Recenzia Xbox Series X: Neuveriteľne rýchly, výkonný s najmodernejšími funkciami, vďaka ktorým sa už nikdy nebudete chcieť vrátiť

Technológie

Váš Horoskop Na Zajtra

Keď Microsoft v roku 2001 vstúpil na herný trh s pôvodným Xboxom, hráči boli skeptickí, či PC gigant vydrží. Ale viac ako 19 rokov sa každá iterácia ich konzoly vyvíjala a stala sa rafinovanejším herným strojom. Nový Xbox Series X pôsobí ako vyvrcholenie tejto práce.



Xbox Series X je jednou z dvoch nových konzol novej generácie, ktorá je zameraná na pokus o poskladanie nového systému Sony PS5.



Pôvodne uvedený v roku 2018 pod názvom projekt Scarlet, potom mätúcim názvom Xbox Series X, ktorý sa nesmie zamieňať s Xbox One X.



Toto nie je prírastková aktualizácia, nie, všetko bolo prerobené tak, aby bolo rýchlejšie, lepšie, rýchlejšie a oveľa výkonnejšie.

Niektorí prirovnávali výrazný vzhľad Xboxu k chladničke (Obrázok: Microsoft)

hlavný spevák temnoty

Pozri



Radikálny nový dizajn neosloví každého, ale brutálne vyzerajúci čierny monolit skutočne dáva najavo a zdôrazňuje, že tento systém má vyniknúť.

X sa vyznačuje novým silným dizajnom, bez elegantných línií alebo jasných farieb a zakrivených okrajov, táto čierna skrinka má viac spoločného so stolným počítačom než s hernou konzolou.



To dáva zmysel, pretože hardvér novej generácie prináša niektoré PC premostenie priepasti medzi špičkovými PC hrami s vyššou snímkovou frekvenciou a rozlíšením, ale za zlomok ceny.

Aj keď ho môžete postaviť vertikálne alebo horizontálne, séria X vyzerá oveľa lepšie, keď stojí vzpriamene, čo vám umožní obdivovať jeho zastrašujúcu prítomnosť.

Predná časť zariadenia obsahuje jeden port USB 3.2 a 4K Blu-Ray mechaniku. Na zadnej strane sú dva porty USB 3.2, ethernetový port, slot pre rozšírenie úložiska a výstup HDMI 2.1.

Rozmery konzoly sú 15,1 cm na šírku, 15,1 cm do hĺbky a 30,1 cm na výšku, vďaka čomu je väčšia ako séria S, ale nie taká veľká ako PS5. Váži 9,8 libier, takže ho nebudete ťahať so sebou.

Hardvér

CPU série X je 8-jadrový procesor AMD Zen 2 taktovaný na 3,8 GHz, ktorý je neuveriteľne výkonný len pre hernú konzolu a výkonnejší ako 3,5 GHz CPU PS5.

Séria X tiež obsahuje 16 GB RAM, ktorá využíva vyššiu rýchlosť hodín pri 336 GB/s v porovnaní s 56 GB/s v S.

GPU je hlavnou vlastnosťou série X a najväčším rozdielom medzi sériou X a S. S použitím AMD RDNA 2 GPU 52 CU s taktom 1,825 GHz a napájaným 12,15 teraflops je to sila.

ray j kim kardashian

Pre porovnanie, PS5 je 10,28 teraflops, Xbox One X je 6 teraflops a Xbox Series S je 4 teraflopy. Ak chcete poskytnúť určitú perspektívu, znamená to, že séria X je dvakrát výkonnejšia ako vlajková loď poslednej generácie Xbox One X.

Nevyzerá to dobre len na papieri, ale séria X skutočne poskytuje neuveriteľne rýchly výkon pri plnom natívnom rozlíšení 4K. Rozlíšenie väčšiny hier je zamerané na 4K, ale séria X je technicky schopná vykresliť až 8K.

Hry, ktoré poskytujú ohromujúci vizuál, od neuveriteľných detailov až po realistické osvetlenie, vyzerajú lepšie ako kedykoľvek predtým. Všetky hry využívajúce dynamické rozlíšenie si budú môcť stabilne udržiavať vyššie rozlíšenia vďaka samotnému výkonu GPU systému.

Hráči Xboxu môžu využívať aj 120 snímok za sekundu na televízoroch kompatibilných s HDMI 2.1. Vyzerá pôsobivo v rýchlych akčných a závodných hrách a poskytuje najplynulejšie a najplynulejšie animácie.

Zatiaľ to však nie je široko dostupné na všetkých televízoroch, takže ide o funkciu, ktorá nebude dostupná pre každého.

Napriek tomu, že môj televízor je 4K a má 2 roky, nedokázal obnoviť 120 snímok za sekundu, čo znamená, že všetky hry, ktoré som hral, ​​boli uzamknuté na slušných 60 snímok za sekundu.

Vďaka svojmu jedinečnému dizajnu, rozdelenej základnej doske a výkonnému ventilátoru je teplo distribuované a systém je udržiavaný v chlade a funguje efektívne. To znamená, že konzola Xbox môže poskytnúť značnú energiu bez obáv z akéhokoľvek škrtenia v dôsledku prehriatia.

Séria X je tiež takmer tichá, nikdy som nepočul ventilátor, pokiaľ som k nemu nepriložil uši, nezdalo sa mi, že by bojoval a keď som skontroloval teplotu, niekedy bol teplý, ale rozhodne nie horúci.

Aj keď je nový ovládač na prvý pohľad veľmi podobný predchádzajúcej generácii, pôsobí pohodlnejšie vďaka textúrovaným spúšťačom a nárazníkom a hybridnému kruhovému D-padu.

Najpozoruhodnejším doplnkom je tlačidlo zdieľania, ktoré vám umožňuje rýchlo, jednoducho vytvárať klipy a snímky obrazovky a zdieľať ich s priateľmi online.

Používateľské rozhranie veľmi pripomína súčasné rozhranie Xboxu; je to jednoduché, ale efektívne a podporované novým hardvérom je rýchlejšie ako kedykoľvek predtým. Existujú aj niektoré obmedzené možnosti prispôsobenia, môžete zmeniť pozadie a aké ikony chcete na domovskej obrazovke.

Aj keď je X určite schopným zábavným centrom so schopnosťou sledovať Netflix, Disney plus, Prime atď. a vstavaným prehrávačom Blu-Ray, nenechajte sa mýliť, ide o herný stroj.

Sledujte Dogs Legion spustenú na Xbox Series X pomocou Ray-Tracing

Skladovanie

Vďaka pohodliu online obchodov si napriek jednotke Blu-Ray s väčšou pravdepodobnosťou stiahnete svoje hry priamo z obchodu Microsoft, čo znamená, že budete potrebovať slušné množstvo úložného priestoru.

Séria X je vybavená neuveriteľne rýchlym 1 TB NVME SSD 4th Gen, schopným 2,4 Gb za sekundu nekomprimovaných dát. Výhodou je rýchlejšie sťahovanie a výrazne rýchlejšie načítanie v hre.

Avšak iba 802 Gb z toho je použiteľných na ukladanie hier a aj keď sa to zdá byť v poriadku, niektoré moderné hry ako COD Warzone majú okolo neuveriteľných 100 Gb.

itinerár návštevy pápeža v Írsku v roku 2018

Môžete si nainštalovať slušné množstvo hier, no keďže väčšina hier novej generácie je stále väčšia a väčšia, možno budete musieť zvážiť ďalšie úložisko.

Môžete použiť pevný disk kompatibilný s Xbox, ale budete obmedzení rýchlosťou disku.

Ak však chcete rovnakú neuveriteľnú rýchlosť ako vstavané úložisko, 1 TB Seagate Storage Expansion Card je tiež možnosťou, ktorá sa predáva za 219 GBP a je kompatibilná so sériami X aj S.

Séria Xbox X je obrovský úspech a spája špičkovú technológiu so zabijáckymi funkciami a skvelými službami, ako je Game Pass.

Mesačná služba hier na požiadanie od spoločnosti Microsoft Game Pass obsahuje viac ako 100 hier len za 10,99 £ a v spojení s pôsobivou spätnou kompatibilitou Xboxu už máte na dosah ruky rozsiahlu knižnicu.

Zatiaľ čo Sony má náskok s exkluzívnymi možnosťami, Gears 5 a Gears Tactics sú najbližšie k exkluzivitám, ktoré sú momentálne na konzole, kým Halo Infinite nepríde v roku 2021.

Microsoft bol však zaneprázdnený skupovaním štúdií, najmä Bethesda, tvorcov moderných franšíz Fallout, Wolfenstein a Doom, čo znamená, že budúce hry v týchto franšízach by sa mohli stať exkluzivitou, ktorú Microsoft zúfalo potrebuje.

Multiplayer viacerých generácií je k dispozícii aj na vlastných tituloch spoločnosti Microsoft, čo znamená, že niektoré hry môžete hrať proti priateľom na rôznych modeloch Xboxu.

Hardvér série X vedie k ohromujúco krátkym časom načítania (Obrázok: Microsoft)

Časy načítania

Nový SSD a CPU spolu s pôsobivou architektúrou Velocity dodávajú tomuto systému pozoruhodný výkon, ale výrazne zlepšujú bootovanie, časy načítania, načítavanie uložených hier a prechod do nových oblastí, vďaka čomu je načítanie takmer minulosťou.


Napríklad časy načítania hry The Outer Worlds na Xbox One X boli približne 23 sekúnd v porovnaní s iba 7 sekundami na sérii X. Medzitým sa 90 sekundové načítanie Red Dead Redemption 2 skrátilo na iba 50 sekúnd.

Čas načítania Assassin Creed Odyssey sa znížil z jednej minúty 9 sekúnd na 30 sekúnd.

A neboli to len staršie tituly, novšie hry ako Watch Dogs Legion sa načítali za 8 sekúnd a Yakuza Like a Dragon sa načítali za 5 sekúnd.

rečníci pochodu pri hlasovaní ľudí

Bude zaujímavé sledovať, či si budúce hry zachovajú tieto neuveriteľne krátke časy načítania, alebo či ich zložitosť bude naďalej rásť, až kým sa nevrátia dlhšie časy načítania.

Vlastnosti

Séria X nie je len o surovom výkone, má celý rad špičkových jedinečných funkcií, vďaka ktorým systém skutočne vyniká.

Variabilná obnovovacia frekvencia

Variabilná obnovovacia frekvencia znamená, že podporované televízory upravujú obnovovaciu frekvenciu tak, aby zodpovedala snímkovej frekvencii. To je dôležité, pretože keď je veľa akcie, nepriatelia na obrazovke, výbuchy a časticové efekty alebo čokoľvek graficky náročnejšie, konzola zníži snímkovú frekvenciu, aby to kompenzovala.

Ale s variabilnou obnovovacou frekvenciou bude váš televízor zodpovedať aj snímkovej frekvencii, takže budete mať plynulejší zážitok a menej nápadné trhanie a zadrhávanie.

Xbox Smart Delivery

Smart Delivery mení hru. Podporované hry sa stiahnu ako najoptimalizovanejšia a najlepšia verzia pre konzolu, ktorú používate, bez ohľadu na to, či ide o One X, Series S alebo Series X.

Ak teda máte hru s inteligentným doručením pre svoj starý systém, pri spustení na vašej sérii X si stiahne vylepšenú verziu pre novú konzolu zadarmo.

DirectX Raytracing

Prináša úžasne realistické svetelné efekty a odrazy, ktoré naozaj musíte vidieť, aby ste im uverili.

Aj keď vďaka jedinečnému dizajnu Xbox vyzerá skôr ako PC, je veľmi efektívny pri chladení hardvéru

Automatické HDR

Ďalšou grafickou novinkou prinesenou do série X je Auto HDR alebo vysoký dynamický rozsah. To zlepšuje výber farieb a poskytuje vyšší kontrastný pomer medzi svetlami a tmami, vďaka čomu hry vyzerajú výraznejšie a živšie. Dokonca to prospieva aj starším hrám, vďaka ktorým vyzerajú lepšie ako predtým.

Architektúra rýchlosti

Zlepšuje spôsob načítania herných balíčkov a aktív, ako aj ich kompresiu, čím sa využíva menej miesta a ďalej sa predlžuje doba načítania. Microsoft uviedol, že bude mať najväčší úžitok z veľkých hier s otvoreným svetom, pretože umožní rýchle získavanie aktív za behu.

Rýchle pokračovanie

3333 význam anjelského čísla

To vám umožní prepínať medzi hrami a pokračovať tam, kde ste prestali, čo znamená, že strávite oveľa menej času čakaním na načítanie vašich hier a je skvelé skočiť priamo do hier a stráviť menej času čakaním.

Skočil som do 6 hier súčasne, ale želal by som si, aby existoval indikátor, koľko hier bolo naživo, a tiež si neviem predstaviť, že by niekto skutočne potreboval toľko hier naraz.


Spätná kompatibilita

Séria X ponúka spätnú kompatibilitu nielen s predchádzajúcou generáciou, ako je PS5, ale je kompatibilná aj s hrami zo všetkých štyroch generácií Xbox, z Xbox One, 360 a dokonca aj s niektorými originálnymi hrami pre Xbox. Niektoré staré disky budú dokonca fungovať.

To znamená, že pri spustení už budete mať prístup k tisíckam vybraných hier, niektoré so zlepšeným výkonom, rozlíšením a snímkovou frekvenciou vďaka novému pokročilému hardvéru a niektoré sú optimalizované.

Je úžasné vidieť, že niektoré z vašich obľúbených hier automaticky získavajú vylepšené obnovovacie frekvencie, výkon a grafické vylepšenia.

Najnovšie herné recenzie

Verdikt

Xbox Series X je oveľa väčší ako súčet jeho častí. Pokročilé možnosti tohto stroja preskočia to, čo sa očakávalo, že prinesie výkonnú konzolu, ktorá je postavená na ohromujúcu rýchlosť a je nabitá skvelými funkciami.

Séria X je viac ako len inovácia na Xbox One série X, ktorá vytvára oveľa plynulejší, rýchlejší a oveľa príjemnejší herný zážitok, takže nie je možné vrátiť sa k čomukoľvek inému.

Šokujúco mám pocit, že ešte stále nevidím hru, ktorá využíva plný potenciál série X, a skutočne vidím, ako napína svaly, vďaka čomu je tento stroj aspoň na chvíľu odolný.

Ale ak hľadáte špecializovaný špičkový herný stroj, potom X označuje miesto.

Xbox Series X vychádza 10. novembra a predáva sa za 449,99 £


Najčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: