'Pet translator', ktorý umožňuje ľuďom hovoriť so psami, by mohol byť dostupný za menej ako desať rokov

Veda

Váš Horoskop Na Zajtra

Vedci sú zaneprázdnení prácou na 'domácom prekladači', ktorý by mohol konečne nechať majitelia komunikujú so svojimi psami a mačky.



Vedci z univerzity Northern Arizona University veria, že pomocou umelej inteligencie na analýzu hlasových prejavov a výrazov tváre budú mať túto technológiu pripravenú za menej ako desať rokov.



Tím pod vedením Dr. Cona Slobodchikoffa, emeritného profesora biológie na univerzite, pracuje s prérijnými psami (čo nie sú technicky psy) posledných 30 rokov. Zistili, že vysoké tóny, ktorými sa navzájom varujú pred predátormi, sa líšia v závislosti od toho, o aký typ predátora ide.



Pes a žena hrajúci preťahovanie lanom

Väčšina psov sú pre nás neškodní a verní spoločníci (Obrázok: Getty)

S pomocou počítačového vedca dokázal Dr Slobodchikoff previesť tieto vokalizácie do angličtiny.

Myslel som si, že ak to dokážeme s prérijnými psami, určite to dokážeme so psami a mačkami, povedal Slobodchikoff. Správy NBC .



Jeho tím je teraz zaneprázdnený zhromažďovaním tisícok hodín videa so štekotom psov, aby počítač mohol analyzovať ich rôzne zvuky, ako aj výrazy tváre, ktoré vydávajú.

Algoritmus bude nakoniec schopný interpretovať, čo tieto zvuky znamenajú a kedy sú vyslovené, a preložiť ich pre ľudí.



vstup do národnej lotérie zdarma

Konečným cieľom je vytvoriť gadget, ktorý dokáže preložiť to, čo chce váš pes – takže „fuf woof“ sa zmení na „Chcem ísť na prechádzku“.

Psy nám možno čoskoro budú vedieť povedať, kedy chcú ísť na prechádzku (Obrázok: Getty Images)

Dalo by sa tiež použiť napríklad na obmedzenie násilia na zvieratách dekódovaním, keď je pes nahnevaný alebo ak sa jednoducho bojí.

Môžete použiť tieto informácie a namiesto toho, aby ste psa zacúvali do rohu, dajte psovi viac priestoru, povedal Slobodchikoff.

Hoci je nepravdepodobné, že ľudia budú niekedy schopní komunikovať o zložitých témach s najlepším priateľom človeka, samostatný výskum ukázal, že majú oveľa väčšiu emocionálnu inteligenciu, než za akú im pripisujeme uznanie.

Mačka s majiteľom

Mačky by sa tiež dali interpretovať (Obrázok: Getty)

Zistenia pochádzajú z University College London a budú súčasťou nadchádzajúcich vianočných prednášok Kráľovského inštitútu, ktoré prednesie Sophie Scott, profesorka neurovied na University College London.

Podľa profesora Scotta naša tendencia pozerať sa na psov a iné domáce zvieratá ako na dieťa znamená, že ich tiež podceňujeme.

Medzitým sa psy budú pozerať na svojho majiteľa rovnakým spôsobom, ako by sa vlčia svorka pozerala na alfa samca.

'Tento rok bola vykonaná štúdia, ktorá ukázala, že psy nemajú radi, keď sú objímané,' povedal profesor Scott Časy .

Psy sú emocionálne inteligentnejšie, než si myslíme (Obrázok: Caiaimage)

„Pozeráte sa na fotografie psov objímaných ľuďmi a psy vykazujú objektívne známky úzkosti.

„Psy sú naozaj radi so svojimi majiteľmi, chcú byť so svojimi majiteľmi, ale nechcú byť držaní. Vyvoláva to v nich úzkosť: ako zviera sa chcú voľne pohybovať.

„A takmer všetci na to reagovali: no, nemyslím si, že to je môj pes. Bol to veľmi dobrý príklad tejto asymetrie.

'Psy sú skvelé v tom, že nás čítajú, ale my sme dosť šokovaní, keď ich čítame.'

Najčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: