Akú veľkosť televízora si mám kúpiť? Tento vzorec vám povie, ktorá obrazovka je najlepšia pre vašu obývačku

Technológie

Váš Horoskop Na Zajtra

Vyzdvihnúť si nový televízor, môže sa zdať, že väčší je vždy lepší.



Koniec koncov, prečo by ste mali ísť o niečo menšie ako 55-palcový, ak máte možnosť?



Pretože, žiaľ, musíte pri zvažovaní nákupu brať do úvahy také veci, ako je veľkosť vašej izby, pozorovacie uhly a hĺbka.



Prirodzene, je tu aj cenový faktor. Ale aj keď si môžete dovoliť televízor veľký ako plátno kina, môžete získať veľkosť na úkor kvality.

Napriek tomu, čo ste už možno počuli, existuje niečo ako „príliš veľké“.

(Obrázok: violončelo)



Našťastie existuje praktický vzorec, ktorý môžete použiť na to, aby ste našli televízor s perfektnou veľkosťou pre váš domov.

Podľa tímu na Odborné posudky , je založený na americkom štandarde vizuálnej reprodukcie THX a uvádza, že najlepšie zorné pole (FOV) sa vypočíta vydelením veľkosti vašej televíznej obrazovky v palcoch číslom 0,84.



Takže ak má váš televízor 65 palcov, vydelíte ho číslom 0,84, čo sa rovná pozorovacej vzdialenosti 6,5 stopy.

Technická stránka zostavila tento zoznam najpopulárnejších veľkostí obrazoviek a pridala pre každú z nich najlepšiu pozorovaciu vzdialenosť.

  • 28 palcov = 33,3 palcov (2,7 stôp)

  • 32 palcov = 38,09 palca (3,2 stopy)

  • 40 palcov = 47,61 palcov (4 stopy)

  • 43 palcov = 51,19 palcov (4,2 stopy)

  • 48 palcov = 57,14 palcov (4,8 palcov)

  • 50 palcov = 59,52 palcov (5 stôp)

  • 55 palcov = 65,47 palcov (5,4 stôp)

  • 58 palcov = 69,04 palcov (5,6 stôp)

    chris love island willy
  • 60 palcov = 71,42 palcov (6 stôp)

  • 65 palcov = 77,38 palcov (6,4 stôp)

  • 75 palcov = 89,28 palcov (7,4 stôp)

  • 85 palcov = 101,19 palcov (8,4 stôp )

(Obrázok: Adrian Nakic)

Takže všetko, čo potrebujete, je zmerať vzdialenosť od miesta, kde pôjde váš nový televízor k vašej pohovke, a vybrať si správnu veľkosť zo zoznamu vyššie.

Ale je v tom trochu viac.

Rozprávali sme sa o veľkosti, ale čo kvalita?

Mám si kúpiť 4K?

(Obrázok: Getty)

4K (známy aj ako UHD) televízor má oveľa väčšie rozlíšenie pixelov ako súčasný štandard Full HD.

Tam, kde má vaša súčasná krabica pravdepodobne displej s rozlíšením 1 920 x 1 080 pixelov, má panel 4K štvornásobok 3 840 x 2 160.

Z hľadiska pixelov ide o skok z približne dvoch miliónov v štandardnom vysokom rozlíšení na približne osem miliónov v 4K boxe. Možno nie je prekvapením, že 4K televízory začínajú väčšie ako ich HD bratranci.

Kým pred pár rokmi ste sa so 4K zrejme nemuseli trápiť, teraz by ste o tom mali rozhodne uvažovať, ak si preberáte nový box.

Na stránkach Netflix, Amazon Prime a YouTube je množstvo obsahu, ktorý sa bude hrať v rozlíšení 4K – nehovoriac o väčšine trhákov nových videohier.

Bude len bohatší, keď sa vyššie rozlíšenie stane novým štandardom. Takže sa už teraz zabezpečte na budúcnosť a skúste sa uistiť, že váš nový televízor je pripravený na rozlíšenie 4K.

Čo si vybrať?

(Obrázok: Getty)

Čo sa týka kvality, víťazí OLED (organic light-emitting diode). Získate hlbšiu čiernu a celkovo lepší farebný kontrast ako tradičné LCD (displej z tekutých kryštálov).

Ďalšou výhodou je, že OLED obrazovky sú energeticky efektívnejšie, hoci 4K OLED sady sú v súčasnosti na zemi dosť tenké.

OLED je však prirodzene drahší ako bežné staré LCD – takže ak máte obmedzený rozpočet, je to niečo, čo môžete prehliadnuť.

Ak potrebujete pomocnú ruku, aby ste skutočne našli novú súpravu, pozrite si náš komplexný prehľad najlepšie televízne ponuky v tohtoročných januárových predajoch . Možno sa ich ešte pár dá.

Najčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: