Leon Foucault: 10 najlepších faktov o francúzskom fyzikovi v dnešnom Google Doodle

Správy

Váš Horoskop Na Zajtra

Fyzik Jean Bernard Léon Foucault bol ocenený v dnešnom interaktívnom Google Doodle.



The interaktívne doodle je založený na Foucaultovom kyvadle – radikálnom zariadení, ktoré vytvoril, aby demonštroval účinok zemskej rotácie – a umožňuje používateľom manipulovať s hojdajúcim sa bobom podľa toho, kde na zemi sa práve nachádzajú.



Foucaultovo kyvadlo bolo jedným z prvých jednoduchých experimentálnych dôkazov rotácie Zeme.



Foucaultovo kyvadlo (Obrázok: Getty)

Ale kto bol muž za kyvadlom?

tess daly oko nahnevane

Tu je 10 hlavných faktov, ktoré potrebujete vedieť o Foucaultovi.



jeden. Foucault bol synom vydavateľa v Paríži. Narodil sa 18.9.1819.

dva. Pôvodne vôbec neplánoval študovať fyziku - začal študovať medicínu. O chvíľu neskôr to opustil po tom, čo zistil, že má fóbiu z krvi – a tak sa radšej venoval fyzike.



3. Kyvadlo nie je všetko, čo dosiahol. V roku 1850 urobil experiment pomocou Fizeau-Foucaultovho prístroja na meranie rýchlosti svetla. Volal sa Foucault-Fizeau experiment a bol vnímaný ako „zatĺkanie posledného klinca do rakvy“ predchádzajúcich teórií o svetle, ktoré predložil Isaac Newton.

Ukázalo sa, že svetlo sa šíri pomalšie vodou ako vzduchom.

vo vnútri apartmánu Kensingtonského paláca 1a

Štyri. Jeho slávne kyvadlo ako prvé dokázalo rotáciu Zeme – no nebol prvý, kto sa o to pokúsil. Experimentálne nastavenie použil Vincenzo Viviani už v roku 1661.

5. V roku 1858 Foucault vymyslel metódu testovania zrkadla odrazového ďalekohľadu, aby určil jeho tvar. Takzvaný „Foucaultov test ostrím noža“ umožňuje pracovníkovi zistiť, či je zrkadlo dokonale guľové alebo nie – predtým, ako sa o tom vždy rozhodlo hádaním.

6. Po svojich objavoch mal veľký úspech. Stal sa členom Bureau des Longitudes, Kráľovskej spoločnosti v Londýne a mechanickej sekcie inštitútu. Bol tiež dôstojníkom légie d'Honneur.

7. V čase svojej smrti sa stal rímskokatolíkom. Predtým opustil vieru na začiatku svojej kariéry.

8. Bol po ňom pomenovaný asteroid 5668 Foucault, ktorý 22. marca 1984 objavil Antonín Mrkoš.

9. Jeho meno je jedným zo 72 mien vedcov, matematikov a inžinierov napísaných na Eiffelovej veži.

10. Foucault zomrel na rýchlo sa rozvíjajúci prípad roztrúsenej sklerózy 11. februára 1868 v Paríži vo veku iba 48 rokov. Pochovali ho na slávnom cintoríne Montmartre, ktorý je tiež miestom posledného odpočinku Nižinského a Edgara Degasa.

Najčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: