Štíhly ľudia sú štíhli vďaka GÉNOM a nie preto, že by boli „morálne nadradení“, uvádza štúdia

Veda

Váš Horoskop Na Zajtra

Ak ste prirodzene štíhli, mali by ste poďakovať svojmu génov .



Nová štúdia odhalila, že štíhli ľudia sú štíhli v dôsledku genetických výhod, a nie preto, že sú „morálne nadradení“.



Zatiaľ čo štíhli ľudia si často myslia, že sú štíhli, pretože sú disciplinovanejší, pokiaľ ide o kontrolu porcií, vedci z o University of Cambridge naznačujú, že to tak nie je.



Profesor Sadaf Farooqi, ktorý na štúdii pracoval, povedal: „Tento výskum po prvýkrát ukazuje, že zdraví štíhli ľudia sú vo všeobecnosti štíhli, pretože majú nižšiu záťaž génmi, ktoré zvyšujú šance človeka na nadváhu, a nie preto, že by boli morálne nadradení. , ako niektorí radi navrhujú.

„Je ľahké ponáhľať sa k úsudku a kritizovať ľudí za ich váhu, ale veda ukazuje, že veci sú oveľa zložitejšie.

fenella fielding noel fielding

'Máme oveľa menšiu kontrolu nad našou hmotnosťou, ako by sme si možno priali myslieť.'



DNA (Obrázok: Getty)

DNA od 1 622 tenkých dobrovoľníkov zo skupiny s názvom Study Into Lean and Thin Subjects (STILTS) sa porovnávala s DNA 1 985 ťažko obéznych ľudí a ďalších 10 433 kontrol s normálnou hmotnosťou.



Výskumníci uznali, že faktory, ako je ľahký prístup k vysoko kalorickým potravinám a sedavý životný štýl, môžu mať vplyv na hmotnosť človeka, ale uviedli, že v rámci populácie, ktorá zdieľa rovnaké prostredie, existujú značné individuálne rozdiely.

„Už vieme, že ľudia môžu byť štíhli z rôznych dôvodov,“ povedal profesor Farooqi. „Niektorí ľudia sa o jedlo až tak nezaujímajú, zatiaľ čo iní môžu jesť, čo majú radi, ale nikdy nepriberú.

Prepáčte štíhli ľudia - nie ste morálne nadradení (Obrázok: Zdroj obrázka)

'Ak dokážeme nájsť gény, ktoré im bránia priberať na váhe, možno sa nám podarí zamerať sa na tieto gény, aby sme našli nové stratégie chudnutia a pomohli ľuďom, ktorí túto výhodu nemajú.'

Traja zo štyroch ľudí (74 %) v kohorte STILTS mali v rodinnej anamnéze chudnutie a zdravie a tím zistil niektoré genetické zmeny, ktoré boli výrazne častejšie u chudých ľudí.

Tvrdia, že im to môže umožniť určiť nové gény a biologické mechanizmy, ktoré pomáhajú ľuďom zostať štíhlymi.

Najnovšie správy o zdraví

Doktorka Ines Barroso z Wellcome Sanger Institute, ktorá na štúdii spolupracovala, povedala: „Ako sa dalo očakávať, zistili sme, že obézni ľudia mali vyššie skóre genetického rizika ako ľudia s normálnou hmotnosťou, čo prispieva k ich riziku nadváhy.

arsenal puma preč kit

'Genetické kocky sú proti nim naložené.'

Zistenia sú publikované v časopise PLOS Genetics.

Najčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: