Ibuprofén by mohol zvýšiť mieru prežitia koronavírusu až o 80 % tvrdí nová štúdia

Veda

Váš Horoskop Na Zajtra

Ibupofren sa má testovať ako liečba na zníženie koronavírus symptómy v novej štúdii.



Liek proti bolesti by mohol pomôcť zlepšiť mieru prežitia až o 80 percent a môže byť kľúčom k prevencii vážnych problémov s dýchaním.



Odborníci skúmajú, či by špeciálna formulácia ibuprofénu mohla pomôcť znížiť závažné vedľajšie účinky pozorované u infikovaných pacientov.



To by mohlo potenciálne viesť ku kratším pobytom v nemocnici a menšiemu počtu pacientov, ktorí potrebujú pomoc na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS).

Na začiatku pandémie došlo ku kontroverzii ohľadom používania ibuprofénu po tom, čo francúzsky minister zdravotníctva neodporúčal jeho používanie.

prvý manžel meghan markle

NHS prestala radiť pacientom s koronavírusom, aby užívali ibuprofén kvôli obavám, že protizápalový liek proti bolesti môže veci len zhoršiť.



Sledujte všetky aktualizácie týkajúce sa koronavírusu na našom živom blogu tu

Účastníci budú vybraní z tých, ktorí sú hospitalizovaní, ale nie tak chorí, aby potrebovali intenzívnu starostlivosť (Obrázok: Getty Images/iStockphoto)



Britská komisia pre humánne lieky však údaje posúdila a teraz tvrdí, že neexistuje dostatok dôkazov, že ibuprofén zvyšuje pravdepodobnosť, že ľudia ochorejú na Covid-19 alebo že zhoršia príznaky.

Tým, ktorí majú príznaky koronavírusu, sa teraz opäť hovorí, aby „užívali paracetamol alebo ibuprofén, ak sa necítite dobre“.

liverpool 2 2 west brom

Nová štúdia je určená len pre hospitalizovaných pacientov – nie pre tých, ktorí majú mierny alebo podozrivý Covid-19.

Mitul Mehta, profesor neurozobrazovania a psychofarmakológie a riaditeľ Centra pre inovatívnu terapiu na Kings College London, povedal: „Ide o test pre pacientov s ochorením Covid-19, aby sme zistili, či im podávajú protizápalové liečivo – špecifickú formu ibuprofénu – zníži respiračné problémy, ktoré majú.“

Účastníci budú vybraní z tých, ktorí sú hospitalizovaní, ale nie tak chorí, aby potrebovali intenzívnu starostlivosť.

je x faktor na tento rok

'A ak dokážeme znížiť ich symptómy v tomto štádiu, máme množstvo výhod: mohli by sme skrátiť čas, ktorý niekto strávi v nemocnici - môže sa zotaviť rýchlejšie a ísť domov, to je samozrejme fantastický výsledok.'

„Mohli by sme tiež znížiť stupeň respiračnej tiesne, aby sa dala zvládnuť v nemocničnom prostredí bez toho, aby sme museli ísť na JIS. A to je tiež fantastický výsledok.

„Teoreticky by táto liečba v tomto čase mala byť prospešná.

„Ale, samozrejme, je to založené na štúdiách na zvieratách. Je to založené na správach o prípadoch, musíme urobiť súdny proces, aby sme ukázali, že dôkazy skutočne zodpovedajú tomu, čo očakávame, že sa stane.“

tower house jimmy page

Dúfame, že spôsob, akým bol liek formulovaný, zníži potenciálne vedľajšie účinky na žalúdok spojené s ibuprofénom (Obrázok: Getty Images/Science Photo Library RF)

Profesor Mehta povedal, že štúdie na zvieratách o syndróme akútnej respiračnej tiesne – symptómu ochorenia Covid-19 – ukazujú, že približne 80 % zvierat s týmto ochorením uhynie.

Ale keď dostanú túto špeciálnu formuláciu ibuprofénu, miera prežitia sa zvýši na 80%.

„Je to veľmi sľubné,“ povedal. 'Samozrejme, je to štúdia na zvieratách, takže tento skutočne presvedčivý výsledok chceme preniesť na ľudí.'

bu-buu pes

Skúška Liberate je spoločným úsilím odborníkov z Guy's and St Thomas' NHS Foundation Trust, King's College London a farmaceutickej organizácie SEEK Group.

epidémia koronavírusu

Polovica pacientov zaradených do štúdie dostane štandardnú starostlivosť a druhá polovica dostane štandardnú starostlivosť plus špeciálnu formu ibuprofénu.

Dúfame, že spôsob, akým bol liek formulovaný, zníži potenciálne vedľajšie účinky na žalúdok spojené s ibuprofénom.

Profesor Matthew Hotopf, riaditeľ NIHR Maudsley Biomedical Research Center, povedal: „Tento vysoko inovatívny terapeutický prístup sa snaží rýchlo posunúť dopredu potenciálne dôležitú novú liečbu.

'Ak bude úspešný, globálna hodnota tohto testu pre verejné zdravie by bola obrovská vzhľadom na nízke náklady a dostupnosť tohto lieku.'

Najčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: