„Toto bude nová forma života“: Stephen Hawking hovorí, že roboty s umelou inteligenciou nahradia ľudí ÚPLNE

Technológie

Váš Horoskop Na Zajtra

Uznávaný fyzik Prof Stephen Hawking povedal, že roboty nakoniec nahradia ľudstvo ÚPLNE.



Profesor Hawking povedal, že verí umela inteligencia (AI) nakoniec dosiahne úroveň, kedy bude v podstate „novou formou života, ktorá prekoná ľudí“, Informuje o tom Cambridge News.



Povedal: „Obávam sa, že AI môže úplne nahradiť ľudí.



„Ak ľudia navrhujú počítačové vírusy, niekto navrhne AI, ktorá sa zlepšuje a replikuje.

'Bude to nová forma života, ktorá prekoná ľudí.'

kate garraway v džungli

Profesor tiež vyzýva mladých ľudí, aby sa viac zaujímali o vesmír – a vedu všeobecne.



Stephen Hawking vydal rázne varovanie pre celé ľudstvo (Obrázok: REUTERS)

Hawking tvrdí, že niekto navrhne AI, „ktorá sa zlepšuje a replikuje“ (Obrázok: AFP)



75-ročný muž tiež hovoril WIRED časopis o jeho presvedčení, že potrebujeme nový vesmírny vek, aby sme prilákali mladých ľudí, aby sa zapojili do vedy, a povedal, že ak by viac ľudí neprejavilo záujem, malo by to „vážne následky“.

Dodal, že si myslí, že na novom vesmírnom programe by mala urýchlene pracovať vedecká komunita „s cieľom prípadne kolonizovať planéty vhodné pre ľudské bývanie“.

Pokračoval: „Verím, že sme dosiahli bod, odkiaľ niet návratu.

'Naša Zem je pre nás príliš malá, globálna populácia sa zvyšuje alarmujúcou rýchlosťou a nám hrozí sebazničenie.'

Počas rozhovoru sa profesor Hawking vyjadril aj proti zákazu cestovania Donalda Trumpa a popieraniu klimatických zmien zo strany prezidenta USA.

Profesor Hawking chce, aby sa o vesmír a vedu zaujímalo viac mladých ľudí (Obrázok: PA)

V októbri minulého roku (2016) profesor Hawking povedal, že verí, že AI spoločnosť buď zničí, alebo premení.

Počas minuloročného spustenia centra umelej inteligencie Cambridgeskej univerzity profesor Hawking povedal: „Verím, že neexistuje žiadny hlboký rozdiel medzi tým, čo možno dosiahnuť biologickým mozgom a tým, čo možno dosiahnuť pomocou počítača.

„Z toho teda vyplýva, že počítače môžu teoreticky napodobniť ľudskú inteligenciu – a prekonať ju.

„Umelá inteligencia teraz rýchlo napreduje. Nedávne pamiatky, ako sú samojazdiace autá alebo počítač, ktorý vyhral hru Go, sú znakmi toho, čo príde.

„Do tejto technológie smerujú obrovské investície. Úspechy, ktoré sme doteraz videli, budú určite blednúť v porovnaní s tým, čo prinesú nasledujúce desaťročia.

Pokračoval: „Potenciálne výhody vytvárania inteligencie sú obrovské. Nemôžeme predvídať, čo by sme mohli dosiahnuť, keď sú naše vlastné mysle zosilnené AI.

„Možno, že pomocou nástrojov tejto novej technologickej revolúcie budeme schopní napraviť niektoré škody, ktoré napáchala svetu prírody posledná – industrializácia.

„A určite sa budeme snažiť konečne odstrániť choroby a chudobu. Každý aspekt nášho života sa zmení. Stručne povedané, úspech vo vytváraní AI by mohol byť najväčšou udalosťou v histórii našej civilizácie.“

Dodal: „Ale môže to byť aj posledné, pokiaľ sa nenaučíme, ako sa vyhnúť rizikám. Okrem výhod prinesie umelá inteligencia aj nebezpečenstvá, ako sú výkonné autonómne zbrane alebo nové spôsoby, ako utláčať mnohých.

Najčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: