Koľko stojí Spotify? Streamovacia služba je pripravená na zverejnenie tento týždeň

Technológie

Váš Horoskop Na Zajtra

Spotify vyrástlo z popola Napsteru a zdieľania medzi súbormi a stalo sa hlavným spôsobom, akým digitálni domorodci konzumujú hudbu.



To, čo začalo ako švédsky startup, ovládlo priestor streamovania hudby v mysliach väčšiny ľudí.



Teraz sa pripravuje na uvedenie na verejný akciový trh v čase, keď mnohé technologické spoločnosti zažívajú obrovský pokles.



„Spotify nezhromažďuje kapitál a naši akcionári a zamestnanci môžu naše akcie kupovať a predávať už roky. Takže aj keď nás zajtrajšok postaví na väčšiu scénu, nezmení to, kto sme, o čom sme alebo ako fungujeme,“ uviedol spoluzakladateľ Daniel Ek vo vyhlásení pred zverejnením.

„Spoločnosti zvyčajne zvonia. Spoločnosti za normálnych okolností trávia deň rozhovormi na obchodnom parkete a vychvaľujú, prečo sú ich akcie dobrou investíciou. Spoločnosti zvyčajne neusilujú o priamy zoznam. Aj keď oceňujem, že táto cesta má pre väčšinu zmysel, Spotify nikdy nebolo normálnym druhom spoločnosti.

kde sa natáčalo stroskotanie 2019

„Ako som už spomenul počas nášho Dňa investorov, nezameriavame sa na počiatočný rozruch. Namiesto toho sa budeme snažiť budovať, plánovať a predstavovať si z dlhodobého hľadiska.“



Spotify ponúka približne 30 miliónov skladieb, ktoré je možné streamovať alebo sťahovať do rôznych zariadení za mesačné prémiové predplatné vo výške 9,99 £.

Funguje tiež s rôznymi inteligentnými reproduktormi, aby sa pre používateľov stal bezproblémovým hudobným katalógom.



Koľko stojí Spotify?

(Obrázok: Getty Images)

Nebudeme presne vedieť, akú hodnotu má spoločnosť, kým nezačne obchodovať tento týždeň po jej priamom kótovaní na NYSE.

Odborníci však predpovedali, že by to mohlo dosiahnuť ocenenie viac ako 25 miliárd dolárov (18 miliárd libier), čím by sa zhruba vyrovnala IPO spoločnosti Snapchat v marci minulého roka, ktorá ohodnotila spoločnosť na 17 dolárov za akciu, čo jej dáva ocenenie (v tom čase ) vo výške 24 miliárd dolárov.

Podľa Manhattan Venture Partners (MVP), newyorskej banky, sa akcie Spotify za posledných štrnásť dní obchodovali na sivom trhu až za 150 USD, čo im dáva neoficiálne ocenenie 26,5 miliardy USD. Obchodovanie na sivom trhu prebieha mimo autorizovaných kanálov a zvyčajne sa deje pred prvou verejnou ponukou.

christopher dean karen barber

Očakáva sa však, že obchodovanie bude počas prvých dní volatilné z dôvodu dopadu škandálu na ochranu osobných údajov Cambridge Analytica na veľké technologické firmy.

Aké veľké je Spotify?

(Obrázok: AFP)

Spotify bola založená v Štokholme v roku 2006 a v súčasnosti je svetovým lídrom na trhu, pokiaľ ide o platených predplatiteľov služby hudby na požiadanie.

Má 140 miliónov aktívnych používateľov, z ktorých viac ako 60 miliónov sú platenými predplatiteľmi služby Premium.

Okrem 30 miliónov ponúkaných skladieb ponúka Spotify aj zoznamy skladieb na mieru zamerané na rôzne hudobné žánre. Jeho slávny zoznam skladieb „Discover Weekly“ dáva používateľom každý týždeň ochutnať novú hudbu.

Používatelia môžu pristupovať k hudbe zadarmo, ale na to musia počúvať (alebo sledovať) reklamy. Nemôžu tiež sťahovať, vyberať alebo prehrávať skladby, pokiaľ nezaplatia mesačné predplatné.

Kódy Spotify

(Obrázok: Spotify)

meme Usámu bin Ládina

Minulý rok spoločnosť predstavila novú funkciu tzv Kódy Spotify .

Zahŕňa to odfotenie takzvaných kódov fotoaparátom smartfónu, aby ste získali zoznam skladieb na svojom zariadení.

'Ak chcete získať prístup k kódom Spotify, jednoducho klepnite na kontextové menu a v spodnej časti kresby sa zobrazí kód Spotify. Klepnutím na predlohu s vylepšeným kódom si ju môžete tiež uložiť do priečinka Camera Roll pre jednoduché a rýchle zdieľanie na sociálnych sieťach,“ vysvetlil Spotify vo vyhlásení.

Kódy sa zobrazia pod grafikou skladieb, interpretov alebo úplných zoznamov skladieb.

Urobia tiež krok do skutočného sveta a objavia sa na letákoch a plagátoch, čím poskytnú hudobníkom a kapelám nový spôsob, ako šíriť svoju hudbu.

„Kódy Spotify nie sú skvelé len na zdieľanie novej hudby s priateľmi a blízkymi, ale predstavujú aj inovatívny a vzrušujúci nový spôsob, ako sa môžu umelci, vydavateľstvá a značky okamžite spojiť s fanúšikmi prostredníctvom Spotify. Sme nadšení, že vidíme kreatívne spôsoby, akými sa používajú,“ uviedla hudobná služba.

Najčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: