Bezpečnostná kontrola Facebooku sa omylom aktivovala po falošnej správe o „výbuchu“ Bangkoku

Technológie

Váš Horoskop Na Zajtra

Bezpečnostná kontrola Facebooku bola v pondelok omylom aktivovaná v Bangkoku po tom, čo sa šírili fámy o „výbuchu“ v hlavnom meste Thajska.



Funkcia Safety Check je určená na použitie počas prírodných alebo ľudských katastrof a umožňuje ľuďom v oblasti dať priateľom a príbuzným vedieť, že sú v bezpečí.



Zdá sa, že aktiváciu spustil jeden demonštrant, ktorý hádzal petardy v blízkosti kancelárie predsedu vlády v Bangkoku.



(Obrázok: Facebook)

Hoci incident pritiahol istú pozornosť v miestnej tlači, algoritmus Facebooku zachytil článok BangkokInformer.com, ktorý popisuje veľkú „explóziu“ v meste.

Článok bol síce datovaný 26. decembra, no vychádzal z a Video BBC zo 17. augusta 2015 o bombardovaní svätyne Erawan.



Zdá sa, že falošná správa podnietila Facebook, aby aktivoval bezpečnostnú kontrolu s názvom „Výbuch v Bangkoku v Thajsku“.

Používatelia Facebooku v tejto oblasti sa okamžite začali označovať za bezpečných, čo ešte viac zvýšilo zmätok.



Facebook popiera, že by článok BangkokInformer.com spustil aktiváciu Safety Check, pričom tvrdí, že overil správy u „dôveryhodnej tretej strany“.

„Rovnako ako pri všetkých aktiváciách bezpečnostnej kontroly sa Facebook spolieha na dôveryhodnú tretiu stranu, ktorá najprv potvrdí incident, a potom na komunitu, aby použila tento nástroj a zdieľala ho s priateľmi a rodinou,“ uviedol hovorca.

Keď bola funkcia Kontrola bezpečnosti prvýkrát spustený v októbri 2014 , používala sa iba pri prírodných katastrofách, ale spoločnosť ju rozšírila na použitie pri „ľudských katastrofách“ počas útokov v Paríži v novembri 2015.

Kontrola bezpečnosti na Facebooku

Kontrola bezpečnosti na Facebooku (Obrázok: Facebook)

Spoločnosť však čelila kritike za svoje rozhodnutie aktivovať funkciu v niektorých prípadoch a v iných nie.

V novembri Facebook oznámil, že áno už túto funkciu priamo neovláda , namiesto toho sa spolieha na upozornenia zo „zdroja tretej strany“. Odmietla však uviesť zdroj.

Skaza prichádza v čase, keď sociálna sieť čelí kritike za svoju úlohu pri šírení nepravdivých informácií – najmä po referendum o EU a prezidentské voľby v USA.

Začiatkom tohto mesiaca spoločnosť oznámila, že začne spolupracovať s piatimi organizáciami na overovanie faktov s cieľom identifikovať a odstrániť vírusové falošné správy.

Najčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: