Huawei Google BAN: Čo by ste mali urobiť, ak máte smartfón Huawei alebo Honor

Technológie

Váš Horoskop Na Zajtra

Google dnes potvrdil, že áno zablokované aktualizácie systému Android na telefónoch Huawei v súlade s nariadením vlády USA, ktorým bola čínska firma zaradená na čiernu listinu.



Minulý týždeň americký prezident Donald Trump účinne podpísal výkonný príkaz zákazu čínskej firmy používať americkú technológiu bez vládneho povolenia.



Google uviedol, že „vyhovuje objednávke a kontroluje dôsledky“, ale uistil používateľov Huawei, že ich súčasné telefóny budú naďalej fungovať.



Huawei je v súčasnosti treťou najpopulárnejšou značkou smartfónov v Spojenom kráľovstve po Apple a Samsung, čo predstavuje 12,4 % dodávok v roku 2018. Strategická analýza .

Tu je to, čo potrebujete vedieť o zákaze a ako vás ovplyvní.

Čo to znamená pre Android?

Google uviedol, že „Google Play a bezpečnostná ochrana zo služby Google Play Protect bude naďalej fungovať na existujúcich zariadeniach Huawei“.



svadba Miley Cyrus a Liama ​​Hemswortha

Inými slovami, stále si budete môcť sťahovať aplikácie z obchodu Google Play a využívať integrovanú ochranu pred malvérom od Googlu pre Android.

Blokovanie však pravdepodobne zabráni tomu, aby sa budúce aktualizácie systému Android dostali do zariadení Huawei.



Kľúčové aplikácie Google, ako je Obchod Google Play, Gmail a Mapy Google, sa tiež nemusia objaviť na budúcich zariadeniach Huawei.

Namiesto toho sa bude čínska firma spoliehať na verziu Androidu dostupnú prostredníctvom licencie s otvoreným zdrojom, ktorá je vo svojich funkciách oveľa obmedzenejšia.

Čo to znamená pre Huawei?

Huawei uviedol, že bude pokračovať v poskytovaní bezpečnostných aktualizácií a popredajných služieb pre všetky existujúce smartfóny a tablety Huawei a Honor.

To zahŕňa tie, ktoré boli predané alebo sú stále na sklade po celom svete.

„Huawei významne prispel k rozvoju a rastu Androidu na celom svete,“ uviedla čínska spoločnosť vo vyhlásení.

Huawei (Obrázok: AFP/Getty Images)

„Ako jeden z kľúčových globálnych partnerov Androidu sme úzko spolupracovali s ich platformou s otvoreným zdrojovým kódom, aby sme vyvinuli ekosystém, ktorý prináša úžitok používateľom aj odvetviu.

„Budeme pokračovať v budovaní bezpečného a udržateľného softvérového ekosystému, aby sme mohli poskytovať najlepšie skúsenosti všetkým používateľom na celom svete.“

Ben Wood, vedúci výskumu v CCS Insight, však povedal, že akékoľvek narušenie pri získavaní aktualizácií softvéru alebo súvisiacich aplikácií by mohlo mať značné dôsledky pre obchod so smartfónmi Huawei.

'Stále nemáme jasné pochopenie toho, čo Google povedal Huawei a ktoré prvky operačného systému Android môžu byť obmedzené, takže zostáva nejasné, aké to bude mať dôsledky,' povedal.

Čo by ste mali robiť, ak vlastníte telefón Huawei alebo Honor?

Ľudia, ktorí v súčasnosti vlastnia smartfóny Huawei, sa podľa Wooda nemusia obávať.

'V súčasnosti by akékoľvek opatrenia ovplyvnili iba budúce zariadenia a budúce aktualizácie,' povedal.

Mnohí majitelia telefónov Huawei sa však pochopiteľne obávajú správy, že ich zariadenia nebudú v budúcnosti dostávať aktualizácie pre Android alebo aplikácie Google.

loretta "elle" basey

Podľa spotrebiteľského dozoru Which? môže každý, kto si za posledných 14 dní kúpil telefón cez internet, vrátiť ho podľa predpisov o spotrebiteľských zmluvách.

Ak ste však telefón vlastnili dlhšie, môžete mať problémy s jeho vrátením.

P20 Pro má prvý fotoaparát s tromi šošovkami na svete (Obrázok: Huawei)

„V tejto situácii sú vaše spotrebiteľské práva obmedzené, keďže v súčasnosti na týchto telefónoch nie je nič zlé,“ povedala Kate Bevan, redaktorka časopisu Which? Výpočtový.

„Ak ste si však telefón zakúpili v posledných týždňoch, možno by stálo za to, aby ste si overili pravidlá vrátenia predajcu.“

Prípadne môžete svoje zariadenie Huawei vymeniť za inú značku smartfónu, ak sa obávate, že nebudete dostávať budúce aktualizácie.

Podľa technickej stránky musicMagpie došlo dnes ráno k 25 % nárastu v počte obchodov Huawei v porovnaní s priemerným pondelkovým ránom.

„To ukazuje, že používatelia Huawei sa pripravujú na potenciálnu zmenu zariadenia v prípade, že budú voči čínskemu výrobcovi telefónov zavedené ďalšie obmedzenia,“ povedal Liam Howley, CMO v musicMagpie.

Dodal, že hodnota vlajkových telefónov Huawei, ako sú P20 a P30, sa za posledný rok výrazne znehodnotila.

'P20 sa znehodnotil o obrovských 81%, zatiaľ čo P30, ktorý bol uvedený na trh len minulý mesiac, sa znehodnotil už o 46%,' povedal.

Mali by ste si kúpiť nový telefón Huawei?

V strede sa sklopí (Obrázok: Huawei)

Ak ste plánovali kúpu nového telefónu Huawei alebo Honor, možno by sa oplatilo nateraz odložiť, kým nebude jasné, čo spoločnosť plánuje urobiť.

Tristan Rayner, hlavný redaktor úradu Android Authority, varoval, že nákup budúcich telefónov Huawei by v rámci obmedzení predstavoval „skutočné riziko“.

'Budúce zariadenia Huawei budú výrazne ovplyvnené,' povedal.

„Teraz vieme, že do budúcich zariadení nie je možné načítať Obchod Google Play ani aplikácie Google, ako sú Gmail alebo Mapy Google.

„Nebudú dostupné ani služby Play, čo je základná sada funkcií zodpovedných za mnohé základné operácie na moderných zariadeniach so systémom Android.

'To robí nákup telefónu Huawei dnes skutočným rizikom.'

Huawei

Ak bude Google naďalej zadržiavať aktualizácie Androidu z budúcich telefónov Huawei, čínska spoločnosť môže byť podľa Wooda nútená vyvinúť vlastný operačný systém pre zariadenia.

cheryl cole tre holloway

„Huawei tvrdo pracoval na vývoji svojej vlastnej galérie aplikácií a ďalších softvérových aktív podobným spôsobom, akým pracoval na vývoji vlastných čipových súprav pre telefóny,“ povedal.

Niet pochýb o tom, že tieto snahy sú súčasťou jej túžby ovládať svoj vlastný osud.

„Minulý rok CCS Insight predpovedala, že napätie medzi Čínou a USA bude predstavovať silný stimul pre čínske spoločnosti, aby vytvorili vlastný operačný systém pre inteligentné zariadenia.

'Vzhľadom na nedávny vývoj sa to zdá pravdepodobnejšie ako kedykoľvek predtým.'

Najčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: