Kto je Clara Rockmore? Priekopník elektronickej hudby oslavovaný v dnešnom Google Doodle

Technológie

Váš Horoskop Na Zajtra

Google vzdal hold priekopníčke, ktorá bola jednou z prvých prominentných elektronických hudobníčok na svete.



Clara Rockmore je hviezda dneška Google doodle , ktorý technologický gigant používa ako billboard na oslavu udalostí alebo ľudí, ktorých považuje za dôležitých.



Vytvorila interaktívnu doodle, ktorá používateľom umožňuje hrať na theremin – zvláštny nástroj, na ktorom Clara vystupovala ako sólistka s New York Philharmonic and Philadelphia Orchestra.



Clara Rockmore hrá Theremin (Obrázok: Wikimedia Commons)

Narodila sa v Litve a stala sa najmladšou osobou, ktorá nastúpila na cisárske konzervatórium v ​​Petrohrade, kam nastúpila vo veku iba päť rokov.

Pretrvávajúce účinky detskej podvýživy spôsobili, že nebola schopná pokračovať v hre na husle, a tak sa nakoniec po stretnutí s jeho tvorcom pustila do thereminu. Leon Theremin .



Ronnie O'Sullivan starší

Clara spolupracovala s vynálezcom na zdokonalení nástroja, odbila množstvo svadobných návrhov od fascinovaného dizajnéra nástroja a vydala sa za právnika menom Robert Rockmore.

Theremin (Obrázok: Wikimedia Commons)



Narodila sa v roku 1911 a zomrela v roku 1998. Dnes by oslávila 105. narodeniny.

Spisovateľ Sean Michaels nedávno vo svojom iskrivom debutovom románe Us dirigenti vyrozprával príbeh neopätovanej lásky Leona Theremina ku Clare, ktorý v roku 2014 vyhral cenu Scotiabank Giller Prize.

Google Doodle
Najčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: