Google čelí v Spojenom kráľovstve právnej žalobe za tvrdenia, že zhromaždil milióny údajov používateľov iPhone

Technológie

Váš Horoskop Na Zajtra

Hromadné právne konanie proti spoločnosti Google pre tvrdenia, že zhromaždila citlivé osobné údaje od 4,4 milióna používateľov iPhone, môže pokračovať po rozhodnutí odvolacieho súdu.



Vyšší sudcovia v stredu dospeli k záveru, že spotrebiteľský šampión Richard Lloyd môže začať súdne konanie proti technologickému gigantu so sídlom v USA, čím zruší predchádzajúce súdne rozhodnutie.



Po vynesení rozsudku pán Lloyd povedal: „Dnešný rozsudok vysiela veľmi jasný odkaz Google a ine velke tech spolocnosti - nie ste nad zakonom.



„Google môže byť v tejto krajine braný na zodpovednosť za zneužitie osobných údajov ľudí a skupiny spotrebiteľov môžu spoločne žiadať súdy o nápravu, keď firmy nezákonne profitujú z „opakovaného a rozsiahleho“ porušovania našich práv na ochranu údajov.

'Budeme bojovať proti Google celú cestu.'

james acaster rowan atkinson

(Obrázok: AFP/Getty Images)



Súdny spor vedie skupina kampane Google, čo nám dlhujete , na čele s bývalým Which? režisér pán Lloyd.

Skupina dúfa, že získa najmenej 1 miliardu libier ako kompenzáciu pre odhadovaných 4,4 milióna používateľov tohto zariadenia v Spojenom kráľovstve.



Tvrdenie tvrdí, že Google v období od augusta 2011 do februára 2012 obišiel nastavenia ochrany osobných údajov na telefónoch Apple iPhone a použil údaje na rozdelenie ľudí do kategórií pre inzerentov.

Pán Lloyd tvrdí, že „informácie generované prehliadačom“, ktoré zhromaždila spoločnosť Google, zahŕňali rasový alebo etnický pôvod, fyzické a duševné zdravie, politickú príslušnosť alebo názory, sexualitu a sexuálne záujmy a sociálne zaradenie.

Uvádza sa tiež, že sa získali informácie o finančnej situácii jednotlivca, nákupných zvyklostiach a ich geografickej polohe a údaje sa potom agregovali a používatelia boli zaradení do skupín, ako sú „milovníci futbalu“ alebo „nadšenci aktuálnych udalostí“.

Tie boli potom ponúknuté predplatiteľom, aby si z nich mohli vybrať pri rozhodovaní o tom, na koho nasmerovať svoj marketing, podľa tvrdenia.

(Obrázok: Getty)

Právnici pána Lloyda na pojednávaní na Najvyššom súde v máji 2018 povedali, že údaje boli zhromaždené prostredníctvom „utajeného sledovania a porovnávania“ informácií týkajúcich sa používania internetu v prehliadači Safari používateľov iPhone – známeho ako „Safari Workaround“.

Uviedli tiež, že táto aktivita bola odhalená doktorandom v roku 2012 a Google už zaplatil 39,5 milióna na vyrovnanie nárokov v Spojených štátoch.

Najvyšší súd v októbri 2018 zamietol žiadosť pána Lloyda o doručenie oznámenia o právnej žalobe spoločnosti Google mimo jurisdikcie Anglicka a Walesu.

Ale po výzve pána Lloyda traja sudcovia na odvolacom súde dospeli k záveru, že právne kroky môžu pokračovať.

Kancelár Najvyššieho súdu Sir Geoffrey Vos v zhrnutí rozhodnutia súdu uviedol: „Všetkým navrhovateľom, ktorých sa pán Lloyd snaží zastupovať, boli všetky informácie generované ich prehliadačom (BGI) – niečo hodnotné – prijaté spoločnosťou Google bez ich súhlasu v roku za rovnakých okolností počas toho istého obdobia.

'Všetci zastúpená trieda boli obeťami toho istého údajného bezprávia a všetci utrpeli rovnakú stratu, konkrétne stratu kontroly nad ich BGI.'

Najväčšie technické tresty

Spoločnosť Google tvrdila, že typ „zastupiteľskej žaloby“, ktorú proti nej podal pán Lloyd, je nevhodný a nemal by pokračovať.

Právnici spoločnosti so sídlom v Delaware uviedli, že neexistuje žiadny náznak, že by riešenie Safari malo za následok zverejnenie akýchkoľvek informácií tretím stranám.

Google uviedol, že bude žiadať o povolenie odvolať sa na Najvyššom súde.

Hovorkyňa technologickej firmy povedala: „Ochrana súkromia a bezpečnosti našich používateľov bola vždy našou prioritou číslo jedna.

„Tento prípad sa týka udalostí, ktoré sa odohrali takmer pred desiatimi rokmi a ktorým sme sa vtedy venovali. Sme presvedčení, že to nemá žiadnu hodnotu a malo by sa odmietnuť.“

Najčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: