To je to, koľko počítačov stále používa systém Windows XP

Technológie

Váš Horoskop Na Zajtra

Microsoft je populárny Operačný systém Windows XP sa dostal na titulky tento víkend po pätnástich rokoch od jeho vydania.



Operačný systém bol využívaný ransomvérom WannaCry ktorá zasiahla NHS a infikovala počítače v 150 ďalších krajinách.



Bezpečnostní experti sa rýchlo dostali k jadru problému a uvedomili si, že mnohé systémy stále používajú XP – napriek rozhodnutiu Microsoftu prestať vydávať bezpečnostné aktualizácie v apríli 2014.



Spoločnosť Microsoft vydala v nasledujúcich rokoch päť po sebe nasledujúcich operačných systémov a zjavne má záujem prinútiť zákazníkov, aby inovovali na najnovší systém.

Operačný systém Windows 10 na tabletovom zariadení

Operačný systém Windows 10 na tabletovom zariadení (Obrázok: Getty)

Nie všetky organizácie však majú financie, technické know-how alebo čas na to, aby sa uistili, že ich systémy používajú najnovší softvér.



V skutočnosti sa ukazuje, že Windows XP je stále tretím najpopulárnejším operačným systémom na svete. Podľa Netmarketshare.com , zastaraný a zraniteľný systém Windows XP stále beží na 7,04 % počítačov sveta.

Stále sa používa častejšie ako Windows 8.1 (vydaný v roku 2013) alebo akákoľvek verzia Mac OSX od Apple alebo open-source Linux OS.



Tri roky staré štúdie naznačujú, že na celom svete sa používajú približne 2 miliardy počítačov – číslo, ktoré odvtedy určite stúplo.

Areál spoločnosti Microsoft (Obrázok: Microsoft)

Napriek tomu by to znamenalo, že počet počítačov so systémom Windows XP by na celom svete predstavoval neuveriteľných 140 miliónov.

Podľa Netmarketshare ide o päť najpopulárnejších operačných systémov používaných na celom svete.

  • Windows 7: 48,5 %
  • Windows 10: 26,28 %
  • Windows XP: 7,04 %
  • Windows 8.1: 6,96 %
  • Mac OS X 10.12: 3,21 %

Po víkendovom ransomvérovom útoku podnikol Microsoft nezvyčajný krok a vydal bezpečnostnú opravu pre Windows XP.

Ransomvérový útok

Sprevádzal to blogovým príspevkom, ktorý vyzýva ľudí, aby inovovali na najnovšiu verziu.

„Tento útok demonštruje mieru, do akej sa kybernetická bezpečnosť stala zdieľanou zodpovednosťou medzi technologickými spoločnosťami a zákazníkmi,“ povedal Brad Smith, prezident a hlavný právny riaditeľ Microsoftu.

Hacker

(Obrázok: Getty)

mark wright a michelle keegan

„Tento aspekt ilustruje skutočnosť, že toľko počítačov zostalo zraniteľných dva mesiace po vydaní opravy. Ako sa počítačoví zločinci stávajú sofistikovanejšími, zákazníci jednoducho nemajú spôsob, ako sa chrániť pred hrozbami, pokiaľ neaktualizujú svoje systémy.

„Inak doslova bojujú s problémami súčasnosti nástrojmi z minulosti. Tento útok je silnou pripomienkou toho, že základy informačných technológií, ako je udržiavanie aktuálnych a opravovaných počítačov, sú veľkou zodpovednosťou pre každého a je to niečo, čo by mal podporovať každý vrcholový manažér.“

Najčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: