Príznaky norovírusu: Ako liečiť zimnicu zvracajúcu a vyhnúť sa chorobe

Životný Štýl

Váš Horoskop Na Zajtra

norovírus je vírus, ktorého sa všetci najviac bojíme, pokiaľ ide o zimné mesiace.



Bežnejšie známy ako zimomriavky, každý rok ho chytí až jeden milión z nás – a je vysoko nákazlivý.



Je to vyčerpávajúca ploštica, ktorá spôsobuje zvracanie, hnačku, bolesti brucha alebo kŕče, nízku horúčku a bolesti svalov.



V skutočnosti je to celoročná chyba, ale stáva sa rozšírenou najmä v zime, pretože všetci sú preplnení vo vnútri, čo uľahčuje prenos vírusu.

Hoci zvyčajne trvá len niekoľko dní, môže sa rýchlo šíriť školami a pracoviskami a viedla k zatváraniu oddelení v nemocniciach.

Tu je všetko, čo potrebujete vedieť.



lacná dovolenka na rok 2019

Čo je norovírus?

Norovírus je jednou z našich najčastejších žalúdočných chýb a vie byť veľmi nepríjemný. Príznaky sú spôsobené zápalom žalúdka a čriev.

Nicola Williamsová, lekárka v Castleforde, West Yorks, hovorí: Aj keď je norovírus bežne známy ako zimnica, môžete ho chytiť kedykoľvek počas roka a postihuje všetky vekové kategórie. Dokáže vás rýchlo položiť a potrvá niekoľko dní, kým sa začnete cítiť lepšie.



Pred norovírusom niet úniku (Obrázok: Getty)

Aké sú príznaky?

Dr Williams vysvetľuje: Zvyčajne sa pacientom náhle začne robiť nevoľno, po ktorom nasleduje zvracanie, ktoré môže byť projektilné, a vodnatá, riedka hnačka. Niektorí ľudia majú žalúdočné kŕče, bolesti a bolesti hlavy a horúčku. Neexistuje žiadna liečba, tak tomu nechajte voľný priebeh, čo sú zvyčajne dva-tri dni.

Príznaky a symptómy sa zvyčajne začínajú 12 až 48 hodín po počiatočnom vystavení vírusu a budete pokračovať v vylučovaní vírusu vo výkaloch ešte dva týždne po zotavení.

Toto vypadávanie môže trvať mesiace, ak máte základný zdravý stav.

Je možné mať norovírus, ale nevykazovať žiadne príznaky alebo symptómy. Napriek tomu však budete stále nákazlivý a budete šíriť vírus na ostatných.

Je to nákazlivé?

Norovírus je extrémne nákazlivý. Prenáša sa, keď sa drobná čiastočka výkalov alebo zvratkov od infikovanej osoby dostane do úst niekoho iného.

Dr Williams hovorí: Je to extrémne nákazlivé a prepuknutie je pravdepodobnejšie na miestach, kde ľudia žijú užšie spolu, napr. domovy dôchodcov a výletné lode. Ste najinfekčnejší od začiatku príznakov až do 48 hodín po ich odznení.

Ako sa tomu môžem vyhnúť?

Nie je vždy možné vyhnúť sa chyteniu Norovírusu, hovorí Dr Williams, ale najdôležitejšou vecou v prevencii je dobré umývanie rúk mydlom a vodou.

Hovorí: Nespoliehajte sa na gély na ruky, pretože nezabíjajú vírus. Správne umývanie rúk by malo trvať asi 20 sekúnd, rovnako ako dvakrát zaspievať Happy Birthday. Ak má niekto vo vašej rodine vírus, buďte obzvlášť opatrní pri umývaní rúk.

Žena si umýva ruky

V boji proti norovírusu je dôležité umývanie rúk (Obrázok: Getty)

Ako sa šíri?

Vírus môžete chytiť kontaktom s niekým, kto ho má, alebo zjedením jedla alebo dotykom kontaminovaných povrchov.

Dr Williams hovorí: Vybielte všetky kontaminované povrchy, ako sú kľučky dverí, a na sušenie použite samostatný flanel a uterák. Posteľnú bielizeň a uteráky perte oddelene na horúcom praní. Vyhnite sa konzumácii surových alebo neumytých potravín a ustríc, pretože môžu prenášať norovírus.

Ako dlho trvá inkubačná doba?

S najväčšou pravdepodobnosťou ho chytíte 12 až 48 hodín po kontakte s vírusom. Môžete ho získať viackrát, pretože sa neustále mení, takže nemôžeme budovať žiadny dlhodobý odpor.

Ako dlho trvá zotavenie?

Príznaky trvajú jeden až tri dni a zvyčajne samy odznejú.

Dr Williams hovorí: Ak máte chuť na jedenie, nechajte si to obyčajné s polievkou, ryžovými cestovinami a chlebom. Šumivé nápoje môžu hnačku zhoršiť.

Dojčatá by mali dostávať obvyklé mlieko, aby sa zabránilo dehydratácii. Doprajte si dostatok odpočinku a čoskoro by ste sa mali začať cítiť lepšie.

(Obrázok: Getty)

Premier League voľne vysielať

Prichádza len v zime?

Norovírus sa môže vyskytnúť kedykoľvek, ale prepuknutie je bežnejšie v chladnejšom počasí. Zárodky žijú v zime dlhšie mimo tela, preto sa ľahšie šíria.

Dr Williams hovorí: Chladnejšie a vlhké počasie nás núti dovnútra, čo znamená, že sme v užšom kontakte, takže vírus sa môže pohybovať rýchlejšie.

Ako to mám liečiť?

Dr Williams hovorí: Neexistuje žiadny liek, takže je najlepšie nechať tomu voľný priebeh a veľa oddychovať. Pite veľa tekutín, aby ste predišli dehydratácii. Wee by mala byť svetlá alebo číra.

Vezmite paracetamol pri bolestiach hlavy alebo bolestivých symptómoch, ale držte sa odporúčaných dávok.

Zostaňte hydratovaní (Obrázok: Getty Images/iStockphoto)

Ako môžem zabezpečiť, aby som to nerozšíril medzi ostatných?

Ak máte vírus a chcete sa vyhnúť tomu, aby ste ostatných zatiahli do svojho nešťastia a bolesti, postupujte takto:

  • Vyhnite sa priamemu kontaktu s ľuďmi do 48 hodín po vymiznutí príznakov.
  • Vyčistite si toaletu a uistite sa, že všetky výkaly a zvratky boli riadne spláchnuté.
  • Akékoľvek oblasti, ktoré by mohli byť kontaminované, ako je kúpeľňa a kuchyňa, by sa mali čistiť produktom pre domácnosť na báze bielidla.
  • Akékoľvek kontaminované oblečenie alebo posteľná bielizeň by sa mali prať oddelene od nekontaminovaných vecí a mali by sa použiť horúce pranie.
  • Vyhnite sa návšteve nemocnice.

Je to život ohrozujúce?

Hoci je norovírus veľmi nepríjemný, väčšinou je neškodný. Dávajte si pozor, aby ste sa nedostali do silnej dehydratácie, ktorá môže byť nebezpečná pre dojčatá, starších ľudí a ľudí s oslabeným stavom imunitný systém alebo ochorenie obličiek.

Mám navštíviť lekára?

Ak vaše príznaky trvajú viac ako niekoľko dní alebo už máte vážne ochorenie, zavolajte svojmu praktickému lekárovi o radu. Vyhnite sa návšteve chirurgického zákroku alebo A&E, pretože môžete rozšíriť vírus na zraniteľných pacientov.

Dr Williams hovorí: Ak máte silné vracanie, krvavú stolicu alebo dehydratáciu, vyhľadajte lekársku pomoc. Symptómy závažnej dehydratácie zahŕňajú rýchly tlkot srdca, závraty a vylučovanie malého množstva tmavého moču alebo vôbec žiadny moč, ospalosť alebo necitlivosť.

Ak bábätko alebo dieťa slabšie reaguje, má horúčku alebo má bledú či škvrnitú pokožku, alebo ak veľa nepije a má suchšie plienky ako zvyčajne, vyhľadajte pomoc.

Obete sa musia vyhýbať operáciám (Obrázok: Getty)

Ako dlho som nákazlivý?

Ľudia s norovírusom sú nákazliví od chvíle, keď sa začnú cítiť chorí, až do troch dní po zastavení príznakov.

Niektorí ľudia môžu byť nákazliví až dva týždne, preto je dôležité dobré umývanie rúk.

Kedy sa môžem vrátiť do práce?

Dr Williams vysvetľuje: Je veľmi dôležité zostať mimo práce a nechať deti mimo školy alebo škôlky po dobu 48 hodín po tom, ako príznaky ustúpia, aby sa zabránilo prenosu vírusu ďalej.

Najnovšie správy o zdraví
Najčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: