Najstaršia fosília „úsvitu pavúkov“ na svete ukazuje, že pavúkovce nemali vždy superschopnosť na točenie siete

Technológie

Váš Horoskop Na Zajtra

Fosília pavúkovca starého 305 miliónov rokov dokázala, že predkovia moderných pavúkov nevedeli spriadať siete.

Nový druh, pomenovaný Idmonarachne brasieri na počesť zosnulého profesora Oxfordskej univerzity Martina Brasiera, bol nájdený v Montceau-les-Mines vo Francúzsku a pochádza z 'úsvit pavúkov' .

Vedci z Manchesterskej univerzity, berlínskeho Museum für Naturkunde, University of Kansas a Imperial College London spolupracovali s Prírodovedným múzeom a britským Diamond Light Source na skenovaní a skúmaní fosílie.

Podrobnosti o pôvode pavúkov zostávajú obmedzené, s malými znalosťami o ich predchodcoch a bez informácií o získavaní charakteru na začiatku ich vývoja.

Fosília sa však zachovala v 3D, čo umožnilo výskumníkom preskúmať jej drobné anatomické detaily.



(Obrázok: Russell J. Garwood a kol. 2016)



Čítaj viac :





Vedúci autor doktor Russell Garwood z Manchesterskej univerzity povedal: „Naša nová fosília zaujíma kľúčovú pozíciu vo vývoji pavúkov.

„Nie je to skutočný pavúk, ale dal nám nové informácie o poradí, v akom sa časti anatómie, ktoré spájame s pavúkmi, objavovali, keď sa skupina vyvíjala.

„Od roku 2008 vieme, že skupina zvaná uraraneidy bola sesterskou skupinou skutočných pavúkov – dokázali vyrobiť hodváb, ale pravdepodobne ho ukladali do plachty, namiesto toho, aby ho spriadali ako moderné pavúky.

„Na konci mali tiež štruktúru podobnú chvostu nazývanú bičík. Analýza Idmonarachne brasieri naznačuje, že ako sa pavúčia línia vyvíjala, zvieratá stratili štruktúru podobnú chvostu a vyvinuli sa pavúkom podobné tesáky a končatiny.

Creepy: Digitálna vizualizácia Idmonarachne brasieri

Creepy: Digitálna vizualizácia Idmonarachne brasieri (Obrázok: Russell J. Garwood a kol. 2016)

Čítaj viac :





„Zatiaľ čo mohli pravdepodobne vyrábať hodváb, predkovia nemali schopnosť spriadať ho pomocou špecializovaných príveskov nazývaných zvlákňovacie dýzy. Toto sú vlastnosti, ktoré definujú skutočných pavúkov a dávajú im väčšiu kontrolu nad používaním a distribúciou hodvábu.“

Dodal: „Je to súčasť pokračujúceho úsilia pozrieť sa na rané pavúkovce a zistiť, čo nám to môže povedať o ranom vývoji skupiny, ako sa dostali na pevninu a ako vyzerá ich vývojový strom.

'Pavúkovce ako celok tvoria veľmi rôznorodú skupinu, ale ukázalo sa, že je ťažké zistiť, ako sú všetci navzájom príbuzní.'

Vedci dúfajú, že lepším pochopením týchto fosílií môžu pomôcť vyplniť niektoré prázdne miesta.

Profesor Brasier zomrel v decembri 2014.

Najčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: