Tisíce Britov nemajú prístup k internetu po tom, čo TalkTalk a Post Office širokopásmové pripojenie zasiahne rovnaký kybernetický útok

Technológie

Váš Horoskop Na Zajtra

Tisícky Rozprávať rozprávať a Pošta širokopásmoví zákazníci zostali bez internetového pripojenia po kybernetickom útoku, ktorý mal narušiť ich služby.



Útok použil kúsok malvéru známy ako červ Mirai, ktorý sa šíri prostredníctvom napadnutých počítačov a funguje tak, že prevezme kontrolu nad zariadeniami s operačným systémom Linux a použije ich na vypnutie služieb.



Tento útok sa zameral na určité typy širokopásmové pripojenie smerovače používané poštou aj TalkTalk, čo poškodzuje ich internetové pripojenie.



Hovorca TalkTalk vo vyhlásení uviedol: „Spolu s ďalšími ISP v Spojenom kráľovstve a zahraničí podnikáme kroky na preskúmanie potenciálnych dopadov červa Mirai.

argos novoročné otváracie hodiny

'Ovplyvnený bol malý počet zákazníckych smerovačov a na ďalšiu ochranu našich zákazníkov sme nasadili ďalšie ovládacie prvky na úrovni siete.'

Vyplýva to zo správ z Nemecka Deutsche Telekom začiatkom tohto týždňa, že až 900 000 jej zákazníkov stratilo internetové pripojenie v rámci toho istého incidentu. K zodpovednosti za útok sa zatiaľ nikto neprihlásil.



Hovorkyňa pošty už skôr uviedla, že problém sa pre ich zákazníkov začal v nedeľu, no nie sú ohrozené žiadne osobné údaje používateľov.

„Pošta môže potvrdiť, že 27. novembra tretia strana prerušila služby jej širokopásmových zákazníkov, čo ovplyvnilo určité typy smerovačov,“ uviedli vo vyhlásení.



Pošta

(Obrázok: Denný záznam)

„Hoci to viedlo k problémom so službami, radi by sme zákazníkov ubezpečili, že neboli ohrozené žiadne osobné údaje ani zariadenia.

zábavné hotely pre deti

„Identifikovali sme zdroj problému a implementovali sme riešenie, ktoré momentálne zavádzame pre všetkých zákazníkov.

„Radi by sme sa ospravedlnili všetkým zákazníkom, ktorí mali problémy so širokopásmovou službou pošty. Zákazníkom, ktorí majú stále problémy, odporúčame reštartovať router.“

Podobný útok na Poskytovateľ webovej domény Dyn so sídlom v USA v októbri zrazilo množstvo prominentných webových stránok offline, vrátane Spotify, Twitteru a Redditu.

Podnikateľ pomocou počítačovej myši a písanie na notebooku

(Obrázok: Getty)

Bezpečnostní experti naznačili, že cieľom útoku mohlo byť jednoducho spôsobiť narušenie.

Jonathan Sander z bezpečnostnej firmy Lieberman Software povedal: „Keď upravený útok Mirai cez víkend zasiahol Deutsche Telekom, mnohí si mysleli, že skutočnosť, že jednoducho vypol zariadenia, ktoré zasiahol, bola chyba tých, ktorí sa pokúšali ukradnúť dáta.

„Teraz, keď sa poštové smerovače stávajú obeťou rovnakého typu útoku, ktorý ich vypína, vyvstáva otázka, či je vypnutie cieľom.

„Väčšina počítačovej kriminality je o peniazoch. Ale tu a tam sa nájdu zlí ľudia, ktorí sa chcú len pozerať, ako svet horí.“

Najčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: