Spätná recenzia: PS5 bullet hell roguelike je atmosférický sci-fi thriller

Technológie

Váš Horoskop Na Zajtra

Bol tu vtip „rovnako ako autobusy“. strieľačky novej generácie s časovými slučkami. Tento rok vychádza ako Returnal, tak Deathloop, ktorých štruktúry sa točia okolo resetu v štýle Groundhog Day, keď hráč kopne do vedra. Deathloop od Arkane Studios, načasovaný PS5 exkluzívny, pôvodne mal byť uvedený na trh budúci mesiac, ale teraz sa má dostať na pulty v septembri.



Výsledkom je, že Returnal (samotná exkluzívna verzia pre PS5) dostane priestor na dýchanie, čo určite funguje v jeho prospech, pretože je to nepochybne nevyhnutný titul pre najnovšiu konzolu Sony.



Najnovšie vydanie od vývojára Housemarque je zmesou akcie typu bullet hell a roguelike. Odohráva sa v budúcnosti a hráte za Selene, pilotku kozmickej lode, ktorá stroskotala na planéte Atropos. Po nadobudnutí vedomia opúšťa trosky, aby našla zdroj tajomného signálu a cestou sa musí potýkať s nepriateľskou faunou planéty.



umiera bex v eastenderoch
Selene zaútočí na mimozemského bojovníka

Boj je zbesilý a rýchly

Umieranie spôsobí, že sa vrátite späť k nárazu, prebudíte sa len s vašou štartovacou zbraňou a železnou vôľou to skúsiť znova. Každý reset tiež spôsobí náhodné posunutie rozloženia úrovní, čo znamená, že nikdy nebudete vedieť, čo je cez ďalšie dvere.

Aby to bolo o niečo menej náročné, nájdete rôzne spôsoby, ako zvýšiť svoju schopnosť prežitia vo forme Živíc. Niektoré z nich vydržia iba počas tohto konkrétneho behu, ako napríklad zvýšenie maximálneho zdravia, rôzne zbrane a vylepšené poškodenie. Nájdete tu aj parazity, s ktorými sa môžete dobrovoľne spojiť, z ktorých každý ponúka jedinečné výhody, ale často s významným kompromisom, ako napríklad väčšie straty zdrojov od zabitých nepriateľov, ale za cenu väčšieho poškodenia spôsobeného pádom.



Kde kúpiť Returnal pre PS5?

Tento článok obsahuje pridružené odkazy, môžeme získať províziu z akéhokoľvek predaja, ktorý z neho vygenerujeme. Uč sa viac



Niektoré živice a truhlice sú postihnuté stavom zvaným Malignancy, ktorý použije debuff, ak sa ich rozhodnete zhromaždiť alebo otvoriť. Tieto debuffy sa líšia v závažnosti a možno ich odstrániť splnením špecifických požiadaviek, ako je otvorenie určitého počtu truhlíc alebo zhromaždenie dostatočného množstva hernej meny. Môžete tiež zbierať látku zvanú Éter, ktorá môže byť použitá na očistenie Malignancy z predmetu predtým, ako ho použijete. Éter je trochu vzácny, ale prenáša sa medzi jednotlivými behmi, takže si ho môžete hromadiť, ak chcete.

To pridáva k neustálemu pocitu rizika – odmeny. Prieskum bočných ciest a skrytých oblastí môže priniesť zúfalo dôležité vylepšenia, roj nepriateľov alebo oboje. Šesť biómov hry obsahuje na konci šéfa (poraziť ho budete musieť iba raz), takže ak chcete byť dostatočne pripravení na veľký boj, budete musieť zatnúť zuby a byť odvážni.

Obrovské stvorenie čelí Selene

Každý nepriateľ predstavuje jedinečnú výzvu

K dispozícii sú aj trvalé vylepšenia, ako je väčší úložný priestor pre spotrebný materiál a odomykateľné bonusy pre konkrétne zbrane. Niektorí dokonca otvárajú ďalšie možnosti prieskumu a la Metroidvania. Napríklad čoskoro dostanete zbraň s čepeľou, ktorá vám okrem útokov na blízko umožňuje odrezať určité steny viniča chrániace skryté predmety.

Dotykom podobným dušiam, aktivácia online funkcií hry zaplní svet mŕtvolami ďalších padlých hráčov, naratívne zarámovaných ako Seleneine pozostatky z predchádzajúcich cyklov. Ak sa cítite odvážne, môžete sa rozhodnúť „pomstiť“ ich smrť tvrdým bojovým stretnutím za odmenu.

rita ora ramenné vypchávky

Preloženie bullet hell do pohľadu tretej osoby funguje dobre

Rôzni nepriatelia Returnal majú všetky tvary a veľkosti, od obrovských netopierích príšer a chápadiel až po obrnené korytnačie ohavnosti a týčiace sa humanoidné stromové veci, z ktorých všetky vystreľujú energetické projektily, ktoré si vyžadujú vyhýbacie manévre.

Našťastie sú ovládacie prvky pôsobivo tesné a citlivo reagujúce, čo vám umožní uháňať, skákať a strieľať za babku. Keďže stál za titulmi ako Resogun a Nex Machina, rodokmeň Housemarquea v guľovom pekle tu žiari a úžasne dobre sa premieta do dobrodružstva z pohľadu tretej osoby.

V skutočnosti Returnal vo všetkých smeroch absolútne využíva revolučný ovládač DualSense pre PlayStation 5. Každá zbraň má normálny a alternatívny režim streľby, pričom ten druhý funguje na cooldown. Okrem indikátora na obrazovke a zvukového signálu je ovládač vybavený jemnými vibráciami, ktoré vám oznámia, že je nabitý.

Prostredia Returnalu majú úžasnú atmosféru

Voľba medzi týmito dvoma režimami je tiež určená haptickými spúšťačmi. Úplné stlačenie tlačidla mierenia zvolí alternatívny výstrel, zatiaľ čo bežná munícia sa použije polovičným stlačením, čo sa pohodlne dosiahne vďaka dokonalému odporu spúšte.

francesska fazuľa cobain chirurgia

Pôsobivá technológia spätnej väzby v ovládači je využitá k brilantnému efektu. Počas úvodnej scénky havárie sa podložka bude triasť a chvieť tak, že budete mať skutočne pocit, akoby ste zvierali ovládacie prvky Seleninej poškodenej lode, ktorá sa blíži k povrchu Astroposu. Vynorí sa z vraku do dažďom nasiaknutého mimozemského lesa a kvapkanie každej kvapky zrážok na jej environmentálnom obleku sa prenesie s dokonalou presnosťou do vašich rúk.

Jeden z pôvodných tvorov Atropos

Všetko pôsobí znepokojivo cudzie

Výkonné ponorenie je jednou z najväčších predností Returnal. Okrem strmhlavého pohybu a streľby je hra úplne úspešná v tom, že máte pocit, že ste skutočne v zúfalom boji o prežitie v mimozemskom svete.

Počas prvých pár minút mi to čiastočne pripomenulo franšízu Alien, najmä Prometheus. Flóra Astropos sa pohybuje úplne znepokojujúcim spôsobom - v niektorých bodoch jasne vnímavá - a keď sa zoznamujete s hrou, nevediac, či vám to uškodí alebo nie, dodáva pocit číreho hrôzy. Existujú ruiny starovekej vyspelej civilizácie, ktorá podľa všetkého utrpela nejakú strašnú katastrofu a pôvodná divoká príroda planéty je strašidelná a nepredvídateľná. Všetko tu vyzerá nádherne, no nepochybne vás chce zabiť, a to rýchlo.

Najnovšie herné recenzie

Nie je to však bez chýb. Občas sa mi zdá, že hra je výrazne skúpejšia na vylepšenia, ako je obvyklé, čo znamená, že niektoré behy sú nespravodlivo ťažšie ako iné. Mohlo by to tiež urobiť lepšiu prácu pri označovaní rozdielov v poškodení medzi typmi zbraní, ako aj pri objasňovaní toho, ktoré vylepšenia sú trvalé a ktoré nie. 3D mapa je skvelá, ale kľúč legendy nie vždy vyzerá, že drží krok so všetkými rôznymi symbolmi, takže je ľahké zabudnúť, akými dverami sa chystáte vstúpiť.

Verdikt

Zatiaľ čo PS5 naznačil svoju silu s odd výborný remake a nejaké pôsobivé cross-gen tituly , Returnal skutočne pôsobí ako prvý skutočne čerstvý titul navrhnutý pre novú generáciu hardvéru. Nádherná grafika, inteligentné ovládanie a ohromujúca úroveň ponorenia sa spájajú a vytvárajú atmosférický thriller, ktorý by na staršom hardvéri nebol možný. Hra je náročná, ale každá neúspešná slučka je poučením, podnetom na zlepšenie a ťahúňom na odhalenie väčšej časti zápletky hry.

Returnal vychádza na PS5 30. apríla

Najčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: