Skryté funkcie iPhonu vám môžu zachrániť život – od tajného volania polície až po tiesňové lekárske informácie

Technológie

Váš Horoskop Na Zajtra

Apple iPhone má množstvo šikovných funkcií zabudovaných priamo do operačného systému, ktoré sú navrhnuté tak, aby vám pomohli v ťažkých alebo nebezpečných situáciách.



Tieto služby sa často môžu stratiť v rámci aplikácií tretích strán, ktoré sú pre každého nadšené – ako sú sociálne médiá alebo videohry.



Napríklad s iOS 11 , Apple predstavil možnosť tajne uzamknúť váš iPhone a zavolať políciu. Je to rýchly spôsob, ako to urobiť, ak sa niekedy ocitnete v problémoch a potrebujete pomoc bez toho, aby bolo zrejmé, čo robíte.



Nový iPhone 7 Plus

(Obrázok: REUTERS/Jason Reed)

Váš iPhone môže slúžiť aj ako záznamník pre všetky vaše osobné zdravotné informácie. Toto nie je zdieľané so spoločnosťou Apple, ale je bezpečne uzamknuté vo vašom telefóne. Dá sa nastaviť na zobrazenie v prípade núdze.

Tu je užitočný rozpis oboch týchto funkcií:



Pohotovostné S.O.S.

Nová funkcia „Núdzové SOS“ sa spustí rýchlym päťnásobným stlačením vypínača iPhone, zatiaľ čo je telefón uzamknutý.

To vyzve telefón, aby vydal zvuk sirény a začal odpočítavať od troch, pred automatickým vytočením čísla 999 – polícia zistí polohu telefónu a podľa toho zareaguje.



Ak sa obávate náhodnej aktivácie tiesňového volania, môžete upraviť nastavenia v telefóne tak, aby namiesto automatického vytáčania tiesňových služieb vyvolalo skratku.

Nechýba ani možnosť nastavenia núdzových kontaktov, ktorým bude odoslaná správa s vašou aktuálnou polohou vždy, keď funkciu aktivujete.

Lekársky preukaz

V štandardnej aplikácii Apple Health je možnosť s názvom Medical ID, ktorá vám umožňuje vytvoriť zoznam zdravotných stavov, ako sú alergie a aktuálne lieky, ako aj dôležité informácie, ako je krvná skupina.

V prípade núdze je prístupný z uzamknutej obrazovky.

Ak teda na miesto nešťastia dorazí záchranár a vy ste v bezvedomí – vaše iPhone môže vám zachrániť život.

Tu je návod, ako to nastaviť

  • Otvorte aplikáciu Zdravie
  • Klepnite na možnosť Medical ID v pravom dolnom rohu panela s nástrojmi
  • Vyberte možnosť „Vytvoriť lekárske ID“
  • Vyplňte všetky relevantné informácie
  • Povoľte možnosť „Zobraziť pri uzamknutí“.

Ako to funguje

Zdravotné ID je možné prispôsobiť obrázkom a dátumom narodenia.

Keď sa zobrazí obrazovka uzamknutia, zobrazí sa malá karta s názvom „Medical ID“, keď potiahnutím prstom zadáte tiesňové volanie.

Znamená to, že pracovník prvej reakcie alebo zdravotnícky pracovník môže vidieť vaše dôležité informácie po ruke a môže to znamenať rozdiel medzi životom a smrťou.

Obavy o súkromie

Aj keď spoločnosť Apple na svojich serveroch neukladá žiadne vaše osobné zdravotné informácie, vaše lekárske ID si bude môcť zobraziť každý, kto sa môže fyzicky dostať k vášmu telefónu.

Ak niekedy budete chcieť vymazať svoje lekárske ID, môžete tak urobiť v spodnej časti obrazovky úprav.

Najčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: