„Revolučný“ test odtlačkov prstov dokáže identifikovať užívateľov kokaínu za menej ako dve minúty

Veda

Váš Horoskop Na Zajtra

Jednoduchý a rýchly test odtlačkov prstov na identifikáciu kokaínu používateľov.



Za pár minút dokáže rozlíšiť medzi tými, ktorí si ho vzali alebo boli jednoducho odhalení omylom – dokonca aj keď si umyli ruky.



Táto prelomová technika by mohla viesť k preverovaniu zamestnancov – najmä na pracoviskách, kde je verejná bezpečnosť problémom.



Mohlo by to tiež pomôcť pri drogovej rehabilitácii, manažmente páchateľov a koronerov, keď telo prvýkrát dorazí do márnice. Je založená na chemikáliách vylučovaných potom.

Spoluautor štúdie Dr Min Jang z oddelenia chémie na Univerzite v Surrey povedal: „Odtlačok prsta je skvelý spôsob, ako otestovať prítomnosť drog, pretože je taký rýchly a efektívny.

'Pomocou našej metodológie je možné analyzovať vzorku odtlačkov prstov na prítomnosť drog za menej ako 2 minúty.'



Detailný záber na odtlačky prstov na povrchu

Detailný záber na odtlačky prstov na povrchu

Najmä benzoylekgonín, ktorý sa tvorí v tele pri požití kokaínu, rozlišuje tých, ktorí ho užili, od tých, ktorí s ním manipulovali.



Molekula nebola prítomná vo vzorkách od neužívateľov drogy triedy A, a to ani po dotyku pouličného kokaínu a následnom umytí rúk.

Členka laboratória doktorka Catia Costa povedala, že by sa dal použiť aj na heroín, kanabis alebo amfetamíny.

Povedala: „Sme nadšení z možností testovania drog pomocou odtlačkov prstov. Okrem nelegálnych drog sme zistili, že v odtlačkoch prstov dokážeme odhaliť aj farmaceutické drogy.

'Sme zvedaví, či to môžeme použiť na to, aby sme pomohli pacientom skontrolovať, či sa ich liek podáva v správnej dávke.'

Kokaín je po kanabise druhou najpopulárnejšou drogou v Spojenom kráľovstve (Obrázok: Getty)

V sérii experimentov opísaných vo Scientific Reports test presne a bezbolestne vybral užívateľov kokaínu pomocou jedinej vzorky.

Odtlačky prstov boli odobraté od ľudí hľadajúcich liečbu na klinikách pre drogovú rehabilitáciu, ktorí priznali užívanie kokaínu počas predchádzajúcich 24 hodín.

Účastníci boli potom požiadaní, aby si dôkladne umyli ruky mydlom a vodou predtým, ako dali ďalšiu sadu odtlačkov prstov.

Rovnaký proces sa použil na odber vzoriek zo skupiny neužívateľov drog, ktorí sa dotkli pouličného kokaínu.

Vedci potom použili skenovaciu techniku ​​nazývanú rýchla hmotnostná spektrometria s vysokým rozlíšením na krížové porovnanie informácií z oboch skupín.

Pri testovaní na drogy je dôležité odlíšiť tých, ktorí manipulovali s kokaínom, od tých, ktorí ho užili.

Právne dôsledky sú obrovské, ak ide o problémy, ako je riadenie drog, uviedli vedci.

Video sa načítavaVideo nie je k dispozíciiPrehrajte kliknutím Klepnutím spustíte prehrávanie Video sa čoskoro automaticky prehrá8ZrušiťHrať teraz
Najnovšia veda a technika

Dr Melanie Bailey, tiež z University of Surrey, povedala: „Myslíme si, že tento výskum je skutočne významný, pretože náš laboratórny test využívajúci hmotnostnú spektrometriu s vysokým rozlíšením dokáže rozlíšiť rozdiel medzi osobou, ktorá sa dotkla drogy, a niekým, kto ju skutočne užil. len tým, že im vezmete odtlačky prstov.“

sobotná nočná prehliadka 2014

Podobný systém skríningu drog využívajúci rôzne skenovacie techniky na detekciu špecifických drog v pote je už dostupný od spoločnosti Intelligent Fingerprinting založenej na Cambridge.

Zakladateľ a hlavný vedecký pracovník profesor David Russell povedal: „Táto laboratórna štúdia na University of Surrey zameraná na testovanie kokaínu pomocou experimentálnych techník hmotnostnej spektrometrie s vysokým rozlíšením potvrdzuje prístup inteligentného snímania odtlačkov prstov pri pôvodnom komercializácii nášho prenosného systému skríningu drog na báze odtlačkov prstov na použitie v tomto bode. starostlivosti.

„Pretože náš komerčne dostupný test deteguje stopy kokaínu aj benzoylekgonín – hlavný metabolit kokaínu – naši zákazníci od leta 2017 úspešne používajú testy na drogy založené na odtlačkoch prstov, aby zistili, či bol kokaín skutočne užitý.“

Približne tretina dospelých v Spojenom kráľovstve vo veku 16 až 59 rokov užila nelegálne drogy niekedy počas svojho života, takmer každý dvadsiaty za posledný mesiac. Kokaín je po kanabise druhý najpopulárnejší.

Najčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: