Chvost T-Rexovho bratranca bol nájdený dokonale zachovaný v jantáre 100 MILIÓNOV rokov s perím a krvou

Veda

Váš Horoskop Na Zajtra

Novo odkrytý chvostový diel od a dinosaurus odhalil mimoriadne detaily po tom, čo bola fosília uväznená v jantáre a dokonale zachovaná takmer 100 miliónov rokov.



Napriek zívajúcej priepasti času sa dajú ľahko identifikovať jednotlivé listy peria.



Vzorka si dokonca zachovala známky svojej pôvodnej farby a stopy krvi.



Vedci verí, že chvost patril malému nedospelému bratrancovi Tyrannosaura Rexa, ktorý žil v Ázii pred 99 miliónmi rokov.

Umelecký dojem malého coelurosaura približujúceho sa k vetve potiahnutej živicou na lesnej pôde (Obrázok: Chung-tat Cheung a Yi Liu/PA)

Dinosaurus bol „teropód“, veľká čeľaď prevažne mäsožravých dvojnohých šeliem, do ktorej T. rex patril.



3,6 cm hrudka jantáru, ktorá je tvrdenou živicou zo stromov, bola minulý rok objavená na trhu v Myitkyine v Barme, kde bola ponúkaná na predaj ako kuriozita alebo šperk.

Fosília v nej, ktorú výskumníci označili za „úžasnú“, bola pôvodne mylne považovaná za rastlinný materiál.



Mikroskopické vyšetrenie a röntgenová CT (počítačová tomografia) potvrdili, že chvost pochádza z nelietavého dinosaura a nie z raného druhu vtáka.

Profesor Mike Benton z School of Earth Sciences na Univerzite v Bristole povedal: „Je úžasné vidieť všetky detaily dinosaurieho chvosta – kosti, mäso, kožu a perie – a predstaviť si, ako tento malý chlapík dostal svoj chvost. zachytený v živici a potom pravdepodobne zomrel, pretože nemohol zápasiť na slobodu.

'Nepredpokladáme, že by dinosaury mohli zhodiť chvosty, ako to dnes robia niektoré jašterice.'

Bristolský tím sa pripojil k kolegom z Číny a Kanady, aby vykonali analýzu, o ktorej sa píše v časopise Current Biology.

Vzorka pozostáva z ôsmich stavcov, ale predpokladá sa, že je to len fragment úplného chvosta, ktorý mohol byť trikrát dlhší.

Vzorka pozostáva z ôsmich stavcov, ale predpokladá sa, že je to len fragment úplného chvosta, ktorý mohol byť trikrát dlhší. (Obrázok: Chung-tat Cheung a Yi Liu/PA)

Pri pohľade na štruktúru kostí boli vedci schopní vylúčiť akúkoľvek možnosť, že by to bolo z vtáka.

Dr Ryan McKellar z Royal Saskatchewan Museum v Kanade povedal: „Môžeme si byť istí zdrojom, pretože stavce nie sú spojené do tyče alebo pygostyle, ako u moderných vtákov a ich najbližších príbuzných. Namiesto toho je chvost dlhý a pružný, s kýlom peria spusteným na každej strane.

'Inými slovami, perie sú určite perie dinosaura, nie prehistorického vtáka.'

Chemická analýza ukázala, že vrstva mäkkých tkanív okolo kostí si zachovala stopy železitého železa - zvyšky krvi zvieraťa.

Pri písaní do denníka dospeli k záveru: 'Tu uvedený teropódny chvost je úžasnou fosíliou, ktorá zdôrazňuje jedinečný konzervačný potenciál jantáru.'

michael o'neill danielle lloyd
Najčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: