Vyhynutý vták „späť z mŕtvych“ po opätovnom vývoji o TISÍC rokov neskôr

Veda

Váš Horoskop Na Zajtra

Vedci zistili, že nelietavý vták, ktorý vyhynul, keď jeho domovský ostrov zaplavilo more, sa „vrátil k životu“, keď sa na rovnakom mieste vyvinul podobný druh.



Vedci z Univerzity v Portsmouthe a Prírodovedného múzea zistili, že druh koľajníc úspešne kolonizoval izolovaný atol s názvom Aldabra v Indickom oceáne pri dvoch príležitostiach oddelených desiatkami tisíc rokov.



A pri oboch príležitostiach sa koľajnica bielokrká - pôvodom z Madagaskaru - vyvinula úplne nezávisle, aby sa stala nelietavou.



Posledná prežívajúca kolónia nelietavých koľajníc sa stále nachádza na ostrove.

Hovorca University of Portsmouth povedal: 'Toto je prvýkrát, čo iteratívna evolúcia - opakovaná evolúcia podobných alebo paralelných štruktúr od rovnakého predka, ale v rôznych časoch - bola pozorovaná na koľajniciach a jedna z najvýznamnejších v záznamoch o vtákoch.'

(Obrázok: Mapy Google)



Vysvetlil, že železničné druhy sú vytrvalými kolonizátormi, ktorí migrujú z Madagaskaru počas častých populačných výbuchov.

Jedna skupina kolonizovala atol Aldabra a kvôli nedostatku predátorov, ako napríklad dodo na Mauríciu, sa vyvinuli tak, že stratili schopnosť lietať.



Vysvetlil: „Aldabra zmizla, keď bola úplne pokrytá morom počas veľkej povodne pred asi 136 000 rokmi, ktorá zničila všetku faunu a flóru vrátane nelietajúcej koľajnice.

Výskumníci študovali fosílne dôkazy spred 100 000 rokov, keď hladina morí klesla počas nasledujúcej doby ľadovej a atol bol znovu kolonizovaný nelietajúcimi koľajnicami.

(Obrázok: PA)

„Výskumníci porovnali kosti skamenenej koľajnice pred povodňou s kosťami koľajnice po povodni.

Zistili, že krídelná kosť vykazovala pokročilý stav nelietavosti a členkové kosti vykazovali odlišné vlastnosti, že sa vyvíjali smerom k nelietavosti.

'To znamená, že jeden druh z Madagaskaru dal v priebehu niekoľkých tisíc rokov vznik dvom rôznym druhom nelietavých koľajníc na Aldabre.'

Dr Julian Hume, vtáčí paleontológ v Prírodovednom múzeu, povedal: „Tieto jedinečné fosílie poskytujú nezvratný dôkaz, že člen rodiny železničiarov kolonizoval atol, s najväčšou pravdepodobnosťou z Madagaskaru, a pri každej príležitosti sa stal nezávisle nelietavým.

(Obrázok: David Stanley/Flickr)

Fosílne dôkazy, ktoré sú tu prezentované, sú jedinečné pre koľajnice a stelesňujú schopnosť týchto vtákov úspešne kolonizovať izolované ostrovy a pri mnohých príležitostiach vyvinúť nelietavosť.

Spoluautor štúdie publikovanej v časopise Zoological Journal of the Linnean Society, profesor David Martill – zo School of Earth and Environmental Sciences na University of Portsmouth, povedal: „Nevieme o žiadnom inom príklade koľajníc alebo vtákov v všeobecne, čo ukazuje tento jav tak evidentne.

„Iba na Aldabre, ktorá má najstarší paleontologický záznam zo všetkých oceánskych ostrovov v oblasti Indického oceánu, sú k dispozícii fosílne dôkazy, ktoré demonštrujú účinky meniacich sa hladín morí na vyhynutie a rekolonizáciu.

'Na Aldabre boli také podmienky, najdôležitejšia bola absencia suchozemských predátorov a konkurenčných cicavcov, že koľajnica bola schopná vyvinúť nelietavosť pri každej príležitosti.'

Najčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: