Hydratačné vesty a Nike Joyrides: Najlepšia technika na „Ultra Run“ v roku 2019

Technológie

Váš Horoskop Na Zajtra

Kedysi to bolo tak, že beh maratónu vás zaradil do elitnej skupiny bláznivých bežcov. V súčasnosti sa čoraz viac ľudí posúva za tieto limity na to, čo sa nazýva ultra behy: čokoľvek od približne 30 míľ vyššie.



Mal by som sem prísť čistý. Som jedným z tých ľudí. Tento rok som absolvoval trápnu škálu bežeckých výziev, ktorými vás tu nebudem nudiť. Neviem, prečo je o tieto veci taký väčší záujem. Možno znamenie našej doby.



Či tak alebo onak, počas tohto roka som testoval rôzne bežecké technológie – od hodiniek až po topánky a hydratačné balíčky – aby som zistil, v ktorých je skutočne rozdiel.



Topánky Nike Joyride

Tieto topánky Nike Joyride (159,99 £) vyzerajú normálne, kým ich neprevrátite. Namiesto bežnej pevnej podrážky sú vyplnené tisíckami drobných mäkkých guľôčok. To znamená, že topánka sa môže meniť a posúvať tak, aby zodpovedala tvaru a dopadu vašich nôh.

Znie to trochu pritiahnuté za vlasy, ja viem, ale včera som ich vyskúšal na 10 míľovom behu na mňa vlastne celkom zapôsobilo. V porovnaní s inými topánkami, ktoré nosím na beh, technológia Joyride pôsobí na nohe oveľa poddajnejšie. To znamená, že ma to povzbudilo sústrediť sa skôr na formu behu ako na čisté tempo.

Guľôčky sú rozdelené do rôznych priehradiek, aby sa zabezpečilo, že sa všetky „nezviahnú“ na jednom konci, a aby vytvorili rôzne odpory v rôznych oblastiach topánky. Všetko je to celkom šikovné a určite je to topánka, ku ktorej sa budem vracať, keď budem na regeneračnom behu po dlhých pretekoch.



Hodinky Suunto 9

Nové hodinky Suunto 9 nie sú príliš malé, ale tento extra priestor v šasi má celkom pôsobivú výdrž batérie. Spolu s bežnými multišportovými funkciami bola navigácia a rozhranie Suunto jasné a pohotové počas celého môjho používania.

Za 449,00 GBP sú na trhu lacnejšie hodinky, ale žiadne sa nevyrovnajú výdrži batérie a funkciám, ktoré som spomínal. Môžete očakávať, že pri bežnom používaní získate približne 25 hodín, ale prepnite ho do režimu Ultra, ktorý môže trvať až 120 hodín.



Ďalšími peknými stránkami hodiniek je široká ponuka funkcií. Optická srdcová frekvencia, barometrická a GPS nadmorská výška, intervalový tréning, tréningová záťaž a návrhy na regeneráciu nie sú v týchto typoch hodiniek nezvyčajné, ale rozdiel je v úrovni testovania.

To zahŕňa náraz, teplotu, ponorenie do vody a vlhkosť. Minulý rok môj Fenix ​​5 trpel v mrazoch, strácal výdrž batérie a zatváral sa pri mínusových teplotách. Teším sa, že keď teploty začnú klesať, podrobím Suunto 9 podobným testom.

hodinky Garmin 945

V priebehu rokov som mal veľa hodiniek Garmin, ale multišportový rad je jediný, ktorý dokáže pokračovať v mojich superdlhých ultras. Toto leto som sa vybral na 100 míľový beh Jurského pobrežia s 945 (519,99 £). Urobil som preventívne opatrenie a nabil som hodinky počas chodu na jednej zo staníc s jedlom, ale nemusel som sa obávať, pretože som dokončil 32-hodinové preteky s viac ako 40 % nabitia.

945 ponúka všetky bežné funkcie Garmin, ale v tejto špičkovej kategórii patrí aj schopnosť synchronizovať až 1 000 skladieb, bezkontaktné platby s Garmin Pay, detekcia incidentov počas vybraných aktivít. Môže sa tiež pochváliť až 60 hodinovým sledovaním GPS v režime UltraTrac.

Aj keď trvanie nemôže zodpovedať Suunto 9, čo oceňujem na Garmin 945 je, že vyzerajú ako bežné hodinky, ktoré môžem nosiť stále bez toho, aby ľudia mali pocit, že ich potrebujú komentovať. Aplikácia a ekosystém Garmin sú tiež dobre vyvinuté pre Garmin, čo znamená nielen jednoduché používanie, ale nikdy ju nemusím pripájať k počítaču, a to ani kvôli aktualizáciám.

Hydratačné vesty Nathan

Technológia navrhnutá tak, aby vás udržala hydratovanú pri behu, tiež prešla v posledných rokoch dlhú cestu so všetkými druhmi viest a batohov na trhu.

Nathan VaporKrar 2 4L (odporúčaná cena 123,09 GBP) je ten, ktorý som nedávno testoval. Má kompresný dizajn, takže sa cítite skôr ako v kuse oblečenia ako v batohu. Na prednej strane má spolu s množstvom vreciek priestor na dve fľaše. Jeden z nich používam na elektrolytický nápoj, aby sa mi udržali soli, a druhý na čistú vodu. Na zadnej strane je vrchné vrecko na ukladanie energetických tyčiniek, ako aj vrecko na zips.

Pri dlhších behoch ponúka VaporKrar 12L väčšiu kapacitu. Nielenže má priestor na viac jedla a hydratácie, ale ponúka aj ďalšie nastaviteľné popruhy, ktoré zaistia, že žiadna tekutina, ktorú vložíte do močového mechúra, nebude počas behu poskakovať.

Stojí to o niečo viac, približne 164,12 GBP, ale tento dodatočný priestor môže byť nevyhnutný na to, aby sa zmestilo narastajúce množstvo súprav na mnohých ultras: lekárske balenie, ďalšie vrstvy, nabíjačky telefónov, bežecké palice a podobne.

Najčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: