Deň ľavákov: 15 výnimočných ľavákov, ktorí sa presadili

Správy

Váš Horoskop Na Zajtra

Dnes si každoročne pripomíname Deň ľavákov, ktorý od roku 1992 oslavuje všetko dobré aj zlé na ľavákoch na celom svete.



Odhaduje sa, že 10 % svetovej populácie sú ľaváci a v istom bode existovala teória, že ľaváci boli kreatívnejší a bystrejší ako praváci, hoci sa pre túto teóriu nenašla žiadna podpora.



Od viktoriánskych čias, keď boli ľaváci označovaní za zlých a robotníkov diabla, vždy bolo niečo zaujímavé na niekom, kto používa ľavé končatiny.



Tu sú niektoré z najznámejších ľavákov z celého sveta, z minulosti a súčasnosti (napísané pravákom)...

žena spácha samovraždu v Asda

1. Jack Rozparovač

Vymyslený portrét neidentifikovaného sériového vraha známeho ako Jack Rozparovač, o ktorom sa predpokladá, že je ľavák.

Vymyslený portrét neidentifikovaného sériového vraha známeho ako Jack Rozparovač, zlovestnejší ľavák (Obrázok: Getty Images)

Možno mali učitelia viktoriánskej školy pravdu o jednom členovi klubu ľavákov. Odborníci podozrievajú najneslávnejšieho londýnskeho sériového vraha, že bol ľavák kvôli smeru a povahe rezov a rezov na niektorých obetiach vrážd. To nepomohlo identifikovať záhadného „rozparovača“, ktorý zostáva dodnes anonymný.



2. Diego Maradona

Diego Maradona z Argentíny sa postaví proti Sansomovi a Terrymu Butcherovi z Anglicka počas štvrťfinále majstrovstiev sveta na štadióne Azteca v Mexico City.

Diego Maradona z Argentíny použil ľavú nohu aj ruku, aby porazil Anglicko na MS 1986 (Obrázok: Getty Images)

ukázal svetu svoje schopnosti ľavou rukou v zápase majstrovstiev sveta v roku 1986 proti Anglicku, kde preslávil loptičku cez brankára Petra Shiltona pomocou toho, čo nazval Božou rukou. Možno, že rada „udržať ho na slabšej nohe“ bola len trochu mimo.



3. Winston Churchill

Britský premiér Winston Churchill nie je sám ako ľavoruký premiér, súčasný premiér David Cameron je tiež ľavičiar

Až vykúpiť ľavákov sveta je . Slávny premiér plánoval niektoré z rozhodujúcich momentov druhej svetovej vojny s perom v ľavej ruke.

4. Leonardo Da Vinci

„Posledná večera“ Leonarda da Vinciho po reštaurovaní v milánskom kostole Santa Maria delle Grazie.

„Posledná večera“ Leonarda da Vinciho bola namaľovaná ľavou rukou (Obrázok: Getty Images)

Jeden z najväčších svetových umelcov tvoril svoje majstrovské diela ľavou rukou. Ľaváci si dnes môžu nárokovať zásluhy za kúsky ako Mona Lisa a Posledná večera, ktoré inšpirovali konšpiračnú teóriu Da Vinciho kódu. Jeho veľký kolega Michelangelo bol tiež údajne ľavák.

najlacnejší deň na lietanie

5.Barack Obama

Prezident Barack Obama prichádza krátko hovoriť na tlačovú konferenciu o Iraku.

Barack Obama je siedmym ľavorukým americkým prezidentom od roku 1923 (Obrázok: Getty Images)

nebol prvým ľavorukým prezidentom – táto česť patrí Herbertovi Hooverovi. Obama je siedmym americkým prezidentom z pätnástich od roku 1923, ktorý dokáže písať ľavou rukou, čo je vysoké číslo, keď len 10 % svetovej populácie je ľavákov.

6. Sir Paul McCartney

Sir Paul McCartney vystupuje na štadióne Dodger v Los Angeles v Kalifornii.

Sir Paul McCartney vystupuje na štadióne Dodger v Los Angeles v Kalifornii...s gitarou „správnym“ spôsobom (Obrázok: Getty Images)

Je to tak, ľavičiari sa radujú – niektoré z najlepších hudobných gitarových riffov sa hrali ľavou rukou. Príbeh hovorí, že mladý bojoval celé dni so svojou prvou gitarou, len aby si uvedomil, že to bolo „zlou cestou“.

7.Robert DeNiro

Herec Robert De Niro sa v roku 2012 zúčastňuje odovzdávania cien Made In NY Awards v Gracie Mansion

Robert De Niro získal dve ceny Akadémie ľavou rukou, ale vo filme „Taxikár“ z roku 1976 sa musel zmeniť na praváka. (Obrázok: Getty Images)

Dvojnásobný držiteľ Oscara De Niro sa identifikuje ako ľavák. naučil sa však písať pravou rukou pre „Taxikár“, ktorý vyšiel v roku 1976.

8. Napoleon Bonaparte

Cisár Napoleon Bonaparte (1769 - 1821) vo vojenskej uniforme. Z obrazu od Delarocheho.

Predpokladá sa, že cisár Napoleon Bonaparte mal zdeformovanú pravú ruku (Obrázok: Getty Images)

Ďalším z menej dobrých ľavákov v histórii je francúzsky cisár a dobyvateľ Európy Napoleon Bonaparte. Mnohí veria, že to bolo preto, že jeho pravá ruka bola zdeformovaná, ako ho vždy vídať s ňou vo vrecku na obrazoch.

9. Jimi Hendrix

Jimi Hendrix hrá na Isle of Wight Festival v roku 1970.

Jimi Hendrix vie hrať na gitare oboma rukami, ale zvyčajne je ľavák(Obrázok: Getty Images)

Ďalším členom siene slávy pre ľavákov je . Hendrixova ľavostranná schopnosť spôsobovala problémy pri nakupovaní nástrojov, keďže vtedy boli gitary pre ľavákov vzácne, a tak sa naučil hrať aj s pravou.

10. Albert Einstein

Portrét nemeckého švajčiarsko-amerického fyzika Alberta Einsteina, autora teórie relativity a nositeľa Nobelovej ceny

Einstein je autorom teórie relativity a nositeľom Nobelovej ceny (Obrázok: Getty Images)

anjel číslo 911 význam

ľavou rukou vypočítal teóriu relativity, ktorá skôr podporuje teóriu, že ľaváci majú viac mozgovej sily ako praváci, hoci svet vedy túto vieru ešte nepripísal.

11. Neil Armstrong

Americký astronaut Neil Armstrong, veliteľ lunárnej misie Apollo 11, na výcviku v simulátore misie lunárneho modulu Apollo v Kennedy

Americký astronaut Neil Armstrong sa zapísal do histórie ľavákov, keď urobil prvý krok na Mesiaci ľavou topánkou (Obrázok: Getty Images)

Prvá noha na Mesiaci bola ľavá hrdo urobil svoj „obrovský skok pre ľudstvo“. Vedci sa domnievajú, že ľudia sa vždy otáčajú smerom k svojej dominantnej strane a Apollo 11 pristálo na ľavej strane Mesiaca, keď bolo otočené k Zemi. Náhoda? Deň ľavákov ho považuje za jedného z nich.

12. princ William

Vojvoda z Cambridge – ďalší dôležitý člen levického klubu

Klub ľavákov má členov na všetkých správnych miestach. Okrem obývania Whitehouse a Downing Street 10, tiež píše ľavou, čo znamená, že Buckinghamský palác sa jedného dňa stane pevnosťou ľavákov.

13. Phil Mickelson

Phil Mickelson z USA pomocou svojich známych palíc pre ľavú ruku počas posledného kola PGA Championship 2014 v golfovom klube Valhalla v Louisville, Kentucky

Phil Mickelson z USA pomocou svojich slávnych palíc pre ľavákov (Obrázok: Reuters)

Americký golfový velikán je v skutočnosti prezývaný 'Lefty' a jeho obratnosť na ľavej strane mu pomohla vyhrať 5 veľkých turnajov. Jeho krajan Bubba Watson ukázal výhody hry ľavačkou, keď v roku 2012 znemožnil strelu pravákom vyhrať majstrovský titul.

14. Alastair Cook

Anglický pálkar Alastair Cook počas štvrtého dňa 3. zápasu Investec Test medzi Anglickom a Indiou na Ageas Bowl

Anglický pálkar Alastair Cook je najnovší v dlhej rade anglických ľavorukých otváracích pálkarov (Obrázok: Getty Images)

Kapitán anglickej kriketovej hry prešiel ľavými rukami nedávno po tom, čo Andrew Strauss odišiel do dôchodku a jeho kolega ľavák prevzal vládu. Ľaváci sú bežným javom na vrchole anglického poradia, pričom minulí velikáni ako David Gower boli nahradení novými tvárami ako Strauss, Cook a Michael Carberry, ktorý odohral 6 testov za Anglicko.

15. Ned Flanders

Ned Flanders je tiež Lefterino v 'The Simpsons' a otvára obchod venovaný veciam pre ľavákov.

Neighbourino Ned Flanders je tiež zobrazený ako ľavičiar v televíznej relácii Simpsonovci. Dokonca si otvorí obchod, kde oslavuje všetky veci ľavákov. Aké oddané.

načítavanie ankety

Si ľavák alebo pravák?

DOTERAZ 0+ HLASOV

VľavoSprávnyObojručnéNajčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: