Jeden zo šiestich Britov si ukladá svoje heslá vo svojom mobilnom telefóne – ale iba tretina chráni pred hackermi

Technológie

Váš Horoskop Na Zajtra

Podľa prieskumu si len tretina spotrebiteľov nainštalovala antivírusový softvér do svojho mobilného telefónu napriek tomu, že 94 % z nich oceňuje dôležitosť zabezpečenia údajov.



Takmer 24 miliónov Britov používa svoj mobil na nakupovanie a takmer 23 miliónov používa služby internetového bankovníctva, zistil prieskum spoločnosti Virgin Mobile, ale len 34 % chráni svoj telefón softvérom.



Medzitým 17 % Britov priznáva, že si svoje heslá ukladá do svojho mobilného telefónu. Z nich si 43 % ukladá heslá v aplikácii Poznámky, 28 % si ich ukladá ako mená organizácie do zoznamu kontaktov a 26 % ich ukladá pod menami celebrít.



Približne 43 % nepoužíva číselný prístupový kód na zabezpečenie prístupu k svojim telefónom, zatiaľ čo 11 % priznáva, že nikdy nezmenilo žiadne zo svojich online hesiel.

Muž pomocou smartfónu na tweetovanie

(Obrázok: Getty)

Dokonca aj medzi tými, ktorí sa domnievajú, že bezpečnosť údajov berú vážne, 7 % použilo verejné WiFi na odoslanie bankových údajov.



Napriek rastúcej miere počítačovej kriminality si pätina Britov (17 %) nemyslí, že niekto niekedy ukradne informácie z ich telefónu, zatiaľ čo takmer každý tretí (29 %) sa domnieva, že bezpečnostné aplikácie nie sú na mobilných telefónoch potrebné.

Spoločnosť Virgin Mobile si objednala prieskum, keď uviedla na trh balík zabezpečenia mobilných zariadení vrátane služby správcu hesiel pre všetkých zákazníkov zdarma na prvý rok používania.



Jeff Dodds, generálny riaditeľ Virgin Mobile, povedal: „Zatiaľ čo Briti trávia viac času prehliadaním webu na svojich smartfónoch ako na notebookoch, náš výskum ukazuje nedostatočné povedomie o bezpečnosti.

'Nie je dosť ľudí, ktorí sa chránia pred rastúcou hrozbou počítačovej kriminality práve na zariadení, ktoré používajú najčastejšie.'

Riaditeľka Cyber.uk Jessica Barker povedala: „Britská verejnosť si čoraz viac uvedomuje kybernetickú bezpečnosť a drvivá väčšina súhlasí s tým, že je dôležitá. Medzi týmto vedomím a správaním je však priepasť.

„Hnacím faktorom je, že kybernetická bezpečnosť sa môže zdať náročná a zdrvujúca. Nemusí to tak byť a bezpečnosť online je čoraz dôležitejšia.

„Keď sa telefóny stávajú výkonnejšími a prepojenejšími, ľudia ich používajú na internetové bankovníctvo, nakupovanie, zdieľanie obsahu na sociálnych sieťach a dokonca aj na posielanie intímnych selfie.

Usmiate dospievajúce dievča, ktoré si robí selfie so smartfónom

(Obrázok: REX/Shutterstock)

'Tieto informácie môžu byť náchylné na útoky, ako čokoľvek iné na internete, ale existuje množstvo jednoduchých krokov, ktoré môžete podniknúť na lepšiu ochranu seba a svojich údajov.'

Spoločnosť Opinium uskutočnila online prieskum medzi 2 006 dospelými v Spojenom kráľovstve od 12. do 16. mája.

Ako chrániť telefón pred hackermi

    Na ochranu prístupu k telefónu použite silné heslo:nezabudnite, že môžete použiť písmená a špeciálne znaky, ako aj číselné kódy PIN Dávajte si pozor na odkazy a prílohy v e-mailoch:ak neočakávate, že by ste od niekoho niečo dostali, pred kliknutím na stiahnutie alebo otvorením sa s ním poraďte Chráňte svoje účty:je veľmi dôležité používať pre každý účet iné silné heslo, čo môžu správcovia hesiel výrazne uľahčiť Aktualizujte svoj telefón hneď, ako sa zobrazí výzva:aktualizácie sú často vytlačené, aby zabránili vášmu telefónu hackovaniu zo známych zraniteľností Pozor na menej bezpečné verejné WiFi siete,napríklad v kaviarňach, pretože neviete, aká je sieť zabezpečená. Ak používate verejné WiFi, najmä na niečo citlivé, ako je online bankovníctvo, zvážte použitie virtuálnej súkromnej siete (skúmajte siete VPN online, pretože niektoré sú lepšie ako iné) Nastavte si dvojfaktorové overenie na svojich online účtoch:Dvojfaktorová autentifikácia znamená, že máte dve poskytnúť dve informácie namiesto jednej – napríklad svoje vlastné heslo a jednorazové heslo, ktoré dostanete prostredníctvom SMS. Je to jednoduché a veľmi efektívne na to, aby ste zabránili ľuďom vlámať sa do vašich účtov Zálohujte si údaje v telefóne:v prípade straty alebo krádeže telefónu alebo nedostupnosti údajov budete mať stále kópiu svojich vzácnych fotografií a dokumentov Dávajte si pozor na stiahnuté aplikácie:overte si, aké dôveryhodné a dôveryhodné sú aplikácie, a to tak, že si vyhľadáte, čo o nich na internete povedali iní ľudia Pamätajte, že ak je niečo zadarmo, často platíte svojimi dátami!Stránky a aplikácie sociálnych médií niekedy vyžadujú prístup k vašim kontaktom, vašej geografickej polohe a podobne Váš smartfón je počítač:mali by ste ho chrániť rovnakým spôsobom, napríklad inštaláciou antivírusového softvéru
Najčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: