health uviedla, že tekutý nikotín sa predáva s príchuťami vrátane „cukrovej vaty, ovocných štipcov a košíčkov“, ktoré sú navrhnuté tak, aby oslovili mladých ľudí.



Ale niektoré z týchto neškodne pomenovaných produktov sú plné chemikálie nazývanej diacetyl, o ktorej je známe, že spôsobuje ochorenie tzv. bronchiolitis obliterans.



Tento hrozný stav je známy ako Popcorn Lung, pretože ho prvýkrát zaznamenali pracovníci, ktorí vdýchli umelú príchuť masla používanú na výrobu popcornu do mikrovlnnej rúry.

V niektorých prípadoch sú účinky tohto ochorenia také oslabujúce, že jedinou možnosťou je vykonať úplnú transplantáciu pľúc.

Nebezpečenstvo výparov: Ochutené elektronické cigarety predstavujú osobitné riziko, varovali odborníci na zdravie



Čítaj viac :

„Keďže väčšina zdravotných problémov v súvislosti s elektronickými cigaretami sa sústredila na nikotín, stále je toho veľa, čo o elektronických cigaretách nevieme,“ povedal David Christiani, profesor environmentálnej genetiky.



'Okrem toho, že obsahujú rôzne hladiny návykovej látky nikotín, obsahujú aj iné rakovinotvorné chemikálie, ako je formaldehyd, a ako ukazuje naša štúdia, aromatické chemikálie, ktoré môžu spôsobiť poškodenie pľúc.'

Ako súčasť štúdie uverejnenej v rešpektovanom zdravotníckom časopise Environmental Health Perspective , vedci testovali 51 druhov ochutených e-cigariet a tekutín.

Hore v dyme: Napriek zdravotnému varovaniu sa elektronické cigarety považujú za výrazne bezpečnejšie ako fajčenie (Obrázok: PA)

Každé zariadenie bolo vložené do umelého inhalátora, ktorý nasával elektronickú cigaretu na osem sekúnd naraz.

Potom sa analyzoval oblak pár, pričom diacetyl sa našiel v 39 z 51 príchutí. Ďalšie dve nebezpečné chemikálie - acetoín a 2,3-pentándión - boli zistené v 46 a 23 vzorkách.

Joseph Allen, odborný asistent vedy o hodnotení expozície a hlavný autor správy, povedal: „Uznanie nebezpečenstva spojeného s vdychovaním aromatických chemikálií sa začalo s „Popcorn Lung“ pred viac ako desiatimi rokmi.

Čítaj viac :

'Avšak diacetyl a iné súvisiace aromatické látky sa používajú v mnohých iných príchutiach okrem popcornu s maslovou príchuťou, vrátane ovocných príchutí, alkoholových príchutí a, ako sme sa dozvedeli v našej štúdii, e-cigariet s príchuťou cukríkov.'

načítavanie ankety

Mali by byť elektronické cigarety zakázané?

DOTERAZ 500+ HLASOV

ÁNONIENajčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: