Štúdia tvrdí, že tínedžeri, ktorí vapujú, majú päťkrát vyššiu pravdepodobnosť, že chytia koronavírus

Technológie

Váš Horoskop Na Zajtra

Tínedžeri, ktorí vape podľa nového výskumu majú päťkrát vyššiu pravdepodobnosť ochorenia Covid-19.



A riziko stúpa takmer sedemnásobne, ak používajú aj klasické cigarety. Obe formy fajčenia oslabujú pľúca, varujú vedci.



Štúdia ako prvá skúma prepojenie medzi zariadeniami a koronavírus prípadov u mladých ľudí s použitím údajov o populácii zozbieraných počas pandémie.



dylan sprouse nahé obrázky

Vedúci autor Dr Shivani Mathur Gaiha povedal: „Možno si myslia, že ich vek chráni, alebo že nepociťujú symptómy, ale údaje ukazujú, že to nie je pravda medzi tými, ktorí vapujú.

„Táto štúdia nám celkom jasne hovorí, že mladí ľudia, ktorí používajú výpary alebo elektronické cigarety a cigarety, sú vystavení zvýšenému riziku. A nie je to len malý nárast – je to veľký.“

Zistenia sú založené na online prieskumoch medzi 4 351 účastníkmi v USA. Približne polovica z 13 až 24 ročných používala elektronické cigarety.



Vaping pre mladých tínedžerov (Obrázok: Getty Images/iStockphoto)

Hlavná autorka, profesorka Bonnie Halpern-Felsher, detská lekárka, povedala: „Mladí ľudia a mladí dospelí potrebujú vedieť, že ak používate e-cigarety, pravdepodobne vám bezprostredne hrozí Covid-19, pretože si poškodzujete pľúca.“



Vaperi testovaní na vírus mali päťkrát vyššiu pravdepodobnosť, že budú diagnostikovaní ako rovesníci, ktorí nikdy nekonzumovali žiadne nikotínové produkty, povedala.

Tí, ktorí používali elektronické cigarety a konvenčné cigarety v predchádzajúcich 30 dňoch, boli 6,8-krát náchylnejší.

Tiež bola takmer päťkrát vyššia pravdepodobnosť, že zaznamenajú príznaky COVID-19 – ako je kašeľ, horúčka, únava a ťažkosti s dýchaním.

To môže vysvetľovať, prečo boli tiež pravdepodobnejšie, že budú testované. V máji – keď sa štúdia uskutočnila – ju mnohé regióny obmedzili na ľudí s príznakmi.

V závislosti od toho, aké nikotínové produkty používali a ako nedávno mali mladí ľudia, ktorí vapovali alebo fajčili, 2,6 až deväťkrát vyššiu pravdepodobnosť, že dostanú testy na Covid-19.

Vaping je bežný najmä medzi mladými dospelými a dospievajúcimi (Obrázok: Getty)

Tím zo Stanfordskej univerzity v Kalifornii dúfa, že výsledky upozornia tínedžerov a mladých dospelých na nebezpečenstvo elektronických cigariet.

Vyzvali tiež americký Úrad pre potraviny a liečivá (FDA), aby ďalej sprísnil nariadenia upravujúce, ako sa produkty vapingu predávajú mladým ľuďom.

Profesor Halpern-Fisher dodal: „Teraz je ten správny čas. Potrebujeme FDA, aby sa poponáhľal a reguloval tieto produkty.

'A musíme všetkým povedať: 'Ak ste vaper, vystavujete sa riziku Covid-19 a iných pľúcnych ochorení.'

anjel číslo 777 význam

Výsledky zostali po zohľadnení ďalších faktorov vrátane veku, pohlavia, sexuality, etnickej príslušnosti, úrovne vzdelania matky a BMI (index telesnej hmotnosti).

Boli tiež upravené pre mieru diagnostiky Covid-19, kde jednotlivci bývali – a štátne a regionálne trendy v používaní elektronických cigariet.

Koronavírus

Štúdia publikovaná v Journal of Adolescent Health podporila predchádzajúci výskum, ktorý naznačuje, že chudoba alebo príslušnosť k menšinovej etnickej skupine zvyšuje riziko.

Neidentifikovala súvislosť medzi diagnózou Covid-19 a samotným fajčením konvenčných cigariet.

Môže to byť spôsobené prevládajúcim modelom používania elektronických cigariet aj tradičných cigariet.

Iný výskum ukázal, že takmer všetci mladí ľudia užívajúci nikotín fajčia – a niektorí aj fajčia cigarety. Ale len veľmi málo ľudí používa iba cigarety, vysvetlil Dr Halpern-Felsher.

Elektronické cigarety sú propagované ako pomoc fajčiarom, aby prestali fajčiť. Tradičné fajčenie kleslo za posledné dve desaťročia v Spojenom kráľovstve a USA o približne jedenásť percent.

Video sa načítavaVideo je nedostupnéPrehrajte kliknutím Klepnutím spustíte prehrávanie Video sa čoskoro automaticky prehrá8ZrušiťHrať teraz
Prechádzanie koronavírusu

Ale vaping sa u tínedžerov za posledné dva roky viac ako strojnásobil – pričom najviac preferujú príchute ako jahoda, žuvačka a čokoláda.

narodeninová torta miley cyrus

Elektronické cigarety premieňajú kvapalinu na paru, ktorá sa má inhalovať. Odhaduje sa, že ich použil jeden zo siedmich 11 až 18-ročných v Spojenom kráľovstve.

Odborníci sa zhodujú, že sú oveľa bezpečnejšie ako fajčenie tabaku. Ale predchádzajúci výskum naznačil, že chemikálie môžu poškodiť srdce a pľúca.

Verejné zdravie Anglicko trvá na tom, že vaping je základným nástrojom na odvykanie od fajčenia – a elektronické cigarety sú o 95 percent menej škodlivé ako fajčenie.

Najčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: