Misia na Mars sa rozbieha so štartovacou zbraňou SpaceX rakety Elona Muska

Veda

Váš Horoskop Na Zajtra

Búrlivý rachot rakety SpaceX Elona Muska, ktorá v sobotu odpálila na Floride, bol zvukom výstrelu zo štartovacej pištole na medziplanetárnych vesmírnych pretekoch, ktoré boli ambicióznejšie a odvážnejšie ako bitka studenej vojny v 60. rokoch 20. storočia s cieľom dostať prvého človeka na Mesiac.



Pre miliardára Muska nie je Mesiac limitom, ale iba začiatkom, keďže jeho cieľom je byť prvým, kto pristane na Marse.



Jeho misia SpaceX z Kennedyho vesmírneho strediska bola prvým štartom astronautov z americkej pôdy od roku 2011.



Bolo to tiež prvýkrát, čo súkromné ​​vozidlo prepravilo astronautov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu.

Bežci a jazdci v pretekoch na Mars

Ale stále je to NASA, kto vedie zodpovednosť za červenú planétu. Misia Perseverance Rover od NASA by mala odštartovať z Mysu Canaveral 17. júla.



NASA nehľadá len niečo nové, kde by si zriadila domov, ale aj známky života na inej planéte.

Hovoria, že misia sa zameriava na vedecké ciele s vysokou prioritou pre prieskum Marsu vrátane kľúčových otázok o potenciáli života na Marse.



NASA hovorí: Misia robí ďalší krok nielen hľadaním známok obývateľných podmienok na Marse v dávnej minulosti, ale aj hľadaním známok minulého mikrobiálneho života samotného.

Mars Perseverance Rover dokáže zhromaždiť základné vzorky najsľubnejších hornín a pôd a uložiť ich do „skrýše“ na povrchu.

Cieľom misie je tiež zhromaždiť poznatky a demonštrovať technológie, ktoré riešia výzvy budúcich ľudských výprav na Mars.

Patrí medzi ne testovanie spôsobov výroby kyslíka, identifikácia zdrojov, ako je podpovrchová voda, zlepšovanie techník pristávania a skúmanie podmienok prostredia, vrátane počasie a prach, ktorý by mohol ovplyvniť astronautov žijúcich a pracujúcich na Marse.

NASA nezostane sama, pretože konkurenčné misie z Číny a maličkých Spojených arabských emirátov sa tiež rútia do nároku na zabratie kozmickej pôdy.

Náklady na palivo a čas cesty znamenajú, že cesta na Mars sa musí uskutočniť vtedy, keď je medzera medzi planétami najmenšia 36 miliónov míľ, čo sa stáva menej ako dva mesiace raz za 2,2 roka.

Vysvetľuje to zhon tohto leta, pretože žiadna z hlavných mocností nechce stratiť tvár tým, že zaostáva za konkurentom o viac ako dva roky.

Preteky sa jedného dňa dostanú na Mars

je nick bavlna mŕtvy alebo živý

NASA a Čína budú na povrchu pristávať rovery veľkosti auta, zatiaľ čo Spojené arabské emiráty umiestnia satelit na obežnú dráhu Marsu, aby študovali jeho atmosféru.

India má v úmysle vyslať svoj vlastný bezpilotný rover na misiu na Mars v roku 2024 a Japonsko bude nasledovať v roku 2025.

Británia plánovala vyslať rover toto leto ako člen Európskej vesmírnej agentúry a súčasť spoločnej európskej a ruskej misie, ale odpálenie sa odkladá do ďalšieho okna kvôli problémom s pristávacími padákmi.

ESA je opatrná po tom, čo predchádzajúci pristávací modul, Schiaparelli, havaroval na Marse v októbri 2016.

Počítače amerických a čínskych roverov budú komunikovať s riadením misie, ktoré bude schopné diktovať a sledovať postup vozidiel, keď zbierajú kamene, fotografujú a vyhodnocujú klímu.

Misie budú trvať až rok a prejdú až 12 míľ.

Prostredníctvom satelitov na obežnej dráhe Marsu môžu poslať na Zem až dva megabity údajov za sekundu.

Prenos údajov medzi planétami bude trvať päť až 20 minút.

Motto NASA je Pre dobro všetkých, ale s toľkými duplikáciami misií a ekologickým spaľovaním paliva nemusíte byť raketovým vedcom, aby ste si uvedomili, že toto kolosálne úsilie môže byť aj o vznesení nároku na panenské územie a potenciálne obrovské nerastné bohatstvo pod povrchom.

Pretekajte o Mars a bojujte o vytvorenie klonu na červenej planéte. 3. júna 2020

To zahŕňa železo, titán, nikel, hliník, síru, chlór a vápnik, ale najbežnejší je oxid kremičitý, základná zložka skla, ktorý by sa dal použiť na výrobu sklolaminátu na stavbu rôznych štruktúr.

Ľad pod povrchom Marsu by sa dal extrahovať a skombinovať s veľkým množstvom uhlíka v atmosfére 95 % CO2 na výrobu tekutín, palív a plastov na podporu života.

Úrad OSN pre vesmírne záležitosti je zodpovedný za právo vo vesmíre.

Zmluva o kozmickom priestore z roku 1967 podpísaná Spojeným kráľovstvom, USA a Ruskom hovorí, že kozmický priestor bude voľný na prieskum a využitie všetkými štátmi a nepodlieha národným privlastňovaniu na základe nároku na suverenitu.

Štartuje raketa SpaceX Falcon 9 nesúca vesmírnu loď Crew Dragon spoločnosti (Obrázok: SpaceX/ZUMA Wire/Shutterstock)

Ale bez šerifa, ktorý by presadzoval zákon na samotnom Marse, ten, kto si uplatní nárok na súši ako prvý, si ho pravdepodobne ponechá.

Vesmírny let s ľudskou posádkou je mimoriadne nebezpečný a Mars je pre ľudí nepriateľským prostredím, pretože mu chýba vzduch, voda a teplo, má vysoko toxickú pôdu a gravitáciu iba 38 % zemskej, čo oslabí kosti a svaly.

Izolácia tak dlho od bezpečia s tým, čo by spočiatku bola malá skupina ľudí, je tiež vystavená obrovským psychickým tlakom.

NASA má do roku 2028 naplánovanú 1100-dňovú plavbu, no rekord v najdlhšom po sebe idúcom vesmírnom lete je 438 dní, ktorý stanovil kozmonaut Valeri Polyakov v roku 1995.

Musk verí, že spôsob, ako urobiť kolóniu na Marse ziskovou, nie je ťažba, ale prostredníctvom licencií na duševné vlastníctvo, vynálezy vyvinuté na Marse replikované na Zemi a predávané verejnosti, podobne ako vesmírne technológie viedli k vývoju umelých končatín, kontakt šošovky a bezdrôtové náhlavné súpravy.

Jeho plánom je vyslať na Mars v roku 2022 bezpilotnú misiu s cieľom vybudovať energetickú, ťažobnú a životnú infraštruktúru, pričom misia s posádkou je určená na rok 2024.

Jeho cieľom by bolo zriadenie základne, vybudovanie skladu pohonných látok a príprava na ďalšie misie s posádkou.

Muskovým dlhodobým plánom je vytvorenie sebestačnej civilizácie.

Preteky o Mars prebiehajú.

Najčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: