Recenzia Shadow of the Colossus PS4: nevyhnutný remake nadčasového herného majstrovského diela

Technológie

Váš Horoskop Na Zajtra

Prerobiť hru ako Shadow of the Colossus je riskantný krok, pretože tak málo hier má legendárnu auru, ktorá stále obklopuje klasiku PlayStation 2 z roku 2005.



Spoločnosť Shadow of the Colossus, ktorú vývojár Bluepoint Games opísal skôr ako remake než remaster, je od základu jednou z najuznávanejších a najobľúbenejších hier všetkých čias.



Pri diskusii o tom, či majú videohry hodnotu ako umelecká forma, prichádza táto hra. Pri uvádzaní videohier, ktoré sa najčastejšie objavujú v zoznamoch „najlepších hier všetkých čias“, sa objaví táto hra. Pri debatách o tom, ktoré tituly mali najväčší vplyv na médium ako celok, prichádza táto hra.



Jeho majestátnosť nemôže uprieť žiadny hráč, ktorý mal to šťastie, že ho hral, ​​a nebudete prekvapení, keď počujem, že som majstrovské dielo PS2 miloval rovnako ako ktokoľvek iný.

Ale otázka na perách každého znela „je vôbec potrebný úplný remake“, vzhľadom na to, že pred niekoľkými rokmi dostal HD remaster pre PlayStation 3.

odpoveď je áno.



Shadow of the Colossus PS4

Shadow of the Colossus je jedným z najzásadnejších remakov, aké boli kedy urobené

Hrateľnosť a príbeh

Ako remake je Shadow of the Colossus samozrejme zdanlivo tou istou hrou, hoci vďaka jej vizuálnej úprave je hranie úplne nové (ale k tomu sa ešte dostaneme).



Hráte za Wandera, tajomného a tichého protagonistu, ktorý priviedol svoju milovanú Mono do svätyne v zakázanej krajine v zúfalom pokuse priviesť ju späť k životu.

kvalitný uličný zelený trojuholník

Po položení Mona na oltár sa strašidelná entita Dormin odhalí Wanderovi a vysvetlí mu, že jediný možný spôsob, ako Mono zachrániť, je zabiť 16 obrovských kolosov, ktoré sa túlajú po obrovskej zakázanej krajine.

Vyzbrojený Starovekým mečom, ktorý má schopnosť zbierať svetlo a ukazovať umiestnenie kolosov a ich slabé miesta, ako aj jeho verný luk a šípy a jediný konský spoločník Agro, sa Wander vydáva splniť túto takmer nemožnú úlohu.

To je základ príbehu Shadow of the Colossus a ak je tento remake vašou prvou skúsenosťou s hrou, môžeme s istotou povedať, že hovoriť niečo viac by pokazilo temnú krásu, ktorou sa neskôr stane.

Budete mi musieť veriť, keď poviem, že je to hlboko zasahujúci príbeh, ktorý si zachováva rovnakú silu ako pred všetkými tými rokmi.

Shadow of the Colossus Wander

Príbeh o Wanderovi a jeho snahe prinavrátiť život Monovi je hlboko zasiahnutý príbeh s množstvom zvratov.

Z hľadiska hrateľnosti to môže byť pre nováčikov niečo zvláštne, keďže takmer výlučne pozostáva zo šestnástich súbojov s bossmi.

Neexistujú žiadne postavy na interakciu. Cestou nie sú žiadni nepriatelia na zabitie. Žiadne dediny alebo mestá na preskúmanie, žiadna mena, za ktorú by ste si mohli kupovať vylepšenia. Je tu len veľká, nádherná krajina na preskúmanie a 16 obrov na zabitie.

To neznamená, že Shadow of the Colossus je nudný, pretože pravdou je pravý opak. Každý centimeter jej obrovskej mapy sa oplatí preskúmať, keď sa vydáte do kolosových bitiek; možno nájsť nejaké vylepšenia zdravia a výdrže, ale väčšinou sa svet oplatí prijať aj kvôli nemu samému.

Tam, kde väčšina hier nachádza prázdnotu a trvá na jej zaplnení zberateľskými predmetmi, nepriateľmi alebo inými zaujímavosťami, Shadow of the Colossus nachádza krásu v samotnom prostredí.

Je to nádherné a jednoducho sa ponáhľať medzi kolosmi bez toho, aby ste to všetko zobrali, by ste urobili veľkú medvediu službu sebe aj hre ako právom uznanému umeleckému dielu.

Ak vás to nepresvedčí, aby ste sa občas úmyselne vzdialili od zamýšľanej cesty, existuje niekoľko úplne nových veľkonočných vajíčok, ktoré môžete nájsť, ak ste prieskumník s orlími očami.

SotC PS4

Obrovské prostredie sa oplatí preskúmať nie pre jeho tajomstvá a zberateľské predmety, ale jednoducho kvôli jeho kráse

ľalia ruža depp timotej chalamet

Čo sa týka doplnkov, s výnimkou niektorých umeleckých zmien a rozšírení v niektorých oblastiach ide o čistý remake. Bluepoint Games jednoznačne chceli zachovať autenticitu a celistvosť pôvodného majstrovského diela vo vydanej podobe, takže tu nie sú žiadne nové kolosy.

To neznamená, že Shadow of the Colossus sa necíti úplne nový, pretože je to absolútne pocit, akoby som to zažil úplne prvýkrát odznova – niečo, o čom som mohol len snívať.

Šestnásť obrovských veľkých kolosov, ktoré sa túlajú krajinou a sú skutočným ťažiskom hry, priam vyráža dych. Skutočne, či už ste hru hrali alebo nie, toto sú jedny z najlepších bitiek s bossmi vo všetkých hrách.

Ako malá, slabá ľudská bytosť hľadieť na gigantické, mýtické kolosy je zakaždým odstrašujúca, no zároveň veľkolepá vyhliadka.

Každý kolos má svoje špecifické slabé miesta, no na ich zasiahnutie je potrebné veľa prefíkanosti a dokonca aj riešenia hádaniek. Na mnohé z nich budete musieť liezť, strieľať šípy, mávať mečom a jazdiť na koni, aby ste porazili obrovských nepriateľov, ktorí vám budú čeliť.

Dokonca aj tvoja lezecká výdrž, niečo, čo som dokonca kritizoval The Legend of Zelda: Breath of the Wild má zmysel pre účel ako súčasť vašej stratégie na zabíjanie šéfov.

Je celkom veľkolepé pripomenúť si, že súboje takéhoto rozsahu, tejto čírej epickosti jednoducho neboli lepšie od vydania tejto hry v roku 2005. To je úprimne povedané celkom neuveriteľné.

Shadow of the Colossus boss

Bitky s bossmi kolosov sú veľkolepejšie ako kedykoľvek predtým

Vizuálny, hudobný a fotografický režim

Diskutovať o hrateľnosti tohto remaku bez toho, aby sme sa zaoberali vplyvom nového vizuálu naň, by bol hriech, pretože mu skutočne vdýchne nový život.

So všetkým, od kvetov, lesov a púští až po kožušinové a kamenné časti kolosov úplne prerobených, Shadow of the Colossus je nezameniteľne nový. Jeho nové prednosti idú ruka v ruke s prakticky neprekonateľným umeleckým smerom, aby sa navzájom dopĺňali, čo predstavuje jeden z najkrajších zážitkov na PlayStation 4.

Kolosy sa cítia hrozivejšie, skutočnejšie a majestátnejšie, ak je to vôbec možné. Cestovať po mape na koni bolo ako po prvý raz prechádzať nádherným historickým svetom. Vizuál je taký dramatický, dobre spracovaný rozdiel, že z hrania skutočne robí úplne nový zážitok – nemôžem to dostatočne preceňovať.

Žiaľ, nevlastním a PlayStation 4 Pro využiť možnosť výberu medzi zosilnením 60 snímok za sekundu alebo rozlíšením 1440p pre môj 4K televízor. Dokonca aj vtedy, na štandardnej PlayStation 4, mi bolo prezentovaných konzistentných 30 snímok za sekundu pri 1080p. Táto alternatíva je viac než dostatočná, výsledkom čoho je nádherná vizuálna pastva pre oči.

Vďaka vylepšenej vzdialenosti ťahania je na obrazovke naraz viac objektov ako v pôvodnej hre. Bluepoint Games boli veľmi opatrní, aby nezmenili pôvodnú víziu hry, takže našťastie každé vizuálne vylepšenie a vylepšenie len zvýrazní toto majstrovské dielo.

Remake Shadow of the Colossus

Nové vizuálne prvky sú pastvou pre oči, vďaka čomu Shadow of the Colossus vyzerá tak, ako si vždy zaslúžil.

Jedným z mála nových prvkov v hre je rozsiahly fotografický režim, ktorý bol samozrejme implementovaný, takže hráči môžu predviesť tieto úplne nové vizuálne prvky s vlastnými snímkami obrazovky.

Nie som veľký fotograf, ale dostupné možnosti sú príjemne rozsiahle a dajú sa otvoriť aj počas prestrihov. Na výber je široká škála filtrov, ako aj možnosť meniť jas, kontrast, expozíciu, hĺbku ostrosti a vyváženie farieb.

Viem si len predstaviť, aké screenshoty z toho uvidíme, vzhľadom na neslávne oddanú komunitu Shadow of the Colossus. Plne očakávam, že sa budem snažiť vybrať, ktoré z nich by som mal použiť ako tapetu pracovnej plochy.

So všetkým zameraním na jeho neuveriteľné vizuálne prvky by sa nemalo zabudnúť na jeho soundtrack. Dielo Kow Otani, rozľahlý orchestrálny epos, je jedným z najpamätnejších soundtrackov videohier, aké kedy zdobili toto médium.

Našťastie bola tiež prepracovaná, aby bola počuteľnejšia, aj keď je samozrejme tiež do značnej miery nezmenená. Je krásna a priliehavá ako vždy.

Režim fotografie Shadow of the Colossus

Režim fotografie vám umožňuje robiť neuveriteľné zábery, ako je tento

Ovládacie prvky

Je pochopiteľné, že v snahe zachovať hru čo najviac v jej pôvodnej podobe sa Bluepoint Games pokúsili ponechať mechaniku a ovládanie hry do značnej miery nedotknuté.

Tlačidlo skoku bolo premapované na tlačidlo X z jeho predchádzajúcej polohy trojuholníkového tlačidla. Rolovanie je teraz jednoduché stlačenie tlačidla a teraz podržíte tlačidlo R2, aby ste sa prichytili namiesto R1.

Ide o malé, prirodzené zmeny, ktoré zodpovedajú štandardom ovládania modernej doby. Ak ste tak naklonení, môžete sa pohrať s pôvodným mapovaním tlačidiel, aj keď by ste museli byť dosť odolní voči zmenám, aby ste to chceli urobiť.

Keď som prvýkrát počul, že táto hra je prerobená, okrem zjavného vizuálneho upgradu som bol najviac nadšený z toho, že Shadow of the Colossus sa konečne cíti dobre, ale bohužiaľ nie.

Ovládanie koňa je stále jemné a nemotorné. Mechanika lezenia a schéma ovládania sú zastarané. Kamera často koná z vlastnej vôle, putuje do pozícií, na ktoré sa cíti, akoby sa sústreďovalo, a pritom naráža do predmetov.

Úplne chápem a rešpektujem, prečo vývojári nechceli 'opraviť' tieto mechaniky a ovládanie, no je to prešľap, ktorý niektorým nováčikom pochopiteľne zabráni v hraní. Je to jediná frustrujúca časť tejto hry a je to škoda.

význam 77

Remake by mal mať možnosť aktualizovať tieto ovládacie prvky, aj keď to znamenalo vyladiť mechaniku.

Najnovšie herné recenzie

Verdikt

Shadow of the Colossus je vzácny remake, ktorý nie je len vítanou výhovorkou na prehranie klasiky na novom, vylepšenom hardvéri, ale je skôr nevyhnutnosťou, ktorá potvrdzuje, čím bola hra výnimočná.

Čo ma prekvapilo najviac a čo očakávam, že prekvapí aj väčšinu vracajúcich sa hráčov, je to, ako nový bol zážitok, napriek tomu, že ide viac-menej o čistý remake. Nepripadá mi to ako hra z roku 2005, ale ako úplne nový trhák vydaný po prvýkrát v roku 2018.

Skutočne úžasné je, že nielenže stále drží, ale aj vyniká. Jeho umelecké smerovanie, jeho príbeh, jeho fantastické súboje s bossmi, jeho nádherné krajiny... to všetko sú prvky Shadow of the Colossus, o ktorých sme vedeli, že stále obstáli, no teraz máme nepopierateľný dôkaz a prístupnejší vstupný bod pre nováčikov.

Je potom škoda, že jeho zastarané ovládacie prvky sú jedinou plíživou pripomienkou toho, že toto je skutočne oživená klasika, pretože si viem predstaviť, že odtlačí veľa potenciálnych nových fanúšikov.

Odhliadnuc od ovládacích prvkov, je mi jasné, že ide jednak o jeden z najlepších remakov, aký bol kedy vyrobený, ale aj o to najpotrebnejšie. Shadow of the Colossus bol majstrovským dielom v roku 2005 a je majstrovským dielom roku 2018.

Tieň kolosu (24,00 £, vychádza 7. februára): PS4

Kópiu tejto hry pre PlayStation 4 poskytol vydavateľ na účely recenzie a hralo sa na štandardnej konzole PS4. Všetky naše recenzie nájdete na OpenCritic .

Najčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: