Zmena mobilného operátora bude čoskoro rovnako jednoduchá ako odoslanie bezplatnej textovej správy

Technológie

Váš Horoskop Na Zajtra

Zmena mobilného operátora bude čoskoro taká jednoduchá ako odoslanie bezplatnej textovej správy v rámci veľkých reforiem, ktoré dnes oznámil Ofcom.



Nedávny výskum komunikačného regulátora odhalil, že približne dvaja z piatich mobilných prepínačov (38 %) zaznamenali pri prepínaní aspoň jeden závažný problém, zatiaľ čo sedem z 10 malo aspoň nejaké ťažkosti.



Jednou z najväčších prekážok pri zmene mobilného operátora je hovoriť so súčasným poskytovateľom a čeliť nechceným pokusom presvedčiť vás, aby ste zostali.



Podľa nových pravidiel Ofcomu, ktoré prídu 1. júla 2019, budú môcť zákazníci požiadať o svoj prepínací kód odoslaním SMS na bezplatné číslo, čím sa odstráni potreba hovoriť so svojím súčasným poskytovateľom.

Kód s platnosťou 30 dní dostanú na svoj telefón a odovzdajú ho priamo svojmu novému poskytovateľovi, ktorý zariadi prechod do jedného pracovného dňa.

Odpoveď poskytovateľa musí obsahovať aj dôležité informácie o poplatkoch za predčasné ukončenie, nesplatených nákladoch na slúchadlá alebo priebežných kreditných zostatkoch.



Podľa nových pravidiel Ofcomu budú mobilní poskytovatelia zakázaní účtovať si výpovedné lehoty, ktoré plynú po dátume prechodu.

Tým sa skončí to, že ľudia budú platiť za staré a nové služby súčasne – podľa Ofcomu to ušetria britským mobilným zákazníkom celkovo približne 10 miliónov libier ročne.



„Príliš veľa ľudí odrádza problém so zmenou mobilného operátora. Naše zmeny umožnia používateľom mobilných telefónov rýchlejšie a jednoduchšie získať lepšiu ponuku,“ povedala riaditeľka spotrebiteľskej skupiny Ofcom Lindsey Fussellová.

lisa riley prírastok hmotnosti

„Zákazníci budú kontrolovať, koľko kontaktov budú mať so svojím súčasným mobilným poskytovateľom, čím zabránia spoločnostiam zdržať a zmariť proces zmeny.“

Strážny pes varoval, že zavedenie takýchto zásadných reforiem znamená, že mobilní operátori budú musieť vykonať množstvo zmien vo svojich systémoch a koordinovať ich s ostatnými mobilnými spoločnosťami.

Odvetvie bude napríklad musieť nastaviť nové krátke kódy pre ľudí na textové správy a prostriedky na odosielanie okamžitých automatických odpovedí na požiadavky na zmenu.

Budú tiež potrebovať nové spôsoby fakturácie na ukončenie dvojitých platieb vo výpovednej lehote.

V komentári k novinám, Richard Neudegg, vedúci regulácie na uSwitch.com , povedal, že je „povzbudivé“ vidieť, že Ofcom podniká kroky, ktoré zákazníkom uľahčia zmenu mobilného operátora.

Povedal však, že Ofcom by mohol urobiť viac, aby otvoril informácie o mobilnom pokrytí a zabezpečil, že zákazníci budú informovaní, keď sa skončí ich zmluvné obdobie.

„Náš vlastný výskum zo začiatku tohto roka zistil, že zatiaľ čo jeden z piatich si myslel, že prechod textu na zmenu spôsobí, že by s väčšou pravdepodobnosťou zmenil poskytovateľa, viac ako dvojnásobok by bol povzbudený k zmene v rámci procesu riadeného získavaním poskytovateľa, alternatívneho systému, ktorý Ofcom sa rozhodol proti,“ povedal.

„Hoci je sklamaním, že Ofcom nezašiel ďalej, stále ide o zlepšenie, ktoré viacerým zákazníkom uľahčí získať lepšiu ponuku.“

Najčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: