Whatsapp nevymaže správy, keď ukončíte konverzáciu – a nemôžete s tým nič robiť

Technológie

Váš Horoskop Na Zajtra

WhatsApp v súčasnosti používa viac ako miliarda ľudí na celom svete.



Aplikácia generuje obrovské množstvo informácií z rôznych rozhovorov, fotografií a hlasových hovorov, ktoré ľudia každý deň zdieľajú.



Ale aj po odstránení konverzácie aplikácia uchováva informácie týkajúce sa denníka rozhovoru v hĺbke svojho kódu. To je podľa včera zverejnený blogový príspevok od výskumníka iOS Jonathana Zdziarskeho.



Keď sa do aplikácie dostal pomocou špeciálnych nástrojov, našiel to, čo nazýva „forenzné artefakty“.

Whatsapp konverzácie sa nedajú zabiť

A zachádza až tak ďaleko, že navrhuje, že ak by niekto mal potrebné nástroje, vedel, čo robí a mohol získať fyzický prístup k vášmu zariadeniu, mohol by vytiahnuť vaše informácie z odstránených správ.



„Keď sa záznam vymaže, jednoducho sa pridá do voľného zoznamu, ale voľné záznamy sa prepíšu až neskôr, keď databáza potrebuje ďalší úložný priestor (zvyčajne po vytvorení mnohých ďalších záznamov),“ vysvetľuje v informatívnom blogu. príspevok.

Forenzné údaje Whatsapp obnovené z odstránených konverzácií (Obrázok: Jonathan Zdziarski)



„Ak odstránite veľké kusy správ naraz, spôsobí to, že veľké kusy záznamov skončia na tomto voľnom zozname a v konečnom dôsledku trvá ešte dlhšie, kým sa údaje prepíšu novými údajmi.

„Neexistuje žiadna záruka, že údaje budú prepísané ďalšou sadou správ. V iných aplikáciách som často videl, že artefakty zostávajú v databáze mesiace.“

Tento druh forenzného ukladania do vyrovnávacej pamäte nie je jedinečný pre Whatsapp – robia to aj iné aplikácie na odosielanie správ. Apple iMessage na iPhone je ďalším príkladom.

Ikona Facebooku, WhatsAppu a Messengeru (vlastná aplikácia na odosielanie správ na Facebooku) spolu s ďalšími aplikáciami sociálnych médií na dotykovej obrazovke smartfónu Samsung Galaxy

Nová štúdia zistila, že 46 % Britov navštevuje stránky s jediným úmyslom fotiť a zdieľať ich s priateľmi a rodinou na sociálnych sieťach. (Obrázok: Getty)

Žiaľ, Zdziarski poukazuje na to, že neexistuje spôsob, ako skutočne odstrániť informácie – pokiaľ úplne neodstránite aplikáciu Whatsapp z telefónu.

Chatovacia aplikácia vlastnená Facebookom sa v minulosti výrazne venovala ochrane súkromia a nedávno zaviedla end-to-end šifrovanie.

Vďaka tomu sú vaše správy zvonku oveľa, oveľa ťažšie rozlúštiť a Zdziarski súhlasí. Hovorí, že niekto by sa musel fyzicky zmocniť vášho zariadenia, aby z neho mohol získať forenzné údaje.

načítavanie ankety

Máte obavy z kybernetickej bezpečnosti?

DOTERAZ 0+ HLASOV

ÁNONIENajčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: