BT oddeliť od Openreach - tu je to, čo to znamená pre VÁŠ širokopásmový balík

Technológie

Váš Horoskop Na Zajtra

BT dosiahla dohodu s komunikačným regulátorom Ofcom o legálnom oddelení od svojej infraštruktúry Openreach.



Openreach buduje a udržiava desiatky miliónov medených a optických liniek, ktoré vedú z telefónnych ústrední do domácností a podnikov po celom Spojenom kráľovstve.



Túto infraštruktúru nevyužíva len BT, ale aj iní poskytovatelia internetových služieb, ako sú Sky, TalkTalk a Vodafone.



BT čelila rastúcim výzvam od konkurentov, aby oddelila Openreach ako samostatnú spoločnosť, a to v novembri Ofcom nariadil právne oddelenie firmy s odvolaním sa na obavy o hospodársku súťaž.

Inžinier BT Openreach

Openreach buduje a udržiava desiatky miliónov medených a optických vedení po celom Spojenom kráľovstve (Obrázok: PA)

V piatok dvojica uviedla, že dosiahli dohodu o „dlhodobom regulačnom vyrovnaní, vďaka ktorému sa Openreach stane samostatnou, právne samostatnou spoločnosťou s vlastným predstavenstvom v rámci skupiny BT“.



Okolo 32 000 zamestnancov prejde do novovzniknutej Openreach Limited. Nová spoločnosť bude mať vlastnú značku, ktorá nebude obsahovať logo BT.

Ofcom uviedol, že keďže spoločnosť BT súhlasila so všetkými zmenami potrebnými na riešenie jej obáv z oblasti hospodárskej súťaže, už nebude musieť tieto zmeny zavádzať prostredníctvom regulácie.



Šéfka Ofcomu Sharon White to nazvala „významným dňom“ pre používateľov telefónov a širokopásmového pripojenia a zaviazala sa, že bude „starostlivo monitorovať“ výkon nového Openreach.

Logo BT

Okolo 32 000 zamestnancov prejde do novovzniknutej Openreach Limited (Obrázok: PA)

„Verím, že táto dohoda poslúži dlhodobým záujmom miliónov britských domácností, firiem a poskytovateľov služieb, ktorí sa spoliehajú na našu infraštruktúru,“ povedal generálny riaditeľ BT Gavin Patterson.

prísne prísť tanečná sexuálna páska

'Vypočuli sme si kritiku nášho podnikania a v dôsledku toho sme ochotní urobiť zásadné zmeny v spôsobe, akým bude Openreach fungovať v budúcnosti.'

Čo to všetko znamená pre vás a váš širokopásmový balík?

Lepšie služby?

Hlavným dôvodom, prečo sa Ofcom rozhodol prinútiť Openreach, aby fungovala ako samostatná spoločnosť, bolo to, že BT robila všetky rozhodnutia o tom, kam by mal Openreach investovať, bez toho, aby konzultovala ostatné telekomunikačné spoločnosti využívajúce jej infraštruktúru.

unikol ostrov lásky jess

To znamenalo, že spoločnosť BT v podstate diktovala, ktoré oblasti krajiny prijímajú širokopásmové vlákno a aké technológie sa používajú na jeho poskytovanie.

Zákazníci služby NEWSAM Digital Switching Service môžu zmenou poskytovateľa širokopásmového pripojenia ušetriť až 260 £

Ofcom bude „starostlivo monitorovať“ výkon nového Openreach (Obrázok: Getty)

Ako samostatná spoločnosť bude musieť Openreach zvažovať obchodné záujmy všetkých svojich zákazníkov rovnako, čo teoreticky povedie k lepším širokopásmovým službám pre všetkých.

Hoci rozpočet Openreach bude stále určovať BT, nové nastavenie poskytne konkurentom BT lepší prístup k podzemným káblom a telegrafným stĺpom Openreach, čo im umožní jednoduchšie investovať do vlastných optických sietí.

Avšak Richard Neudegg, vedúci regulácie o uSwitch.com varoval, že právne nastavenie Openreach nevyrieši frustráciu niektorých zákazníkov zo širokopásmových služieb samo.

„Väčšinu spotrebiteľov nebude obťažovať, či je na strane dodávok Openreach napísané „podnikanie skupiny BT“ alebo nie, dôležité je, že digitálna infraštruktúra Spojeného kráľovstva sa v praxi skutočne zlepšuje,“ povedal.

Plagát BT Openreach v Knutsforde, Cheshire

Openreach bude musieť zvážiť komerčné záujmy všetkých svojich zákazníkov (Obrázok: PA)

„Offcom musí konať plošne, aby zabezpečil konkurencieschopnosť a zlepšenie služieb.

„To zahŕňa povinnosti univerzálnej služby, požiadavky na kvalitu služieb pre regulované produkty, vyriešenie procesov zmeny v odvetví a automatickú kompenzáciu v prípade, že poskytovatelia neposkytnú služby.“

Alex Neill, výkonný riaditeľ služieb pre domácnosť v spoločnosti Which? povedal: „Milióny ľudí utrpeli žalostnú úroveň služieb z Openreach, takže tieto reformy musia viesť k významným zlepšeniam pre zákazníkov, ktorí boli príliš dlho sklamaní.

'Telekomunikácie sú teraz nevyhnutnou súčasťou nášho každodenného života, takže je dôležité, aby spotrebitelia skutočne videli lepšie telefónne a širokopásmové služby.'

Ethernet sieťové káble

Telekomunikácie sú v súčasnosti nevyhnutnou súčasťou nášho každodenného života (Obrázok: Getty)

Nižšie účty?

Aj keď ani Ofcom, ani BT netvrdia, že nové usporiadanie povedie k nižším účtom, prinajmenšom dáva poskytovateľom internetu rovnaké podmienky.

Teoreticky by to malo zvýšiť konkurenciu na trhu a poskytnúť poskytovateľom internetu stimul, aby zákazníkom ponúkali lepšie ponuky.

„Toto je dobrá správa pre spotrebiteľov. Bude to znamenať lepšie internetové služby pre zákazníkov BT a konkurenčných poskytovateľov a môže to znamenať aj nižšie účty,“ povedal tieňový obchodný tajomník Liberálnych demokratov Don Foster.

Dan Howdle, odborník na spotrebiteľské telekomunikácie v Cable.co.uk , dodal, že zákazníci širokopásmového pripojenia, TV a telefónov si „vychutnajú všetky výhody, ktoré pravdepodobne prinesie podnecovanie konkurencie na spravodlivejšom trhu“.

slnečné okuliare olivia love island
Znepokojená žena drží účty a hovorí o mobilnom telefóne

Ani Ofcom, ani BT netvrdia, že nové usporiadanie povedie k nižším účtom (Obrázok: Getty)

Aj keď je ťažké presne určiť, aké budú tieto výhody v tejto fáze, zdá sa, že väčšina komentátorov z odvetvia súhlasí s tým, že toto nové usporiadanie bude z dlhodobého hľadiska prospešné pre spotrebiteľov.

Mohlo by to tiež pomôcť vzdialiť BT od obvinení, že nalieva peniaze do nákupu televíznych práv na futbalové zápasy Premier League na úkor zavedenia širokopásmového pripojenia Openreach.

Kreslenie čiary

Snáď najdôležitejšia vec na dnešnej dohode je, že robí hrubú čiaru za dlhodobým a ostrým sporom o budúcnosť Openreach.

„Toto nie je úplné štrukturálne oddelenie, za ktoré mnohí maloobchodní rivali BT – vrátane poskytovateľov obsluhovaných sieťou Openreach – tvrdo viedli kampaň,“ povedal Neudegg.

„Ponúka strednú cestu, ktorá dáva Openreach nezávislosť, pričom je stále vo vlastníctve BT. Je to krok ďalej ako funkčné oddelenie, ktoré viedlo k vytvoreniu Openreach na prvom mieste.“

Logo British Telecom (BT).

Dohoda robí hrubú čiaru za dlhodobým sporom o budúcnosť Openreach (Obrázok: Getty Images)

Dosiahnutím dobrovoľnej dohody s Ofcom sa BT vyhla nákladom a oneskoreniam pri zavádzaní infraštruktúry, ktoré by si vyžiadalo úplné oddelenie.

„Vyriešenie tohto problému teraz, bez toho, aby ste museli ísť do Bruselu presadzovať novú štruktúru, prinesie veľmi potrebnú stabilitu na britský trh, ktorý sa stále zmieta v Brexit referendum,“ povedal Kester Mann, hlavný analytik spoločnosti CCS Insight.

„Súperi BT, najmä Sky a TalkTalk, budú verejne tvrdiť, že regulátor mal ísť ešte ďalej tým, že presadí úplné štrukturálne oddelenie. Táto možnosť však bola vždy najradikálnejšia a najkontroverznejšia, akú mohol regulátor prijať.

'V súkromí by mali byť viac než spokojní so zmenami, ktoré Ofcom presadil.'

Najčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: