Vedci objavili 12 nových typov oblakov – a niektoré z nich sú ohromujúce

Veda

Váš Horoskop Na Zajtra

Dvanásť nových typov oblak boli po prvýkrát uznané Medzinárodným atlasom oblakov.



Atlas, ktorý sa datuje do 19. storočia, je celosvetovou referenčnou knihou na pozorovanie a identifikáciu oblakov.



Naposledy revidovaný v roku 1987 má teraz nové plne digitálne vydanie.



Medzi nové položky patria vlny ako asperitas, vlnitý objem a contrails, oblaky vytvorené z parnej stopy lietadiel.

Prvýkrát publikovaný v roku 1896, International Cloud Atlas potom obsahoval 28 farebných fotografie a stanoviť podrobné štandardy na klasifikáciu oblakov.

Volutus cloud je jedným z nových typov cloudu (Obrázok: Medzinárodný atlas oblakov)



Posledné úplné vydanie vyšlo v roku 1975 s revíziou v roku 1987.

Svetová meteorologická organizácia (WMO) zverejňuje atlas a má tiež posledné slovo o obsahu, vrátane pridávania nových oblakov a cloudových funkcií.



Tentokrát pribudlo približne 12 nových výrazov. Najznámejší z nich je asperitas, čo v latinčine znamená drsný, keďže oblaky môžu pri pohľade zdola vyzerať ako hádzanie vĺn na mori.

Tieto oblaky boli prvýkrát zaznamenané nad Iowou v USA v roku 2006, no čoskoro sa na spoločnosť Cloud Appreciation Society začala valiť prúd podobných obrázkov z celého sveta.

Začali lobovať vo WMO za oficiálne uznanie typu cloudu. Ale skutočnosť, že je teraz oficiálne zahrnutá, bola niečím prekvapením.

Video sa načítavaVideo nie je k dispozíciiPrehrajte kliknutím Klepnutím spustíte prehrávanie Video sa čoskoro automaticky prehrá8ZrušiťHrať teraz

V roku 2008 som si myslel, že šanca, že sa to stane oficiálnym, je naozaj minimálna, povedal prezident spoločnosti Gavin Pretor-Pinney.

WMO najprv tvrdila, že nemajú v pláne vydať nové vydanie, ale časom si myslím, že si začali uvedomovať, že medzi verejnosťou je záujem o cloudy a že je potrebné, aby bol tento záujem informovaný. potrebu tejto autoritatívnej práce.

Pridalo sa aj niekoľko ďalších doplnkových prvkov oblakov vrátane cavum, cauda - známeho ako chvostový oblak - a fluctus a murus - známeho ako nástenný oblak.

Atlas zahŕňa aj rozpoznanie procesov, ktoré môžu viesť k tvorbe oblakov, takže oblaky, ktoré vznikajú pri požiaroch, sú teraz klasifikované ako flammagenitus.

Najčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: