Koľko máte rokov na iných planétach? Ak chcete zistiť, použite túto kalkulačku

Veda

Váš Horoskop Na Zajtra

Planéty v našej slnečnej sústave sú mimoriadne rozmanité, od Venuše, kde teploty môžu dosiahnuť spaľujúcich 471 °C, až po Neptún, kde klesajú na chladných -201 °C.



Okrem toho, že sa planéty líšia v teplote, majú aj rôzne pohyby, čo znamená, že dĺžka dňa a roka je veľmi odlišná.



Exploratorium teraz zostavilo a šikovná kalkulačka to vám umožní vidieť, koľko rokov by ste mali na iných planétach.



sheridan smith julian smith

Stačí zadať dátum narodenia a kalkulačka vám prezradí váš vek v dňoch a rokoch, ako aj dátum, kedy budete najbližšie narodeniny.

Napríklad moje narodeniny sú 4. januára 1992, čo znamená, že tu na Zemi mám 28.

Avšak na Merkúre by som mal 118,9 roka a moje ďalšie narodeniny by som mal 1. septembra 2020, zatiaľ čo na Neptúne by som mal len 0,17 roka a moje ďalšie narodeniny by som mal až 11. augusta 2240!



Stačí zadať dátum narodenia a kalkulačka vám prezradí vek v dňoch a rokoch, ako aj dátum, kedy budete mať najbližšie narodeniny. (Obrázok: Exploratorium)

Aby sme pochopili, prečo je to tak, je užitočné vedieť, ako sa vlastne definujú deň a rok.



Exploratorium vysvetlil: Zem je v pohybe. V skutočnosti niekoľko rôznych pohybov naraz. Sú dve, ktoré nás konkrétne zaujímajú.

2015 som víťazom celebrít

Po prvé, Zem sa otáča okolo svojej osi, ako kolovrátok. Po druhé, Zem sa točí okolo Slnka, ako uväzovacia guľa na konci šnúry, ktorá obchádza stredový pól.

Deň je definovaný časom, ktorý potrebuje na vrcholnú rotáciu Zeme okolo svojej osi.

Video sa načítavaVideo je nedostupnéPrehrajte kliknutím Klepnutím spustíte prehrávanie Video sa čoskoro automaticky prehrá8ZrušiťHrať teraz
Vesmírne novinky

Exploratorium povedalo: Neexistujú žiadne pravidlá, ktoré by riadili rýchlosť rotácie planét, všetko závisí od toho, koľko „rotácie“ bolo v pôvodnom materiáli, z ktorého každá z nich vznikla. Obrovský Jupiter má veľa rotácií, pričom sa raz otočí okolo svojej osi každých 10 hodín, zatiaľ čo Venuša trvá 243 dní, kým sa raz otočí.

novoročné otváracie hodiny

Medzitým, revolúcia Zeme okolo Slnka je spôsob, akým definujeme rok.

Exploratorium dodal: Zatiaľ čo Zemi trvá jeden okruh 365 dní, najbližšej planéte Merkúr to trvá len 88 dní. Chudobnému, ťažkopádnemu a vzdialenému Plutu trvá jedna revolúcia ohromných 248 rokov.

Sami si môžete vyskúšať kalkulačku tu !

Najčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: