Super Mario 3D World + recenzia Bowser's Fury: Dve epické dobrodružstvá, ktoré posúvajú Maria do nových výšin

Technológie

Váš Horoskop Na Zajtra

Mario urobil všetko. Zachránil princeznú, pretekal na motokárach, zúčastnil sa niekoľkých olympijských hier a dokonca bol aj vo vesmíre.



Ale niekedy je dobré vrátiť sa ku koreňom. Super Mario 3D World prináša Maria späť do jeho klasickej plošinovky, ale v nádhernom 3D.



Pôvodný Super Mario 3D World bol vydaný už v roku 2013 ako pokračovanie populárnej hry 3D Land pre vreckové Nintendo 3DS.



Toto opätovné vydanie je ďalším titulom preneseným z knižnice Wii U na nezastaviteľnú konzolu Nintendo Switch a umožňuje úplne novému publiku vychutnať si dobrodružstvo, ktoré ho predtým premeškalo.

The NEWSAM hodnotí Super Mario 3D World + Bowser's Fury 4 hviezdičkami z 5

Hit roku 2013 dostáva nový dych a skvelý nový obsah na Switch (Obrázok: Nintendo)

Tento vylepšený port obsahuje niektoré drobné vylepšenia a nový obsah v podobe Bowser's Fury, úplne nového samostatného zážitku, oddeleného od 3D sveta, ktorý sa hrá úplne inak.



Mario, Luigi, ropucha a princezná Peach nájdu čarovnú sklenenú fajku a po vyšetrovaní sa z nej vynorí víla podobná bytosť zvaná Sprixie a požiada o pomoc skôr, ako ich uchmatne hanebný Bowser. Štyria z nich potom skočia do potrubia, aby zachránili šesť princezien Sprixie z Bowsera. Nie je to veľký príbeh, ale aspoň raz si princezná Peach oddýchne od únosu.

Vo filme Bowser's Fury to začína Mariom kráčajúcim po poli, keď kaluž čiernej húsenice hodí nášho hrdinu na ostrov Lake Lapcat s tematikou mačiek. Potom nájde Bowsera Jr., ktorý mu povie, že Bowsera skazila temná hlupák a to ho premenilo na rozzúreného Furyho Bowsera. Obaja súhlasia, že sa spoja, aby vyčistili ostrov a zachránili Bowsera.



Časti ostrova sú pokryté týmto goopom, rovnako ako veža majáka, ktorú môžete vyčistiť zbieraním magických Cat Shines, predmetov, ktoré fungujú ako Shine Sprites z Maria Sunshine alebo Moons z Mario Odyssey.

Mario skočí na nebezpečnú prekážku

Naplnené šikovnými pascami a prekážkami, ktorými môže Mario prejsť (Obrázok: Nintendo)

Čas bol k vzhľadu sveta 3D veľmi láskavý, pričom štylizovaný vizuál obstál lepšie ako väčšina hier spred ôsmich rokov. Graficky vás 3D World príliš neprekvapí, beží v rozlíšení 1920 x 1080 a plynulých 60 FPS v doku a pri 720p so 60 FPS pri prenosnom hraní.

Pre tých, ktorí hrali verziu pre Wii U, je tiež pozoruhodné, že toto vydanie obsahuje rýchlejšie sa pohybujúceho Maria, vďaka čomu je hra rýchlejšia a plynulejšia. Bowser's Fury však ponúka viac detailov a intenzívnejšie osvetlenie, beží pri 720p a 60 FPS v doku a 720p s 30 FPS pri hraní v prenosnom režime.

Pevná kamera mohla byť občas mierne nepríjemná a zakrývala oblasti, ktoré som chcel vidieť, ale v Bowser's Fury je kamera plne otočná, čo vám umožňuje vidieť oblasti z rôznych uhlov, čo je nevyhnutné na nájdenie všetkých tých otravných Cat Shines.

4 hráči sa vyhnú masívnemu Bullet Billu

Super Mario 3D World je stále lepší s priateľmi (Obrázok: Nintendo)

Zatiaľ čo Mario je v nádhernom 3D od roku 1996, tieto výlety majú úplne iný pocit. Úrovne majú tendenciu byť veľkými oblasťami, ktoré môžete preskúmať, a nie zameranými na plošinovky, ako sú jeho 2D dobrodružstvá. Menšia pozornosť sa venuje aj power-upom.

3D World šikovne spája atmosféru klasickej 2D plošinovky Mario s modernejšími 3D svetmi a funguje úžasne dobre. Platformovanie novej dimenzie síce môže trvať trochu si zvyknúť, no onedlho sa odrazíte od stien a dupete Goombasa ako profesionál.

Deň Simona Doranteho

Úrovne sú založené na kurzoch a sú prístupné cez svet ako vo väčšine 2D Mario titulov. Na kurzoch sa cítite, ako keby ste behali v dioráme s Mariovou tematikou. Vyznačujú sa šikovným dizajnom úrovní a aj keď sa cítia malé, sú viac tematicky zamerané.

Farebné 3D prostredia sú plné prekážok a vychytávok, ako sú priehľadné rúrky, ktoré vám dávajú kontrolu nad tým, kde sa Mario vynorí.

Niektoré úrovne sa od seba veľmi líšia, pretože niektoré vyžadujú načasovanie alebo tímovú prácu, pričom jedna z mojich obľúbených úrovní je inšpirovaná Mario Kart. Na každej úrovni nájdete tri zelené hviezdy, ako aj pečiatky, ktoré môžete zbierať.

Každá hrateľná postava má jedinečné schopnosti, vďaka čomu sú niektoré vhodnejšie na určité kurzy. Mario je skvelý všestranný hráč, Luigi vie skákať vysoko, ropucha sa môže pohybovať veľmi rýchlo a Peach má schopnosť vznášať sa, ktorá pripomína Super Mario 2 na NES.

Mario má na dosah ruky niekoľko praktických vylepšení so super zvončekom, ktorý z Maria urobí hybrida mačky, ktorý mu umožní liezť po stenách, potápať sa vo vzduchu a škrabať nepriateľov. Power-up Double Cherry vás naklonuje a môžete si nazbierať ďalšie čerešne, ktoré pridávajú ďalšie duplikáty.

Vracajú sa aj klasické vylepšenia, vrátane starých obľúbených, ako je Super Leaf, Tanooki Suit zo Super Mario Bros 3 a ikonický Fire Flower, ktorý umožňuje Mariovi pľuť ohnivé gule. Jedným z vylepšení, vďaka ktorému je hra inkluzívnejšia pre mladých ľudí a nových hráčov, je oblek White Tanooki, vďaka ktorému budete neporaziteľní, čo je skvelý nápad.

Úrovne založené na hlavolamoch Captain Toad (ktoré inšpirovali ich vlastnú vedľajšiu hru) poskytujú skutočne príjemnú zmenu tempa v porovnaní s chaotickejšími bežnými úrovňami. Môžete tiež vyzdvihnúť krabice, ktoré má Mario na hlave, aby ste získali nové schopnosti, ako sú Propeller Box a Cannon Box. Môžete dokonca interagovať s predmetmi v prostredí, ako sú topánky na korčuľovanie, rastlina Piranha, ktorú môžete zdvihnúť a použiť, a dokonca aj maska ​​Goomba, čím získate viac rozmanitosti ako kedykoľvek predtým.

Mario vo svojom vylepšenom obleku Cat

Mario a Bowser Jr vystopujú Cat Shines a zastavia Furyho Bowsera (Obrázok: Nintendo)

Zatiaľ čo väčšinu zážitku tvorí rozmarné dobrodružstvo s voľným pohybom, svet s roztomilou mačacou tematikou sa pravidelne stáva temnou nebezpečnou nočnou morou. Kvílivý vietor, hustý dážď a dunivá metalová hudba, to všetko signalizuje príchod Furyho Bowsera.

Toto je Bowser, ako ste ho nikdy predtým nevideli, obrovská rozzúrená verzia Mariovho úhlavného nepriateľa podobná Godzille, ktorá hádže rozžeravené bodce (ktoré sa dajú použiť ako plošiny) a vystreľuje na vás lúče. Jeho útoky však môžete využiť vo svoj prospech, pretože niektoré bloky môže zničiť iba Bowser a sprístupniť vám tak tajné oblasti, vylepšenia a ďalšie Cat Shines.

Mario sa snaží prežiť tento nápor, kým Bowser nezmizne, odvrátený aktiváciou majáku alebo kým neodomknete a nepoužijete power-up s názvom Giga Bell. Toto tajomné vylepšenie je možné použiť iba vtedy, keď Fury Bowser zaútočí a premení Maria na obrieho Giga Cat Maria a potom sa stretnú hlava-nehlava v titánskom boji kaiju.

Zatiaľ čo Bowser's Fury a 3D World používajú rovnaký engine, spôsob, akým sa cítia a hrajú, je veľmi odlišný, cíti sa viac podobný Mario Odyssey s jeho veľkými otvorenými plochami na preskúmanie namiesto ihrísk ako 3D svet. V každej malej oblasti hľadáš päť Cat Shine, aby si aktivoval maják a odstránil z krajiny časť temných húf. Ak Bowser útočí, svetlo ho prinúti odísť.

Je to presvedčivá slučka, ktorá sa snaží získať všetky lesky pred ďalším Bowserovým útokom a potom preniesť boj k nemu.

Giga Cat Mario stojí proti Furymu Bowserovi

Giga Bell premení Maria na Giga Cat Maria, ktorý je dostatočne veľký na to, aby sa postavil Furymu Bowserovi (Obrázok: Nintendo)

Super Mario 3D World je jednou z tých hier, ktoré žiaria v multiplayeri, s dostatočným chaosom a šialenstvom, aby bola hra zábavná a konkurencieschopná. Môžete tiež spolupracovať so svojimi spoluhráčmi pri riešení náročných úrovní - najmä ak hráte s rodinou - alebo ich môžete úplne sabotovať, ak ste zlí ako ja. Napriek všetkému šialenstvu, keď sa hráči začnú odrážať od stien, výkon hry sa drží naozaj dobre.

Aby sme to okorenili a pridali nejakú súťaž, skóre všetkých hráčov sa spočítajú a porovnajú na konci každej fázy.

Hra podporuje až 4 hráčov súčasne, ktorí spolu hrajú lokálne alebo až 4 hráčov online. Couch co-op je lepší spôsob, ako to zažiť, ale vytváranie a pripájanie sa k lobby online je jednoduché a ľahké, čo je obzvlášť dôležité, keď sú ľudia od seba počas blokovania a tak ďalej.

Bowser's Fury ponúka kooperáciu pre dvoch hráčov, pričom jeden hráč prevezme úlohu Bowsera Jr, alebo ho môžete nechať ovládať AI a nastaviť, koľko pomoci vám pri vašom dobrodružstve poskytne.

na ktorom kanáli je dnes večer človek zjednotený
Najnovšie herné recenzie

Verdikt

Ako 3D Mario hra, ktorá sa hrá ako klasické 2D tituly, je Super Mario 3D World šialenou, ale brilantnou modernizáciou klasickej receptúry. Aj keď opúšťa otvorenejší a slobodnejší štýl objavovania hier ako Odyssey, má niekoľko dômyselných, kreatívnych úrovní, ktoré sa s 3D prostrediami hrajú zábavným a uspokojivým spôsobom.

Aj keď to príliš neotrasie originálom, poskytuje slušné vylepšenia, vďaka čomu je to definitívny spôsob, ako hrať hru – najmä s pridaním Bowser's Fury – a je fantastické hrať s rodinou a priateľmi.

Bowser's Fury ponúka niekoľko skvelých nových nápadov a je oveľa viac než len jednoduché DLC. Je to skvelá hra Mario sama o sebe, s dostatočným množstvom na to, aby nalákala tých, ktorí predtým hrali 3D World, úplne novým a presvedčivým zážitkom a zároveň ponúka jedno z najúžasnejších zápasov v histórii Nintenda.

Bowser's Fury je skvelým spracovaním 3D Maria a konečne robí z Bowsera hrozivého darebáka, akým si zaslúži byť. Jedinou chybou hry je, že som si prial, aby toho bolo viac.

Super Mario 3D World + Bowser’s Fury vychádza 12. februára za 49,99 £ na Nintendo Switch.

Najčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: