Vedci odhaľujú, prečo je vôňa ČOKOLÁDY taká príťažlivá

Technológie

Váš Horoskop Na Zajtra

Vôňa strhujúca ústa čokoláda je to vďaka chemikálii, ktorá dáva ružiam vôňu, podľa novej štúdie.



slon prevráti auto

Pražené kakaové bôby sú bohaté na beta-ionón – nachádzajúci sa v parfumoch a esenciálnych olejoch, tvrdia vedci.



Prielom vysvetľuje, prečo je čokoláda taká lákavá – a mohla by viesť k ešte chutnejším tyčinkám, naznačuje výskum.



Briti patria medzi najväčších spotrebiteľov – za svoj život zhltnú v priemere okolo 1,5 tony v hodnote viac ako 12 000 libier. Zastrčia do priemeru 7 004 tyčiniek - vážia 700 libier.

Samotná vôňa zvyčajne stačí na to, aby vyvolala silné chute aj u tých najdisciplinovanejších jedákov.

Vysokokvalitná čokoláda, podobne ako kvalitné víno, má viacvrstvovú vôňu a chuť s tónmi vanilky, banánu alebo octu.



(Obrázok: Getty)

Teraz nemecký tím identifikoval látky, ktoré tvoria túto nebeskú arómu – čím sa otvorili dvere jedinečným „dizajnérskym čokoládam“.



V miestnom obchode s potravinami kúpili dva druhy tmavej čokolády, každý s výraznou arómou.

Pomocou najmodernejších techník nazývaných analýzy extraktov a stabilných izotopových riedení identifikovali prchavé zlúčeniny, ktoré prispeli k vôňam.

2 mince v hodnote 1000

Sú to chemikálie, ktoré sa pri izbovej teplote ľahko premieňajú na plyny – a sú vdychované spolu so vzduchom, ktorý dýchame.

To ich privedie do kontaktu s viac ako 900 receptormi zápachu v hornej polovici nosovej dierky, vďaka čomu túžime po čokoláde.

Niektoré, ako napríklad beta-ionón, vďaka ktorému tak krásne voňajú fialky a ruže, neboli v čokoláde nikdy identifikované.

Pomocou údajov potom výskumníci zrekonštruovali arómy oboch odrôd čokolády. Tieto voňali veľmi podobne ako pôvodné tyčinky, rozhodol vyškolený senzorický panel.

(Obrázok: GETTY)

Zistenia publikované v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry môžu výrobcom pomôcť kontrolovať a zlepšovať chuť čokoládových tyčiniek hodnotením kľúčových zložiek v ich zmesiach.

Dr Carolin Seyfried z Technickej univerzity v Mníchove povedala: „Čokoláda je jednou z najkonzumovanejších pochúťok na svete.

„Aróma je viac než len to, čo chutí jazykom – kľúčovú úlohu zohráva aj vôňa, pričom mnohé zlúčeniny spolupracujú pri vytváraní jedinečného zmyslového zážitku.

'Aj keď za posledné storočie bolo v čokoláde identifikovaných takmer 600 zlúčenín, je známe, že len zlomok z nich prispieva k aróme.'

Predchádzajúce štúdie identifikovali zlúčeniny zodpovedné za vôňu mliečnej a tmavej čokolády.

Nebolo však jasné, koľko každej zložky je potrebné na to, aby niečo voňalo špecificky ako horká čokoláda.

A tak sa Dr Seyfried a spoluautor Dr Michael Granvogl rozhodli prvýkrát postaviť vôňu od nuly.

(Obrázok: Getty)

Povedali: „Súhrnne povedané, táto štúdia je prvou, ktorá úspešne charakterizovala kľúčové aromatické zlúčeniny v tmavej čokoláde.

john mitchell pixie mckenna

„Vďaka svojej výrobe s krokmi fermentácie a praženia je aróma čokoládových a kakaových produktov veľmi komplexná, obsahuje relatívne vysoký počet odorantov, a preto bolo potrebných viac ako 25 zlúčenín na simuláciu celkovej arómy.“

Výskumníkov financovalo Výskumné združenie nemeckého potravinárskeho priemyslu prostredníctvom nemeckého spolkového ministerstva hospodárstva a energetiky.

Skoršia štúdia rovnakej skupiny zistila, že aróma pražených kakaových bôbov - kľúčovej zložky čokolády - sa objavuje z množstva látok.

Vonia jednotlivo ako zemiakové lupienky, varené mäso, broskyne, surový hovädzí tuk, varená kapusta, ľudský pot, zem, uhorka a med.

Čokoládový priekopník profesor Peter Schieberle, ktorý vedie laboratórium, hovorí: „Aby ste vyvinuli lepšiu čokoládu, musíte poznať chémiu, ktorá sa skrýva za aromatickými a chuťovými látkami v kakau a iných prísadách.

Video sa načítavaVideo je nedostupnéPrehrajte kliknutím Klepnutím spustíte prehrávanie Video sa čoskoro automaticky prehrá8ZrušiťHrať teraz

„Toto chápanie sa musí začať aromatickými látkami v surových kakaových bôboch, musí prejsť všetkými krokmi spracovania a pokračovať, keď spotrebiteľ konzumuje čokoládu.

„Keď si dáte čokoládu do úst, dôjde k chemickej reakcii. Niektorí ľudia len hryzú a prehĺtajú čokoládu. Ak to urobíte, reakcia nestihne nastať a stratíte veľa chuti.“

Čokoláda sa vyrába z kakaových bôbov, semien kakaovníka. Ale musia byť spracované, aby získali svoju charakteristickú chuť.

Začína to fermentáciou, pri ktorej vlhké semená ležia celé dni v košíkoch pokrytých banánovými listami, zatiaľ čo na fazuli rastú kvasinky a baktérie a menia ich povahu.

Fazuľa sa suší na slnku a potom sa praží. Na celom svete sa ročne vyprodukuje asi 3 milióny ton kakaa.

čo znamená vypnuté číslo 252

Výroba kakaa sa v priebehu rokov vyvíjala pokusom a omylom, nie vedeckou analýzou, takže látky, ktoré dodávajú čokoláde jej jemnú chuť, boli do značnej miery neznáme.

Za posledné tri desaťročia tím prof. Schieberleho odhalil mnohé tajomstvá pôvabu čokolády.

Príbehy o jedle
Najčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: